BIST 10.046
DOLAR 32,42
EURO 34,76
ALTIN 2.420,13
HABER /  GÜNCEL

BES'e geçen sandığa vergi desteği!

Bireysel emeklilik sistemine yeni taze kaynak geliyor

Abone ol

Üyelerine veya çalışanlarına emekliliğe yönelik taahhütte bulunan dernek, vakıf, sandık ve ticaret şirketlerinin birikimleri BES’e aktarılabilecek.

Birikimlerini aktarmak için yapılan taşınmaz ve iştirak hissesi satışları KDV’den muaf tutulacak. Bireysel emeklilik sistemine yüzde 25 oranında devlet katkısı getiren 71 maddelik yasa tasarısının 50 maddesi, TBMM Genel Kurulu’nda dün sabah 04.00’e kadar devam eden görüşmelerde kabul edildi. Tasarı üzerinde kabul edilen önergeler uyarınca başta bankaların çalışanlarının emekliliği için kurdukları sandıklar olmak üzere BES’e taze bir kaynak yolu açıldı.

KISMEN VEYA TAMAMEN

Emekliliğe yönelik taahhütte bulunan dernek, vakıf, sandık, meslek kuruluşu veya şirketler 16 Nisan 2012 tarihi itibarıyla mevcut bulunan emeklilik taahhüt planları kapsamındaki yurtiçi ya da yurtdışındaki birikimlerini kısmen ya da tamamen bireysel emeklilik sistemine aktarabilecekler. Bu amaçla yapılacak taşınmaz ve iştirak hissesi satışları ile devir ve teslimleri 31 Aralık 2015 tarihine kadar KDV’den muaf tutulacak.

DEVLET KATKISI HACZEDİLEMEYECEK

Bireysel emeklilik sistemine vatandaşlar tarafından yatırılan paranın yüzde 25’ine kadar yapılacak devlet katkısı konusunda vatandaş lehine güvence sağlandı. Devlet katkısı ve getirileri hiçbir şekilde haczedilemeyecek, rehnedilemeyek ve iflas masasına dahil edilemeyecek. Yeni sistemde devlet, bireyler tarafından BES’e yatırılan tutarın yüzde 25’ine kadar katkı sağlayacak. Bir kişi için yapılacak katkı tutarı aylık 222 lira, yıllık 2 bin 660 liraya ulaşabilecek. Devlet katkısı ve bunun getirisinin tamamını alabilmek için katılımcıların emekliliği beklemeleri gerekecek.