BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Hileciler kayısıya da el attı

Gıda ürünleri ile yapılan sahtekarlıklara her gün bir yenisi daha ekleniyor. Şimdi de Malatya Kayısısı ile ilgili şok bir gerçek ortaya çıktı

Abone ol

İnsan sağlığını tehdit eden gıda hilelerine her gün bir yenisi daha ekleniyor. Tarım Bakanlığı, yaptığı denetimlerle bu hileleri kamuoyuyla paylaşıyor ve peynirden çaya kadar yapılan hileler gün ışığına çıkıyor.

MANAVLARDAKİ KAYISI İRAN KAYISISI

Son olarak Ak Parti Malatya Milletvekili Ömer Faruk Öz, Malatya Kayısısı ile gerçeği gözler önüne serdi. Hasat zamanı bile Temmuz ayında başlayan Malatya Kayısıları, Mayıs ayından itibaren pek çok market ve manavda “Malatya Kayısısı” etiketiyle raflarda yer alıyor. Oysaki bu kayısılar kalitesi düşük İran Kayısıları.

Konuyla ilgili açıklama yapan Ak Parti Malatya Milletvekili Ömer Faruk Öz; 'Kanunda açık ve net olarak yer almasına rağmen ticari çıkarlar uğruna halkımız kandırılıyor ve mağdur ediliyor. Ülkemizde yaş kayısı üretiminin %60’ı, kuru kayısı üretiminin ise yaklaşık %90’ı Malatya ilinde yapılmaktadır. Malatya’da üretilen yaş kayısıların %90’ı kurutulmakta, kurutulan kayısının da yaklaşık %90-95’i ihraç edilmektedir. Malatya’nın kayısı ihracatı sayesinde ülkemize yıllık ortalama 300 milyon dolar döviz girdisi sağlanmaktadır.

HASAT ZAMANI BİLE GELMEDEN SAHTE ÜRÜNLER PİYASADA

Renk, tat, koku ve aroma özellikleriyle dünyanın en ünlü kayısı çeşitlerinden biri olan ve bir çok sağlık sorununda tedavi amaçlı da kullanılan Malatya Kayısısı Temmuz ayının sonunda ilk hasadını vermektedir. Ancak piyasada aylar öncesinden Malatya Kayısısı adı altında ürünler halka sunulmaktadır. Oysaki bunlar Malatya Kayısı değil, kalitesi düşük İran Kayısılarıdır. Bu yönde halkımızdan bir çok şikayet gelmektedir.

5957 sayıl Yeni Hal Kanununda malın kalitesine, standardına veya gıda güvenilirliğine ilişkin belgelerde ya da künyesinde bilerek değişiklik yapılması, bunların tahrif veya taklit edilmesi ya da bunlarda üçüncü şahısları yanıltıcı ifadelere yer verilmesi açıkça yasaklanmıştır. Halkımızın mağdur olmaması için bu konuda duyarlı olmasını önemle rica ediyorum.' dedi