BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  GÜNCEL

Zaman yazarı iktidarı hedef aldı

Hükümetin özel yetkili mahkemeleri kaldırma ya da görevini tırpanlama düşüncesi, cemaatte rahatsızlığa yol açtı.

Abone ol

İktidarın özel yetkili savcıların görevini düzenleyen CMK'nın 250. maddesinde değişiklik yapma hazırlığı, cemaate yakın gazetelerde eleştiri konusu oldu.

Zaman yazarı Mümtaz'er Türköne de AK Parti'yi eleştiren yazarlar kervanına katıldı. Bugünkü "Her şey fani. İktidarlar da. Gelecekte bir gün AK Parti iktidarı da sona erecek. Peki, ne zaman? İşte bu soruyu sormaya başlarsanız, sonun başlangıcındayız demektir" diyen Türköne, yazısına şu sözlerle devam ediyor:

GÜÇ MÜCADELESİ İNSANIN GÖNÜL GÖZÜNÜ KAPATIR

Mümtaz Turhan Sosyal Bilimler Lisesi'nde öğretmenlerin Milli Eğitim Bakanı'nı protesto etmeleri, bu temsil misyonunun muhafazakâr kadrolar için bile sona erişinin işareti olarak görülmeli. Başbakan yargı için, "devlet içinde ayrı bir güç gibi hareket ediyorlar" diyor. Yargı devlet içinde ayrı bir güç değil mi?

Siyasetin temel kuralıdır: Kimse gücü paylaşmak istemez. Paylaşılmayan güç ise her zaman tehlikelidir. Siyaset bizim toplumumuzda kanlı bir oyun olarak süregeldi. Taht için mücadele edilen şehzadelerin Fatih'ten önce sadece gözlerinin dağlandığı anlatılır. Kör bir padişah olamayacağı için, şehzade oyun dışı kalır. Eski metinlerde bu göz dağlama işlemi "tutuldu ve gönül gözü açıldı" diye zarif bir üslupla anlatılır. Yani? Güç mücadelesi insanın gönül gözünü kapatır.

SORGUSUZ SUALSİZ "EVET" DEMESİNİ Mİ BEKLİYORSUNUZ?

Yazar daha sonra sözü özel yetkili mahkemelerle ilgili düzenlemeye getiriyor. Türköne'ye göre AK Parti'de yargı paketine itiraz edenler hiç de az değil. Türköne iktidarın çözülüp çözülmeyeceğini bu düzenlemenin fikir vereceği inancında. Sözü uzatmıyor ve yazara kulak veriyoruz:

"AK Parti'yi iktidarda tutan temel dinamik rakipsizliği. Rakipsizlik ve güç temerküzü, bir siyasî partiyi bir arada tutan sıkı bağların gevşemesini getirir. Muhafazakâr elitler toplumun ezici çoğunluğunu temsil yeteneğine sahip. Ama toplumun ezici çoğunluğu muhafazakâr elitlerin dünyası içinde yaşamıyor. Temsil görevi düzen, istikrar ve zenginleşme umudu ile sınırlanıyor.

250. madde tartışması bu güç temerküzünün yol açacağı dağılmayı göstermek için çok önemli bir vesile. Yargının özel yetkiler kullanarak peşine düşeceği suçlar kalmadı mı? AK Parti Meclis grubunun ezici çoğunluğu bu soruya "hayır var" cevabını verecektir. AK Parti'den neden farklı sesler çıkıyor?

AK Parti güçlü bir terkip. Bu terkip şimdi cüzlerine ayrılıyor mu? AK Parti çözülüyor mu? Özel yetkili mahkemelerle ilgili tartışmalar bu sorunun cevabını ararken sağlam bir fikir verecek. AK Parti grubunun, yargı paketi görüşülürken verilecek bir değişiklik önergesine sorgusuz sualsiz "evet" demesini bekliyor musunuz?"