BIST 10.277
DOLAR 32,28
EURO 34,78
ALTIN 2.399,11
HABER /  SAĞLIK

Beş çocuktan biri reflü

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Reha Artan, beş çocuktan birinin reflü hastası olduğunu söyledi

Abone ol

Prof. Dr. Reha Artan, bağırsaklara doğru gitmesi gereken mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçması (reflü) durumunun yapısal özellikleri nedeniyle bebeklerde daha sık görüldüğünü söylüyor. Artan, 'Bebeklerin yarısında görülen mide içeriğinin istemsiz olarak geri kaçması her beş çocuğun birinde hastalık yapıyor' dedi.

Yemek borusuyla mide arasındaki kapakçık sisteminin olgunlaşmaması, bebeklerin günün 16 saatini uyuyarak geçirmesi, beslenme tarzlarının sıvı içeceklere dayanması ve yemek borusunun kısa olmasının bebekleri daha sorunlu ve riskli kıldığını ifade eden Artan, bunların büyük kısmının gelişimleri süresince düzeleceğini kaydetti. Yapısal kusur oluşması durumunda ise sorunun yetişkinlik döneminde de devam edeceğini vurgulayan Artan, hastalığın mide fıtığı, alt yemek borusu kapakçığının gevşek olması, midenin çıkışının kapalı ya da dar olması gibi kalıcı ve giderek ağırlaşan sorunlara yol açabileceğini dile getirdi.

Prof. Dr. Artan, beslenme sırasında tıkanma, boğulacak gibi olma ve pürüzlü-tanecikli yiyeceklere tahammülsüzlük gösteren bebeklerde reflü olabileceğini belirtti.