BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Berlusconi: İtalyan bankaları sapasağlam

Berlusconi ülke ekonomisinin temellerinin sağlam olduğunu ve bankaların sermaye rezervlerinin de iyi durumda olduğunu söyledi.

Abone ol

İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, mali piyasaları yatıştırmak için sessizliğini bozarak parlamentonun alt kanadına hitap etti.

Berlusconi ülke ekonomisinin temellerinin sağlam olduğunu ve bankaların sermaye rezervlerinin de iyi durumda olduğunu söyledi.

Berlusconi'nin konuşması, Euro Bölgesi'ndeki borç krizinin İtalya ve İspanya'ya yayılacağı yolundaki spekülasyonların alevlenmesini takip ediyor.

Daha erken saatlerde de özel yatırımcılardan borçlandıkları takdirde İspanyol ve İtalyan hükümetlerinin rekor yükseklikte faiz oranları ödemeleri gerektiği yorumları gündeme gelmişti.

Bu arada Avrupa Birliği, uluslararası mali piyasaların baskısı altında olan Euro Bölgesi ülkeleri İtalya ve İspanya'ya destek açıklaması yaptı.

Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, İtalya ve İspanya'nın borçlanma maliyetlerinin son 14 yılın en yüksek düzeyinde olduğunu ancak bunun Euro Bölgesi'nin üçüncü ve dördüncü en büyük ekonomilerinin gerçek durumunu yansıtmadığını belirtti.

Ancak AB, uluslararası bono piyasalarının, Euro Bölgesi'nin krizi aşıp aşamayacağı konusunda şüpheleri olduğunu da kaydetti.

Barroso'ya göre bono piyasalarındaki gerilim, yatırımcıların Euro Bölgesi'nin ilerlemekte olan krize cevap olabilme noktasındaki sistematik kapasitesine duyduğu güvensizliği yansıtıyor.

AB Komisyonu Başkanı, bono piyasalarındaki kuşkuların yatıştırılması için, hükümetlerin krizle mücadeleye yönelik kesinti paketlerini bir an önce onaylamaları gerektiğini de savundu.

İtalya'nın borç krizinin içine düşeceği kaygılarının yeniden canlanması üzerine Avrupalı liderler Lüksemburg'da acil bir toplantıda bir araya geldi.

Krizin sıçraması endişesi

Euro Bölgesi'nin başkanı Jean Claude Juncker Lüksemburg'da İtalyan Maliye Bakanı Giulio Tremonti ile bir araya geldi.

Euro Bölgesi'nde Yunanistan, İrlanda ve Portekiz'den sonra borç krizinin daha büyük ekonomilere de sıçraması olasılığı gündemde.

İtalya'nın yanı sıra İspanya ekonomisi de kaygı uyandırıyor.

İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero, gelişmeleri izlemek için tatilini erteleyerek Madrid'de kaldı.

İspanya hükümetinin 10 yıllık tahvillerinin faiz oranı yüzde 6,45'e yükseldi.

İtalya'nın 10 yıllık tahvillerinde ise faiz oranı yüzde 6,18 oldu.

Bu oranlar Yunanistan, İrlanda ve Portekiz'in kurtarma paketi istemek zorunda kaldığı zaman karşı karşıya oldukları faiz oranlarına yakın.

İspanya ve İtalya'dan talep edilen faizlerdeki yükseliş, Euro Bölgesi ülkelerinin liderlerinin Yunanistan için ikinci bir kurtarma paketi içeren 21 Temmuz tarihli anlaşmasının piyasaların endişelerini gidermekte yeterli olmadığını gösteriyor.

Euro Bölgesi liderleri Yunanistan için 109 milyar euro büyüklüğünde yeni bir borç paketi üzerinde uzlaşmaya varmıştı.