BIST 10.337
DOLAR 32,26
EURO 34,68
ALTIN 2.397,36
HABER /  POLİTİKA

Benden darbeci olur mu?

DP Genel Başkan Adayı Hüsamettin Cindoruk, ''Bizim siyasi partimizi başkaları dışarıdan yönetemez, etkileyemez'' dedi.

Abone ol

Cindoruk, Anadolu Gösteri ve Kongre Merkezindeki DP 5. Olağanüstü Büyük Kongre'sinde yaptığı konuşmada, merkezde büyük buluşmayı tekrar ortaya koyacaklarını ifade etti.

Bunun romantik bir talep gibi görülemeyeceğini söyleyen Cindoruk, bunu geçmişte başardıklarını anlattı.

Darbenin ''tuluat'' olduğunu, yazılı metni, senaryosu bulunmadığını belirten Cindoruk, ''Onun için darbe felakettir. Ben siyasi hayatımda darbe yapan akıllı adama rastlamadım. Akıllı adam kongre yapar, siyasi parti kurar'' diye konuştu.

Kendisine ve Süleyman Demirel'e ''darbeci'' diyenler olduğunu aktaran Cindoruk, ''Benden darbeci olur mu? Darbe yiyen olur, darbe mağduru olur. Demirel'den de darbe mağduru olur. Ama ben bunları dinlemem, ciddiye almam, bunlardan korkmam ama cevap da vermem'' dedi.

Cindoruk, şunları kaydetti:

'Bizim siyasi partimizi başkaları dışarıdan yönetemez, etkileyemez. Bizim aklımız bize yeter. Bizim çocuklarımız aklı, bunları söyleyenlerden daha fazla erişkin, mantıklı ve daha hakikatlidir. Biz bir demokrasi kavgası vererek geliyoruz. Demokrasi için bütün sıkıntıları yaşadık. Hak ve özgürlükleri savunurken sadece kendi haklarımızı değil herkesin özgürlüklerini savunduk. Neydi sloganımız 1985'de DYP Genel Başkanı olduğumuz zaman, 'yasaksız Türkiye, düşünen Türkiye, konuşan Türkiye'. Orada sadece bize mi özgürlük var? Herkese var.

Şimdi bizim karşımızdaki siyasal parti dinimizi istismar ediyor. İsmimiz kulaklarımıza ezanla okunmadı mı? O gün bunlar mı iktidarlardı?

Kalkınma mı istiyorsunuz, gel beraber yapalım. Din özgürlüğü mü istiyorsun? Gel bizimle ol, biz onun çözüm için formüller de buluruz. Bu iktidar her gün bir ayrılık ortaya çıkarıyor. Biz Türkiye'nin birliğinin çimentosuyuz.''

''BAŞBAKAN BİLMECE GİBİ KONUŞUYOR''

Bu kongreden sonra DP'nin dışa döneceğini, bu partiden bir kıymık bile eksilmeyeceğini ifade eden Cindoruk, ''Evvela parti içinde barışı sağlayacağız. Bizim kavga etmemiz için hiçbir sebep yok. Biz bütün ayrılıkları bir araya getirebilen bir düşünceyiz'' dedi.

Konuşmasında ekonomik gelişmelerede de değinen Cindoruk, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ''fırsat çıktı'' dediğini ''bilmece gibi konuştuğunu'' savundu. Cindoruk, ''Biz bulmaca çözen çocuklar değiliz ki? Her şey halka açık, net söylenmeli. Başbakan çözüm bulacağı yerde kredi kartı mağdurlarına kabahat buluyor. 'Çözeceğim' demiyor. İşsizlikle alay ediyor. Ekonomik kriz ile ilgili 'teğet geçti' diyor. Geometri bilmiyor, teğet geçmedi, içimizden geçti'' diye konuştu.

Partililere ''Terk ettiğiniz mevzilere geri dönün'' çağrısında bulunan Cindoruk, şöyle devam etti:

''Mal edinmeyin devlet hayatında, malınız azalsın. Milli görüş gömleğini ister çıkarmış olsunlar, ister çıkarmasınlar, milli yolsuzluk gömleğini giymişlerdir. Hiçbir dönemde yolsuzluk dosyaları bu kadar çok olmadı. Bu iktidar döneminde parlamento da hiçbir yolsuzluk dosyası ele alınmadı. Siyasal denetimin temelinde parlamento vardır. Ben başbakanın yerinde olsam, oğlumun gemisi mi var, kayığımı var, tankeri mi var, botu mu var, yelkenlisi mi var, bunun tahkiki için.. Arkadaşlarının bir kısım mısır mı satıyor, mısır mı patlatıyor, çocukları ne yapıyor? Burada arkadaş, kardeş, abi, bakan iltiması olmaz. Parlamento iltimas eden bir kurum olmadı. Meclis Başkanı, cumhurbaşkanı, başbakan tamamıyla, devletin malı kadar hakkını da korumakla görevlidir. Hakkını koruyamıyorlarsa, onların hakkını da millet korumaz.''

Cindoruk, ''Bir yaşlı adam olarak bunları söylüyorum'' diyerek konuşmasını Mevlana'nın ''Genç adam aynada bazı şeyleri göremez ama yaşlı adam bir tuğlada gerçekleri görebilir'' sözleriyle bitirdi.