BIST 10.046
DOLAR 32,41
EURO 34,81
ALTIN 2.410,87
HABER /  GÜNCEL

Belçika'da hükümete doğru hayati adım

Ülkedeki sekiz partinin hükümet kurulamamasını doğuran uzlaşmazlıkların çözümü yolunda fikir birliğine vardıkları belirtildi.

Abone ol

Belçika'da on beş aydır süren hükümet kurma krizinin aşılmasının yakın olduğu belirtildi.

Partiler arasında uzlaşma sürecini yürüten Elio Di Rupo ülkedeki sekiz partinin, uzlaşmazlığı doğuran temel meseleler üzerinde fikir birliğine vardıklarını açıkladı.

Üzerine anlaşılan konular arasında ülkedeki Fransızca ve Hollandaca konuşan topluluklar arasındaki güç paylaşımı da var.

Belçika'da on beş aydır hükümet kurulamamasının temel sebeplerinden biri, Brüksel'in de içinde yer aldığı eyaletteki seçmen bölgelerinin tanımlanmasıydı.

Başkent ve banliyölerini kapsayan Bruxelles-Hal-Vilvorde vilayeti, ülkede resmen iki dilli olarak tanımlanmış tek idari birim ve Fransızca ve Felemenkçe konuşulan topluluklar arasında uzlaşmazlıklar doğuruyor.

Kral'ın müdahalesi

Geçen hafta, ülkede geçici olarak başbakanlık yapan Yves Leterme'nin görevi bırakacağını açıklamasıyla kriz derinleşmişti.

Gelişmeler üzerine Kral 2. Albert tatilini yarıda keserek Brüksel'e dönmüş, ülkedeki ikinci büyük parti olan Fransızca konuşulan bölgenin Sosyalist Partisi başkanı Di Rupo'ya arabuluculuk görevini vermişti.

Di Rupo ilk tur görüşmeler ardından durumun kritik olduğunu açıklamıştı. Görüşmelerde olumlu noktaya gelindiği açıklaması ise dün geldi.

Di Rupo uzlaşmazlığın tümüyle çözüldüğünü söylemek için erken olduğunu; ancak çözüm yolunda "hayati bir adım atılmış olduğunu" belirtti.