BIST 10.257
DOLAR 32,35
EURO 34,79
ALTIN 2.393,76
HABER /  GÜNCEL

Belçika Yunanistan'dan 'terör zanlısının' iadesini isteyecek

Brüksel yönetimi, önceki gün Yunanistan'da gözaltına alınan ve geçen hafta önlendiği açıklanan "terör saldırısı girişimiyle" bağlantılı olduğundan şüphelendiği bir kişinin iadesini isteyeceğini açıkladı.

Abone ol

Belçika, önceki gün Yunanistan'da gözaltına alınan ve geçen hafta önlendiği açıklanan "terör saldırısı girişimiyle" bağlantılı olduğundan şüphelendiği bir kişinin iadesini isteyeceğini açıkladı.

Yetkililer cumartesi günkü operasyonun ardından, Yunanistan'da gözaltına alınanlar ile Perşembe günü Belçika'nın Verviers kentinde ortaya çıkarılan cihatçı hücre arasında bağlantı olmadığını söylemişlerdi.

Ancak Belçika Federal Savcılığı, "detaylı analiz" sonrası bir zanlının iadesinin istenmesinin kararlaştırıldığını bildirdi.

İadesi istenecek kişinin, cihatçı hücrenin lideri olduğu belirtilen 27 yaşındaki Fas kökenli Abdülhamid Abaaoud olup olmadığı belirsiz.

Söz konusu hücrenin üyelerinin Belçika'da bazı polisleri öldürmeyi planladıkları bildirilmişti.

Yunanistan'da gözaltına alınanların kesin sayısı ve bu kişilerin kimlikleri henüz bilinmiyor.

Avrupa'da 'terör' alarmı

Fransa'da önceki hafta 17 kişinin öldürüldüğü saldırıların ardından birçok Avrupa ülkesi alarm konumunda.

Saldırılar sonrası Belçika, Fransa ve Almanya'da düzenlenen operasyonlarda 20'den fazla kişi gözaltına alındı.

Belçika'da Cuma günü beş kişi resmen "bir terör örgütünün faaliyetlerine katılmakla" suçlandı. Savcılar bu kişilerin bazı polisleri öldürmeyi planladıklarını açıkladı.

Alarm seviyesinin en yüksek ikinci düzeye çıkarıldığı Belçika'da, 35 yıldır ilk kez askerler sokaklarda devriye geziyor.

Belçika, Suriye ve Irak'a savaşmaya giden vatandaşlarının sayısının 350'yi bulmuş olabileceğini, bu kişilerden geri dönen 1000 kadarının istihbarat servislerince izlendiğini bildirdi.

Nüfusuna oranla, Suriye ve Irak'a en fazla cihatçı gönderen ülke de Belçika.