BIST 10.166
DOLAR 32,26
EURO 34,80
ALTIN 2.405,18
HABER /  DÜNYA

Belçika GOOGLEı mahkum etti

Belçika adaleti google'ı ülke gazetelerinin haberlerini izinsiz kullanmakla suçladı.

Abone ol

Belçika adaleti, ülke gazetelerinin haberlerini izinsiz ve karşılık ödemeden yayımlayan internet arama motoru Google aleyhinde açılan davayı sonuçlandırırken, Amerikan şirketine söz konusu haberleri yayımlama yasağı getirdi.

Mahkeme kararına göre, Google, Belçika gazetelerinin haberlerine yer vermeyi sürdürürse bugünden itibaren günde 1 milyon avro tazminat ödeyecek. Belçika'da basın telif haklarını kontrol eden kurum olan Copiepresse tarafından açılan davada Google "haber hırsızlığı" ile itham edildi.

Haber üreticileri ile Amerikan şirketi arasında hiçbir uzlaşma olmadığı belirtildi. Mahkeme, Google'dan, Belçika gazetelerinden izinsiz aktardığı tüm haber ve fotoğrafları sitelerinden silmesini, bu adli kararı 5 gün süreyle ana sayfasından yayımlamasını istedi. Kararın bugün geçerlik kazandığı, Google'ın söz konusu haber ve fotoğrafların büyük bölümünü sitelerinden sildiği, ancak mahkeme kararına henüz yer vermediği gözlemlendi.

GOOGLE TEMYİZE GİDECEK

Amerikan şirketinin, uzlaşma aramak amacıyla avukatlar görevlendirdiği, şirketin gerekirse temyize gideceği duyuruldu. Adli çevreler, Google'ın Fransız ve diğer Avrupa ülkeleri basınının bazı haberlerini de izinsiz aldığını, Belçika kararının örnek teşkil edeceğini, bunun Amerikan şirketini endişelendirdiğini ifade ediyor.