BIST 9.645
DOLAR 32,59
EURO 34,82
ALTIN 2.412,08
HABER /  POLİTİKA

BDP'li Kurtulan'dan şehit yorumu

BDP'li Kurtulan konuştu ancak asıl sorumlunun PKK değil soruna kulak tıkayan hükümet olduğunu iddia etti.

Abone ol

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Van Milletvekili Fatma Kurtulan, şehit cenazelerine değinerek, "Tabutların içerisindekinin kim olduğu önemli değil Kürt'tür Türk'tür. Sonuçta bu ülkenin evlatları toprağa veriliyor genç yaşta" dedi.

BDP Kahramanmaraş İl Başkanlığının 1. Olağan Genel Kuruluna katılan BDP Van Milletvekili Fatma Kurtulan, kongrede yaptığı konuşmada, 32 yıl önce Kahramanmaraş'tan ayrıldığını, tekrar bugün memleketinde olduğu için mutlu olduğunu söyledi.

Hakkari'deki saldırılarda şehit olan askerlerin annelerinin gözyaşı akıttığını belirten Kurtulan, şehit annelerine başsağlığı diledi.

"Şu an Türkiye'nin dört bir yanına cenazeler geliyor. Türkiye'nin her yerine tabutlar gidiyor. Tabutların içerisindekinin kim olduğu önemli değil Kürt'tür Türk'tür. Sonuçta bu ülkenin evlatları toprağa veriliyor genç yaşta" diyen Kurtulan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ne gerekirse bu yolda her türlü katkıyı yapmaya hazırız. 1 yıl oldu neredeyse ama ne oldu? Kan akmaya devam etti. Başbakan çıktı bizzat kürsülerde 'annelerin gözyaşı dinmesi gerekiyor' dedi. 'Kürt sorunu benim sorunum' demişti. Cumhurbaşkanı da 'iyi şeyler olacak yakında' demişti. Aydınlarla görüştüler, sporcularla görüştüler, sivil toplum örgütleriyle görüştüler ama bir tek işin muhatabıyla görüşmediler. İşin muhatapları olan bizlerle görüşmediler.

Bir kavga olduğunda dünyanın her yerinde böyledir. Kavgayı dindirmek isterseniz, kavgayı izleyenleri ayırmaya çalışırsanız olmaz. Kavga edenleri ayırmalısınız. Savaşlarda bu güne kadar kazanan olmamıştır. Başbakan şimdi Van'da cenaze törenine katılıyor. Cenaze törenine katılmak yerine annelerin gözyaşını nasıl durdururuz, bu gençlerin ölümünün önüne nasıl geçeriz diye bir adım atılsa ya... Artık insanların istediği bu."

Kürtlerin ortak paydada özgür vatandaşlar olarak yaşamak istediklerini öne süren Kurtulan, "Eğer Kürt sorunu PKK'nın yarattığı bir sorun olsaydı, biz PKK'yı hepimiz çıkarız meydanlara 'tüm haklarımız var insanca yaşıyoruz' derdik ama bu sorun PKK'nın yarattığı bir sorun değil" dedi.

Süreçten herkesin kaygılı olduğunu dile getiren Kurtulan, "Bu sorunu çözmek mümkünken bu anlamsız savaşa devam ediliyor. Mecliste sabahlara kadar çalışıyor ancak Mecliste bu akan kanla ilgili bir tartışma yok" şeklinde konuştu.

"Anayasa değişmeli"

AKP, CHP ve MHP'nin aynı kulvarda olduklarını, bu partilerin yalnızca oy kaygısı taşıdıklarını ileri süren Kurtulan, şöyle devam etti: "Onların tek kaygısı yalnızca oy. Askerlerin kanı üzerinden siyaset yapıyorlar. Annelerin gözyaşı üzerinden siyaset yapıyorlar. 'Ne kadar daha bu koltuklara oturabiliriz' diye bir telaş içerisindeler. Her zamanki gibi savaşa devam diyorlar. Yapılması gereken bir an önce bu savaş ortamından vazgeçilmesidir.

Bu sorunun bir daha Türkiye'nin önüne gelmemesi için Türk ve Kürt halklarının kardeşçe eşit birliğinin sağlanması için Anayasanın düzenlenmesi gerekiyor. 12 Eylül Anayasasıyla bu eşitlik sağlanmaz. AKP ile CHP'nin savaşı olan bu yeni Anayasa da kesinlikle bir göz boyamadır. Onun için tüm farklılıkların kendisini ifade ettiği bir Anayasa, Kürt sorununu kavrayacaktır. Bunun bir an önce düzenlemesi gerekmektedir. Kürt sorununu diyalogla çözmek istiyoruz."

Fatma Kurtulan, konuşmasının ardından Adıyaman'a hareket etti. Polisin kongrenin yapıldığı alanda geniş güvenlik önlemleri aldığı görüldü.