BIST 10.209
DOLAR 32,37
EURO 34,80
ALTIN 2.394,97
HABER /  POLİTİKA

BDP'li Kaplan'dan tartışılacak sözler

Genel kurulda BDP'li Hasip Kaplan'ın “PKK burada olsa...” sözleri kavganın fitilini ateşledi.

Abone ol

BDP'li Hasip Kaplan, PKK'nın Meclise gireceğini öne sürerek, buna Brezilya ve Arjantin ve diğer Latin Amerika ülkelerinde devlet başkanı olan gerilla liderlerini örnek gösterdi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yapılan, Milli Savunma Bakanlığı ve Savunma Sanayi Müsteşarlığı’nın, 2011 yılı bütçe görüşmelerinde tartışma çıktı. Vatan Gazetesi'inden Levent İçgen'in haberine göre, Hasip Kaplan, tüm silahlı güçlerin sivil otoriteye bağlanması gerektiğini belirterek bunun AB üyelik sürecinde temel kriter olduğunu söyledi.

'PKK TERÖRÜ DERSENİZ YANILGI OLUR'

Milli Güvenlik Siyaset Belgesi’ne bir milletvekili olarak ulaşamadığından yakınan Kaplan, “Tehdit olarak sadece PKK terörü var derseniz en büyük yanılgıya imza atmış olursunuz. Bu konuyu geniş kapsamlı bir Kürt sorunu olarak almazsanız geçmişte yapılan hataların tekrarına düşersiniz. Kürt sorununu bir asayiş vakası olarak görüp, bunu bu şekilde bastırma anlayışıyla sorumluluğu TSK’ya attılar yıllar boyu. 30 yıldır gelen tüm hükümetler vicdansızlık yaptı sorumluluğu sadece TSK’nın üzerine atarak” diye konuştu. Kaplan"ın bu sözlerine diğer milletvekilleri tepki gösterdi.

'PKK BİR GÜN MECLİSE GİRER'

Kaplan’ın, CHP Malatya Milletvekili Ferit Mevlüt Aslanoğlu’nun bazı sözlerine yanıt vermeye çalışırken, konuşmasının bir bölümünde, “PKK burada olsa...” şeklinde sözler sarfetmesine, AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Halil Aydoğan, “PKK, burada olamaz” diyerek tepki gösterdi. Kaplan, Aydoğan’ın bu sözlerine, “Yeri gelir olur. Brezilya’da devlet başkanı oldu. Latin Amerika ülkelerinin parlamentolarında şu anda bir sürü var” yanıtını verdi.

ASLANOĞLU-KAPLAN TARTIŞMASI

BDP’li Hasip Kaplan’ın ”1993’ ten bu yana bu diyalog, müzakere, tartışma adına ne derseniz deyin olmuştur. CHP ve MHP de koalisyonlarda yer aldı” deyince CHP’li Mevlüt Aslanoğlu, “Biz kimseyle konuşmadık” diye bağırarak cevap verince gergin bir diyalog yaşandı:
Aslanoğlu: Biz kimseyle görüşmedik, konuşmadık.
Kaplan: Asabımı bozma
Aslanoğlu: Lafını geri al
Kaplan: (Masaya yumruğunu vurarak) Yeter ya sabahtan beri huzur kaçırıyorsun.
Aslanoğlu: Parti ismi verme.
Kaplan: (Komisyon başkanlığına dönerek) Bu paraziti dinlemek zorunda mıyız?
Aslanoğlu: Ben bu ülkede parazit olmam, bölünmez bütünlük için canını veren kişiyim ben.