BIST 10.250
DOLAR 32,35
EURO 34,76
ALTIN 2.391,68
HABER /  GÜNCEL

BDP'li Başkan: Uyuşturucumu geri verin

Diyarbakır kırsalında daha önce güvenlik nedeniyle girilemeyen 5 köye hava destekli uyuşturucu operasyonu yapıldı.

Abone ol

Baskın yapılan bir köyde 3 ton esrar ele geçirildi. Köylüler yol kesip taş atınca ortam gerildi.

Diyarbakır Valiliği emriyle, Jandarma Bölge Komutanlığı ekipleri dün Lice, Kocaköy, Hazro ilçelerindeki 5 köye uyuşturucu baskını yaptı. Jandarma ve Özel Harekât polisleri ile narkotik köpeklerinin katıldığı operasyona Kobra helikopterler de destek verdi. 5 farklı noktada yapılan baskınlar sırasında 3 ton 45 kg uyuşturucu ele geçirildi.

‘GERİ VERİN’ DEDİ

Ortaç Köyü ve Mahle Mezrası’nda köylülerle jandarma arasında çatışma çıktı. PKK’nın da üslendiği bölgede baskın sırasında operasyon bölgesine BDP Lice İlçe Başkanı Harun Erkuş, beraberinde bir grup partiliyle geldi. Erkuş, komutanlarla görüşerek, “Uyuşturucuyu geri verin. Yoksa çatışma çıkar” dedi.

ÇATIŞMA ÇIKTI
Bu andan itibaren olaylar başladı. Ortaç ve Yalaza Köyü arasında toplanan kalabalık grup jandarmaya direnerek, operasyonu engellemeye çalıştı. Jandarma biber gazı sıkarak müdahale etti. Silah seslerinin de duyulduğu çatışmada 3 güvenlik personeli yaralandı. Üst düzey bir yetkili, operasyon sırasında yaşananları şöyle anlattı: “Sabah daha operasyon başlar başlamaz, BDP’li ilçe başkanı halkı galeyana getirmek için Ortaç Köyü bölgesine geldi. Köylüler haber veriyor. BDP İlçe Başkanı Harun Erkuş jandarma personeline ‘El konulan uyuşturucuyu geri verin yoksa çatışma çıkar’ diyerek tehdit ediyor. Tabii jandarma reddedince taş yağmuru başlıyor.”

ERKUŞ: PKK OPERASYONU DİYE GİTTİK

İddiaların odağındaki BDP İlçe Başkanı Harun Erkuş Habertürk muhabirine, iddiaları kesin bir dille yalanladı. Erkuş şöyle konuştu: “Uyuşturucuyu geri verin teklifinde bulunmadım. Geri verilmesini istediğim şey, bir evde el konulan bilgisayardır. ‘Eğer uyuşturucu arıyorsanız biz de sizinle birlikte arayalım. Gerginlik olmasın’ dedim. Amacımız provokasyonu engellemekti. Ama jandarma ölçüsüz müdahale etti. Kafama 10 dikiş atıldı. Operasyon olunca PKK için yapılıyor sandık. Bölgemiz çok hassastır. Bu çatışma sürecinin bitmesini bekliyoruz. Çözüm sürecinden de çok umutluyuz. Biz insanlarımızda ‘Bu süreç baltalanıyor mu?’ kaygısını gidermek için oraya gittik. Yoksa bizim halkımız kesinlikle uyuşturucuya karşıdır. Uyuşturucu operasyonuna da halkımızın tepkisi olmaz.”

KÖYLÜLER YOL KESTİ ASKER HAVAYA ATEŞ ETTİ

Çatışma sonrası güvenlik güçlerinin bir kısmı birliklerine geri dönerken, yol kenarında toplanan grup, askeri araçları taş yağmuruna tuttu. Bazı araçların camları kırıldı. Asker havaya ateş etti. Jandarmayı operasyon bölgesine taşıyan bir minübüsün sürücüsü kaçırıldı. Minibüs de ateşe verilerek yakıldı.

VALİ: TERÖR OPERASYONU DEĞİL

Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, “Operasyonda 3 ton 45 kilo esrar ele geçirildi, 3 kişi gözaltına alındı, 6 kişi aranıyor. Çıkan olaylarda 3 güvenlik personeli yaralandı” dedi. Ele geçirilen uyuşturucunun piyasa değerinin 16 milyon TL olduğunu açıklayan Toprak, “Bu operasyon terör operasyonu değil, narkotik malzemeyle mücadele operasyonudur” diye konuştu.