BIST 10.083
DOLAR 32,45
EURO 34,76
ALTIN 2.427,20
HABER /  GÜNCEL

BDP'li başkan PKK'ya bunları yollamış

BDP Doğubayazıt eski İlçe Başkanı Dalha Kaya'nın evinde yapılan aramada bakın neler ele geçirildi.

Abone ol

ekran-resmi-2013-04-02,-11.54.04.pngErzurum 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde Ağrı KCK davasında 15 yıla kadar hapis istemiyle tutuksuz yargılanan BDP Doğubayazıt eski İlçe Başkanı Dalha Kaya'nın evinde ele geçirilen çok sayıda ilaç, iddianamede delil olarak yer aldı.

Örgütün dağ kadrosuna gönderildiği iddia edilenler arasında vitamin, ağrı kesici, diyabet ve prostat ilaçlarının olduğu belirtildi. Evinde 500 kadar dolu tablet ve ampul, 1000'e yakın da boş ilaç kutusu bulunan Dalha Kaya, prostat ilaçlarına sahip çıkmazken, diğer ilaçları kendisinin kullandığını söyledi.

Ağrı'nın Doğubayazıt İlçesi'nde 3 Aralık 2011 tarihinde PKK/KCK'ya yönelik düzenlenen operasyonda 15 kişi gözaltına alındı, bunlardan 11'i tutuklandı. Doğubayazıt'ta polis karakolunun bombalanması, taşlı ve molotoflu eylemler gibi 60 ayrı olaya karışmakla suçlanan 15 kişi hakkında Erzurum 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde 'Devletin birlik ve bütünlüğünü bozmak, kamu görevlisini öldürmeye teşebbüs, terör örgütüne üye olmak' suçlarından 7.5 yıldan 2 kez ömürboyu hapise kadar değişen cezalar istendi.

DELİLLER ARASINDA YER ALDI

Doğubayazıt'ta 2011 yılında yaklaşık 4 ay BDP İlçe Başkanlığı yapan 48 yaşındaki Dalha Kaya'nın evinde yapılan aramada ele geçirilen çok sayıda ilaç, iddianamenin delilleri arasında yer aldı. Kutularında 280 ampul yara ve yanıklarda kullanılan krem, 120 tablet diyabet ilacı, 50 ampul vitamin, 22 ampul bel ağrılarını giderici, parkinson ve alzheimer hastalıklarında kullanılan ilaçlar isimleri ile iddianemeye eklendi. Evde yapılan aramada 1000 kadar krem, prostat, ağrı kesici, diyabet, vitamin ilaçlarına ait boş kutular da iddinamede yer aldı.

İddianemede Dalha Kaya hakkında, "Eczacılık ile ilişkisi olmadığı gibi, ilaçlar üzerine herhangi bir iş yapmadığı, şüphelinin evinde yakalanan ilaçların çok fazla miktarda olması dikkate alındığında şüphelinin söz konusu ilaçları terör örgütünün kırsal bölgesine gönderilmek üzere temin ettiği, kendisinde yakalanan boş kutulardaki ilaçları da muhtemelen daha önce terör örgütüne gönderdiği" görüşlerine yer verildi.

4'üncü Ağır Ceza Mahkemesinde dün devam eden duruşmada, geçen Aralık ayında yapılan ilk duruşmada tahliye olan Dalha Kaya, Kürtçe savunma hakkının yürürlüğü girmesiyle tercümanı aracılığıyla ifade verdi. Mahkeme Başkanı Mustafa Kahya, eski başkan Dalha Kaya'nın evinde yapılan aramalarda ele geçirilen ilaçların tahrip olduğu gerekçesiyle imha edildiğini söyledi. Başkan Kahya, içerisinde prostat ilacının da bulunduğu ilaçların bilirkişiye gönderildiğini, içeriklerinin araştırılacağını bildirdi.

Bunun üzerinde Dalha Kaya, prostat ilaçlarının kendisine ait olmadığını, diğer ilaçları kullandığını, ilaçlarına el konulduğu için zarara uğradığını anlattı. Başkan Mustafa Kahya, "İlaçların niteliğini, kullanım alanını öğreneceğiz ki dağa gidip gitmeyeceğini anlayalım. Derdimiz senin ilaçların değil, terör davası" dedi.

İddianamede yer alan suçlamaların senaryodan ibaret olduğunu ileri süren Dalha Kaya, 1 yıl 16 gün cezaevinde kaldığını maddi ve manevi olarak çok mağdur olduğunu belirtti. Çocuklarınından en büyüğünün 8 yaşında olduğunu vurgulayan Kaya, "Çocuğum Erzurum konusu açılınca psikolojisi bozuluyor. Basın açıklaması, imza kampanyası, cenazelere katılmak suç değil. Ilımlı ve şiddet yanlısı bir siyasetçi olmadığım gerekçesiyle beni görevden alıp yerime Telat Aktaş'ı verdiler. Doğubayazıt'ta yapılan tüm etkinliklere kaymakam, emniyet müdürü bizi çağırıyordu. Biz de tüm etkinliklerde saldırı olmasın diye polisin önünde kortej oluşturuyorduk. Hakkımdaki iddiaların hiçbirini kabul etmiyorum" diye konuştu.