BIST 10.159
DOLAR 32,20
EURO 35,15
ALTIN 2.476,11
HABER /  POLİTİKA

BDP'den Akil Adamlar'a yeni isim

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş gündeme dair çarpıcı açıklamalarda bulundu

Abone ol

İNTERNETHABER.COM- BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş partisinin grup toplantısında gündemi değerlendirdi.

Akil Adamlar Komisyonu için herhangi bir isim önermediklerini söyleyen Demirtaş komisyona bir de yeni isim buldu. 'Bu savaşları erkeler çıkardı barış olacaksa da kadın arkadaşlar bunun öncülüğünü yapsın' diyen Demirtaş komisyonun yeni isminin ' Akil Kadınlar Komisyonu' olması gerektiğini savundu.

PKK'nın  çekilmesi ile ilgili de konuşan Demirtaş, ''Geri çekilme meselesi önemlidir. Bunun nasıl olacağı konusundaki tartışmaları bizde izliyoruz. Yasal güvenceye ihtiyaç vardır. Bu BDP'nin şartından öte ortaya koyduğumuz tartışmadır.'' dedi.

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş BDP grup toplantısında konuştu. İşte Demirtaş'ın konuşmasından satır başları;

VEKİLLER VEBAL ALTINDADIR

Yarın Roboski katiam raporu Meclis İnsan Hakları Komisyonu'nda oylanacak. Roboski katliamındaki üstü kapatılabilecek bir durum değildir. Hangi olayı bugüne kadar kapatabildiniz? Yarın Meclis İnsan Hakları Komisyonu'ndaki vekillere sesleniyorum. Yarın kullanacağınız oy çok önemlidir.Yarın oylamaya katılacak milletvekilleri tarihi vebal altındadır. Roboski katliamında varılacak sonuç hükümetin bu sürece nasıl yaklaştığının göstergesidir.

DEVLET ADINA ÖZÜR NEDEN ÇOK GÖRÜLÜR?

İsrail'in özür dilemesine önem veriyoruz. Hangi siyasi  amaçla dilenmiş olursa olsun ama İsrail'in özrü önemlidir. Devlet adına özür neden çok görülür? Neden devlet Roboski için özür dilemiyor. O komisyonda bölge milletvekilleri de var. O vekiller sadece gördüklerini raporu yazsaydı yine yeterdi. Bu alt komisyon raporunu kabul etmemiz mümkün değil. Oylarız evet deriz bu da karanlık sayfalarında kaybolur diye düşünmesinler. Burdan helalleşme örneği çıkarılabilir. Biz Roboski katliamının tarihsel hesaplaşmaya dönüşmesini istemiyoruz.

HELALLEŞME DÖNEMİ OLARAK DÜŞÜNÜN

Bu örnek üzerinden bizler helalleşmenin nasıl olduğunu gözler önüne serebiliriz. Sayın Başbakan yarın oylama yapacak komisyona 'büyük devletler hatalar yapar bu hatalardan özür dilemek önemlidir' hatırlatmasını yapmalıdır.Biz Roboski katliamını unutmadık. Ben komisyon üyelerine sesleniyorum. Lütfen daha dikkatli daha vicdani düşünün. Önümüzdeki dönemi olası helalleşme dönemi olarak düşünün. Roboski katliamına evet mi hayır mı denilecek?

DİYARBAKIR'DA BEDAVA EKMEK DAĞITMIYORLARDI

Hepimiz Orta Doğu tarihinde gerçekleşmiş en büyük Nevruz kutlamalarına tanıklık ettik. Diyarbakır mitingi Orta Doğu tarihine geçmiş durumda.Diyarbakır'da 2 milyon insan niye meydanları doldurur? Herkesin bunu anlaması lazım. Orada yaşanan halk refarandumunun iyi yorumlanmaması gerekir. Orada bedava makarna, kanepe, ekmek dağıtılmıyordu.

Sayın Öcalan'ın el yazısı ile gönderdiği o mesajı dinlemek o mesajın arkasında olduğunu için milyonlarca insan meydana çıkıyorsa bu kayde değer bir gelişmedir. İşi magazinleştirmeye çalışmak orada verilen mesajların üzerini örtmeye çalışmak haksızlıktır. o mesaj binlerce yıldır kaderimizmiş gibi bize dayatılan yok etme savaşma anlayışına karşı bir manifestoydu.

MESAJLAR ÇARPITILDI

Biz birarada farklılıklarımızla yaşayabiliriz.Yapılan çağrıda bazı mesajlar çarpıtıldı.Bin yıl önce o topraklarda Türkler ve Kürtler karşılaştığında Mezopotamya topraklarını birlikte kullandıklarında onları bir arada tutan İslamiyet'ti. Köklerimzde bu var. O hukukun gereğini anlamadan kimse kendine Müslüman diyemez. Orada gelişen ilişkinin temellerine atıf vardır. Türkler ve Kürtlerin geçen hafta Cihangir'de karşılaştığını mı sanıyorlar. Yeniden bir hukuk gelişecekse bu hukuku gerçekleştirirken geçmiş hatalara düşmeyelim. Mağdur edilmiş kesimler bu ittifakının hukukuna uymayarak başkalarını sürgün etmeye yönelik anlayışlar olmamalıdır. Önce birbirimizi öldürmeyi bırakalım. Bu toprakların bu medeniyetlerin gerçek yaşatıcıları olarak birbirimizi düşman olarak görmekten vazgeçelim. 

Bu iş klasik taktik işi değil. Yapılan çağrı önümüzdeki ay yıl seçimler için yapılmış çağrı değil. Bu çağrının bu mesajın içeriğinin herkes tarafından birkez tarafından doğru okunması faydalı olacaktır. Kökleri  bu topraklarda olan medeniyetler olarak neden kendi geleceğimizi kendimiz yaratmıyoruz.

HÜKÜMETTEN SOMUT ADIM GÖRMEDİK

Klasik ateşkesden öte yüzlerce yıllık hatadan dönüşün kapılarını açalım diyor bu mesaj. Yakın dönemin siyasi düşmanlıklarına seçim ve partizan yarışlara kurban edilemeyecek kadar bir mesaj. Biz bu sözün gereğini yerine getireceğiz. Bu klasik helalleşmeden öte geçmişimizin bize emrettiği talimat olarak algılanmıştır. Hükümette aynı ciddiyetle yaklaşacak mı bilemiyoruz. Bunun somut adımlarını görmüş değiliz henüz.

DEVLET 'BAHÇELİ' OLSUN

Bu kadar tarihsel helalleşmeyi bir arada kardeşçe yaşabileceği duyguyu nasıl zayıflatırım diye meydan meydan dolaşanlar bu mesajı anlamış değildir.

Devlet nasıl olacak diye soruyorlarmış? Bahçeli olsun. Devlet Bahçesiz olmasın bu bahçede bu bahçede Isparta'nın gülü de Hakkari'nin lalesi de olsun.

Biz önümüzdeki yüzyılları etkileyecek döneme tanıklık ederken öfkeyle konuşmayacağız. Değişim başladı dönüşüm başladı .

Bu toprakların tüm gerçekleri bunu istiyor. Sırf Sayın Öcalan doğru söledi diye karşı çıkanlara tesüfle bakıyoruz. Herkesin birbirine yüreğini açma zamanıdır. Bunları öncelikle vicdan meselesi olarak görmek zamanıdır. Biz bu sürecin akamete uğramamamsı için alınması gereken yasal idari tedbirlerin ne olduğunu ifade ediyoruz. Tarihi sorunun kökü 200 yıl öncesine dayanan bir isyanın bitişini konuşuyoruz. 

ÇAKTIRMADAN İŞİ ÇÖZÜN SIRTINIZI DÖNÜN

Parlemento ve hükümet meseleye şöyle yaklaşabilir mi? Çaktırmadan işi çözün sırtınızı dönün. ben bunları görmezden geleyim. Parlemento buna duyarsız mı kalacak? Gece gündüz eften püften tüm konuları tartışan vekiller bu tarihsel konuyu tartışmayacak mı? Parlementonunda hükümetinde muhalefetinde üzerine düşen görevler vardır.

YASAL GÜVENCEYE İHTİYAÇ VARDIR

Geri çekilme meselesi önemlidir. Bunun nasıl olacağı konusundaki tartışmaları bizde izliyoruz. Yasal güvenceye ihtiyaç vardır. Bu BDP'nin şartından öte ortaya koyduğumuz tartışmadır. Ayrıca partimiz Akil İnsanlar Komisyonu ile ilgili tartışmaları izliyor.

AKİL KADINLAR KOMİSYONU DİYELİM

Bu sadece erkeklerin meselesi gibi tabiri kabul etmiyoruz. Akil Kadınlar Komisyonu diyelim. İçine bazı adamlarda katılabilir diyelim. Madem barış süreci en çok bu savaşta ağlayan kadın ve anaların duyguları için önemlidir diyoruz. Ozaman Akil Kadınlar Komisyonu diyelim. Ama biz komisyon için isim sunmadık. Biz o isimlerin halkın vicdanını temsil eden ve halkın güvenine layık olması gereken insanlar olmasını dülşünüyoruz. Akil Adamlar ismi doğru değil. 

Akil Kadınlar Komisyonu diyelim ve ağırlıklı olarak kadın arkadaşlar bu komisyonda yer alsın. Bu savaşları erkeler çıkardı barış olacaksa da kadın arkadaşlar bunun öncülüğünü yapsın. Yakın zamanda Oslo görüşmeleri nedeniyle MİT müsteşarının başına gelenleri biliyoruz. Akil Kadınlar Komisyonu çalışacaksa  güvenceyi parlemento neden destek sağlamasın.