BIST 10.173
DOLAR 32,28
EURO 34,96
ALTIN 2.448,95
HABER /  DÜNYA

Arap Birliği bunun için toplandı

Arap Birliği'nin 24'üncü Olağan Zirvesi'nde gündem Esad. Katliam'ın bir an önce son bulması için çabalar sürüyor.

Abone ol

Arap Birliği'nin 24'üncü Olağan Zirvesi, Katar'da başladı. İki gün sürecek zirvenin ana gündemini Suriye krizi oluşturuyor.

Katar'ın başkenti Doha'da başlayan zirveye 22 ülke katılırken, 15 ülke devlet başkanı düzeyinde temsil ediliyor. Zirvede Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) de gözlemci olarak yer alıyor.

Zirvede, Suriye'nin 2011 Kasım ayında askıya alınan üyeliği Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu'na (SMDK) teslim edildi.

KOLTUĞA MUAZ EL HATİP OTURDU

SMDK Başkanı Muaz el-Hatib, toplantının açılışında, Suriye için tahsis edilen koltuğa oturdu. Suriye Geçici Hükümeti Başkanı Gassan Hito'nun da aralarında yer aldığı muhalif liderler de Hatib'in arkasında oturdu.

Suriye'ye ait koltukta, Suriye devriminin ortasında 3 kırmızı yıldızın bulunduğu siyah, beyaz ve siyah bayrağın yer alması dikkati çekti.

SURİYE'DE KATLEDİLEN MASUM İNSANLARIN TEK SORUMLUSU ESAD'TIR 

Zirvede yaptığı konuşmada, ''Suriye'de katledilen masum insanların tek sorumlusu Esed rejimidir'' diyen Hatib, Esed rejiminin ''Suriye'deki aşırı gruplarla mücadele ettiği'' yönündeki iddialarını yalanlayarak, ''Rusya, Hizbullah ve dış güçlerin rejime verdiği destek nedeniyle Suriye'de yıkım yaşanıyor'' ifadelerini kullandı.

ÜLKESİNİ KİMİN YÖNETECEĞİNE SURİYE HALKI KARAR VERECEK 

''Ülkesini kimin ve nasıl yöneteceğine Suriye halkı karar verecek'' diyen Hatib, SMDK'nın bütün girişimlerine rağmen Esed rejiminin siyasi çözümden yana tavır almadığını söyledi.

SURİYE'DEKİ KRİZİN SORUMLUSU ESAD

Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil el-Arabi, ''Başkenti Kudüs olan bir Filistin devleti kurulmadan bölgede istikrar sağlanamamaz'' dedi.
Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler ulusal Koalisyonu (SMDK) Başkanı Muaz el-Hatib'in,Suriye halkının resmi temsilcisi olarak zirveye katılmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Arabi ''Suriye'deki krizin baş sorumlusu Esed rejimidir'' şeklinde konuştu.

Nebil el-Arabi, Suriye'de akan kanın durdurulması yönünde karar almayan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK)'nin de bu krizde payı olduğunu kaydetti.

SMDK'yı Suriye halkının meşru temsilcisi olarak tanıdığını tekrarlayan Arabi, Suriye halkının bütünlüğünün korunması ve Suriyeli sığınmacılara destek olunması çağrısında bulundu.

IRAK'TAN ARAP GÜVENLİK KONSEYİ ÖNERİSİ

Irak Cumhurbaşkanı ikinci Yardımcısı Hudayyır Musa el-Huzai, zirvenin açılış konuşmasında, ''Arap ülkelerinde yaşanan sorunların çözümü için, Arap Güvenlik Konseyi kurulmasını öneriyoruz'' dedi.

Arap ülkelerinin kırılgan ve yumuşak bir zemin üzerinde durduğunu belirten Huzai, ''Geçen onlarca yıl, uluslararası çözümlerin zayıflığını ispat etti. Biz kendi meselelerimizi çözüme kavuşturabiliriz'' diye konuştu.

SURİYE'NİN YENİDEN İMARI İÇİN ULUSLARARASI KONGRE

Katar Emiri Hamad bin Halife Al Sani, Suriye'nin BM gözetiminde yeniden imar edilmesi için uluslararası bir kongre düzenlenmesi çağrısında bulundu.

Konuşmasında Filistinli gruplar arasındaki mutabakata da değinen Al Sani, Hamas ve Fetih hareketleri arasında milli mutabakatın sağlanması amacıyla Kahire'de Mısır'ın başkanlığında bir 'mini Arap zirvesi' düzenlenmesi çağrısı yaptı.

Katar Emiri Hamad bin Halife Al Sani, 24. Arap Birliği Zirvesi'nin açılış konuşmasında ayrıca Mısır'ın ekonomik olarak desteklenmesi çağrısında bulundu.

Al Sani ''Arap Baharı ülkelerini, özellikle de Arap dünyası için birçok fedakarlıkta bulunan ve yoğun bir nüfusa sahip Mısır'ı desteklemeliyiz'' şeklinde konuştu.

ÖZGÜR SURİYE ORDUSUNA SİLAH YARDIMI YAPILMASI ÇAĞRISI

Zirve kapsamında SMDK'nın Arap ülkelerinde elçilik açması ve Özgür Suriye Ordusu (ÖSO)'na silah yardımı yapılması konularının da ele alınması bekleniyor.

Zirvede İsrail ve Filistin arasındaki barış sürecinin yeniden canlandırılması ve diğer bölgesel gelişmelerin de görüşüleceği belirtiliyor.

TÜRKİYE'Yİ TEMSİLEN AHMET DAVUTOĞLU KONUŞACAK 

Bu arada, toplantıda Türkiye'yi temsil eden Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da bir konuşma yapacak.