BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  POLİTİKA

BDP lideri Demirtaş'tan Nevruz sözü

Türkiye Nevruz kutlamalarına kilitlendi. Diyarbakır ve İstanbul'daki büyük Nevruz kutlamalarını organize eden BDP liderinden söz var.

Abone ol

Yaklaşan Nevruz öncesi gerilimli bir bekleyiş var. 20 Mart Pazar günü Diyarbakır ve İstanbul'da Nevruz Bayramı kutlamasına hazırlanan BDP'nin Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ''Biz, Nevruz'un barış içerisinde herhangi bir sorun, müdahale, taşkınlık yaşanmadan gerçekleşmesi için bir gayret içerisinde olacağız'' dedi.

Demirtaş, Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti'nde BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak ve Demokratik Toplum Kongresi Genel Başkanı Ahmet Türk ile basın toplantısı düzenledi. 40 il ve 86 ilçe Nevruz kutlaması yapacaklarını açıklayan Demirtaş
özellikle Diyarbakır, Van ve İstanbul gibi merkezlerde kutlamalarına yoğun katılım beklediklerini söyledi. Demirtaş, şunları söyledi:

''17 Mart'ta Şırnak ve Iğdır'dan Nevruz ateşleri yakılarak, kutlamalara start verilecek. Ayın 20'sinde Diyarbakır ve İstanbul gibi büyük merkezlerin kutlamaları gerçekleştirilecek. Pazar günü olması vesilesi ile bu yıl ki kutlamaların ayın 20'sinde yapılması kararlaştırıldı."

TAŞKINLIĞA İZİN VERMEYECEĞİZ

Diyarbakır ile ilgili çeşitli spekülasyonlar yapıldığını ifade eden Demirtaş, ''Bütün Türkiye'de resmi olarak kutlayacağımız 126 merkezde de fiili olarak halkın kutlama yaptığı her yerde de biz Nevruz'un, barış içerisinde, herhangi bir sorun, müdahale, taşkınlık yaşanmadan gerçekleşmesi için bir gayret içerisinde olacağız'' dedi.

TALABANİ VE BARZANİ'YE NEVRUZ DAVETİ

Selahattin Demirtaş, Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Komisyonu üyeleri, belediye başkanları, büyükelçiler, Irak Devlet Başkanı Celal Talabani ve Mesut Barzani dahil olmak üzere 1000'e yakın kişi ve kuruluşu Nevruz'a davet ettiklerini, Nevruz'u kutlamak isteyen herkesin katılabileceğini, herhangi bir siyasi partiyi davet etmediklerini bildirdi.

HÜKÜMETTEN KATKI BEKLİYORUZ

Demirtaş, BDP ve DTK olarak kutlamaların coşkuyla barışçı bir şekilde geçmesi için çaba sarf ederken, hükümetten de tedbirler konusunda benzer bir yaklaşım beklediklerini kaydetti. Edirne'den, Hakkari'ye kadar Nevruz'un kutlandığı her yerde coşkuyla, güven içerisinde kutlayabilmesi gerektiğini söyleyen Demirtaş, hükümetin de bunun için katkı sunmasını istedi.

Demirtaş, "Nevruz'un kutlanılacağı her yerde halka kolaylık gösterilmesi, hiçbir müdahale gerçekleştirilmemesi, halkın barış içerisinde Nevruz'u kutlamanın koşullarının yaratılması ve çıkacak siyasi mesajların da sağduyulu bir şekilde doğru algılanması, çözüm açısından önemli bir adım olacaktır'' dedi.