BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

BDP konvoyu kapıdan döndü

Hatay Dörtyol'da BDP gerilimi sona erdi. Olayların yaşandığı ilçeye girmek isteyen konvoya giriş izni çıkmadı.

Abone ol

Hatay Dörtyol'a girişlerine izin verilmeyen BDP heyeti geri dönüyor. Dörtyol girişinde durdurulan konvoy ile yapılan pazarlık sonuç vermedi. 20 araçlık konvoy Diyarbakır'a geri döndü.

Konvoyda BDP Eşbaşkanları Selahattin Demirtaş, Gültan Kışanak, Grup Başkanvekili Ayla Akat Ata ve partililer bulunuyordu.

Diyarbakır'dan ve farklı illerden gelen BDP heyetinin Dörtyol'a geçişlerine izin verilmedi. Otoyolda, Dörtyol'a komşu Erzin ilçesi yakınlarında Hac Konaklama Tesisleri bölgesinde durdurulan BDP konvoyun önü güvenlik güçlerince durduruldu. Bunun üzerine, BDP Milletvekilleri Ayla Akat Ata ve İbrahim Binici, yetkililerle konuşarak, geçiş izni almaya çalıştı. 

DÜNYA TERSİNE DÖNSE DE

İzin verilmemesine tepki gösteren Milletvekili Binici, "Buradan kesinlikle içeri gireceğiz. Ama yine de bu konuda Eş başkanlarımızla ve yöneticilerimizle görüşeceğiz. Girme kararı alınırsa, dünya tersine dönse de gireceğiz" dedi.

 
BDP konvoyu zafer işareti yaparak dönüşe geçti

Demirtaş ve beraberindekiler, yakınlardaki dinlenme tesisinde bulunan Vali Yardımcısı Ömer Bedrettin Sağsuz, İl Jandarma Komutanı Albay Vedat Çolak, İl Emniyet Müdürü Ragıp Kılıç ile görüştükten sonra, kendi aralarında toplantı yaptı.

AMAÇLARINA ULAŞTIKLARINI SÖYLEDİLER

Toplantı sonrasında, Demirtaş teşkilat yöneticilerine ''amaçlarına ulaştıklarını'' belirterek, her partiliye geldikleri ile dönmeleri talimatını verdi. Otobanda bulunan gruptakiler, zılgıt çekip zafer işareti yaparak araçlarına bindiler

VALİ İZİN VERMEMİŞTİ

Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz, heyetin Hatay'ın Dörtyol ilçesine girmesine izin vermeyeceklerini bildirmişti. BDP yöneticilerinin ziyaret zamanlamasını doğru bulmadıklarını ifade eden Lekesiz, herkesi sağduyuya çağırdığı açıklamasında ısrarcı olunması halinde güç kullanacaklarını belirtmişti.

"ETNİK ÇATIŞMANIN FİTİLİ ATEŞLENMEK İSTENİYOR" İDDİASI

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Hatay'ın Dörtyol ilçesine girişlerine izin verilmemesini eleştirerek, ''Bugün burada fitili ateşlenmek istenen etnik çatışmadır'' dedi.

''Hukuk dışı bir kararla, devlet eliyle ilçeye girişimiz yasaklanıyorsa durum daha da vahimdir'' diyen Demirtaş, dönüş yolunda yaptığı açıklamasında şöyle devam etti: 

''Bu durumu Erdoğan, Kılıçdaroğlu, Bahçeli görmeli. Bunların siyasi rantı uğruna halk eziliyor. Özellikle Kürtlere saldırılıyor. Hepsi bundan sorumludur. Dört günden bu yana Dörtyol ilçesinde bir grup, örgütlü provokasyon yaparak ve güvenlik güçlerinin gözü önünde özellikle Kürt vatandaşlara saldıran, ev ve iş yerlerini yakan, taşlayan bir faaliyet içindeler. Biz ilk günden bu yana bakanlık, valilik ve güvenlik güçleri nezdinde girişimlerde bulunuyoruz. Oradaki vatandaşların canına zarar veriliyor, ama müdahale edilmiyor, engellenmiyor.''

ATALAY İSTİFA ETMELİ

İçişleri Bakanı Beşir Atalay ile dün akşam görüştüklerini ve ilçeye nasıl gideceklerini anlattıklarını, ancak bunun sağlanamamasının vahim olduğunu ifade eden Demirtaş, ''İçişleri Bakanı istifa etmeli ya da açıklama yapmalıdır. Durumu değerlendireceğini söyleyen Bakan, yapa yapa böyle bir şey yaptı. Tanklarla panzerlerle, kimlik kontrolleriyle karşılaştık.'' diye konuştu. 

Bu durumun faturasının AK Parti'ye çıkartılacağını vurgulayan Demirtaş, şunları söyledi: ''Kışkırtmalar karşısında durmayan, hiçbir sağduyu çağrısı yapmayan CHP, MHP bu işlerin sorumlusudur. Herkes aklını başına alsın. Bu ülkede kim ki çatışma istemiyorsa bu saldırıları durduracak önlemleri, tedbirleri alsın. Bu iş ülkeyi kaosa kargaşaya sürükleyecek bir iştir.'' 

ÇEVİK KUVVET ÖNLEM ALDI

Esnafın işyerlerini açtığı ilçede Ankara, Kayseri, Osmaniye, Adana, Kahramanmaraş, Adıyaman ve Mersin'den gelen takviye çevik kuvvet ekiplerinin önlemler aldığı görüldü.