BIST 10.046
DOLAR 32,48
EURO 34,69
ALTIN 2.406,63
HABER /  DÜNYA

BDP ittifak yapacak mı ?

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, yerel seçimlerde Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ile Halkların Demokrat...

Abone ol

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, yerel seçimlerde Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ile Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) arasındaki ittifak iddialarına ilişkin, “Şu saate kadar HDP ile CHP veya başka bir partinin resmi ya da gayri resmi bir ittifak görüşmesi olduğunu söyleyemeyiz” dedi.
BDP lideri Selahattin Demirtaş, önceki gün hayatını kaybeden Diyarbakır Barosu avukatlarından şair İhsan Fikret Biçici’nin taziye ziyareti çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Yerel seçimlerde HDP ile CHP ittifak tartışmalarını soran gazetecilere açıklamada bulunan Demirtaş, şu an bir ittifak görüşmesinin olmadığını söyledi. HPD’nin ittifak çalışmalarına BDP olarak söz söyleme haklarının olmadığına vurgu yapan Demirtaş, “HDP yönetimi tümüyle bu ittifak görüşmelerinde çalışmalarda seçim kampanyalarında yetkilidir. Dolayısıyla BDP olarak bizim doğrudan söz söylememiz işleyişimize de aramızdaki ilişkiye de aykırı olur. Fakat BDP’nin de bir yaklaşımı var. Biz şöyle düşünüyoruz ki özellikle Türkiye’nin bazı metropol kentlerinde HDP iyi bir örgütlenme, iyi bir çalışma ile büyük bir oy potansiyelini ortaya çıkartabilir. Çünkü güçlü bir destek var ve büyük bir heyecan var, büyük bir başarı elde edebilir. Fakat bu başarının kazanıma dönüşebilmesi için bazı illerde ve ilçelerde ilkeli ittifaklara açık olması gerektiğini biz düşünüyoruz. Ama şu saate kadar HDP ile CHP veya başka bir partinin resmi ya da gayri resmi bir ittifak görüşmesi olduğunu söyleyemeyiz. Tartışmalar oluyor biz de izliyoruz, bazı görüşler kamuoyuna yansıyor, biz de basından takip ediyoruz. HDP zaten eş başkanları aracılığı ile ilkeli açık, şeffaf yerelde aday bazında iş birliğine kapalı olmadıklarını belirtiyor. Dolayısı ile bu tür görüşmeler önümüzdeki günlerde olabilir ihtimal dahilindedir. Fakat bu gizli kapaklı, kapalı kapılar ardında olabilecek işler değil, olacaksa ilkeleri düzeyinde belirlemeler yapılır, halkın ve kamuoyunun karşısına çıkarak hangi temelde, nereler için ittifak yapıldığı halk ile paylaşılır. Böyle bir gelişme olursa halkımızın kesinlikle bundan haberdar olabileceğini söyleyebilirim” dedi.

BAŞBAKAN ERDOĞAN’IN KARŞILANMASI
Geçtiğimiz hafta sonu Diyarbakır’a gelen Başbakan Erdoğan’ı BDP’li milletvekili ve belediye başkanlarının parti kararı olmadan karşılamalarından sonra yaşanan tartışmayla ilgili bir gazetecinin sorusuna yanıt veren Demirtaş, milletvekilleri ile ilgili partilerinde herhangi bir tartışmanın olmadığın belirterek, “Başbakanın programına katılım konusunda partimizin kurumsal olarak bir kararı yok, ama milletvekillerimizin kendi kişisel inisiyatifi söz konusudur. Deneyimli ve uzun yıllardır siyaset yapan arkadaşlarımızdır, neyin ne olduğunu kendileri hesaplamışlardır mutlaka. Ama biz bütün arkadaşlarımızın parti disiplini çerçevesinde kendisine oy veren halkın, kendisini seçen partinin beklentileri doğrultusunda politika yapmalarını tabii ki arzularız. Fakat yine de bu bizim açımızdan bir kırılma ya da gerilim tartışma meselesi değil, kendi içimizde tartışıp en doğrusunu bulacağımızdan da kimsenin kuşkusu olmasın” şeklinde konuştu.
(İHA)