BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

BDDKdan Çölaşana yanıt

Çölaşan'ın yazdığı "banka hesapları" Ankara'da ortalığı karıştırdı. BDDK açıklama yapmak zorunda kaldı.

Abone ol

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), bazı basın ve yayın organlarında yer aldığı şekilde, bazı banka mudilerine ait bilgilerin kanunen yetkili olmayan kişilere verilmesinin Kurum kaynaklı olmasının ihtimal dışı olduğunu bildirdi.

BDDK'dan yapılan yazılı açıklamada, ''Zira gerek bankaların itibarlarının korunması ve gerekse mudilere ait bilgilerin sır kapsamında değerlendirilmesi konusunda hassas olan Kurum personelimiz, yetki ve sorumluluklarının bilincinde olduğu gibi yazılı olan ve olmayan etik değerleri esas alan görev yapma anlayışına sahiptir'' denildi.

Açıklamada, son günlerde bazı basın ve yayın organlarında çıkan haber ve yorumlarda, bazı gazeteci ve siyasetçilerin banka hesaplarına ait bilgi ve belgelerin yetkisiz üçüncü kişilere verildiği, bu tür bilgileri yasal olarak elde edebilecek kurumlar arasında BDDK'nın da olduğunun belirtildiği hatırlatıldı.

Açıklamada, 5411 sayılı Bankacılık Kanunu'nun verdiği yetkiler çerçevesinde, Türk bankacılık sistemini özel olarak düzenlemek ve
yapılan düzenlemelere uygun olarak çalışmasını sağlamak ve bu çerçevede bankalarda gerekli inceleme ve denetimleri yapma görevinin Kurum'a ait olduğu belirtildi.

Kurumun finansal piyasalarda güven ve istikrar sağlamak, kredi sistemini etkin bir şekilde çalıştırmak, tasarruf sahiplerinin hak ve menfaatlerini korumak bilinciyle çalışmalarını sürdürdüğü ifade edilen açıklamada, şöyle denildi:

''Banka mudilerine ait bilgilerin gizliliği, kanunların verdiği yetki çerçevesinde incelemelerini yürüten Kurumumuz personelince bilinmektedir.

Bu tür bilgilerin kanunlara aykırı şekilde kullanılmasının sonuçları da yine tarafımızca iyi bilinen bir husustur. Ayrıca 5411 sayılı Bankacılık Kanunu'nun sırların saklanması başlıklı 73. maddesinde 'Kurul başkan ve üyeleri ile Kurum personeli, Fon kurulu başkan ve üyeleri ile Fon personeli görevleri sırasında öğrendikleri bankalara ve bunların bağlı ortaklık, iştirak, birlikte kontrol edilen ortaklıkları ve müşterilerine ait sırları bu kanuna ve özel
kanunlarına göre yetkili olanlardan başkasına açıklayamaz ve kendilerinin veya başkalarının yararlarına kullanamazlar. Kurumun dışarıdan destek hizmeti aldığı kişi ve kuruluşlar ile bunların çalışanları da bu hükme tabidir. Bu yükümlülük görevden ayrıldıktan sonra da devam eder' denilmektedir.

Aynı maddenin devamında 'Banka ve müşterilere ait sırları açıklayan üçüncü kişiler hakkında da aynı cezaların uygulanacağı' hüküm altına alınmıştır.''

Söz konusu kanun hükümlerinden de anlaşılacağı üzere BDDK'nın gizli dahi olsa Bankacılık Kanunu'nun uygulanmasıyla sınırlı olarak her türlü bilgi ve belgeyi bankalardan ve kanunda belirtilen diğer kuruluşlardan elde etme yetkisine haiz olduğu kaydedilen açıklamada, ''Ayrıca, tüm Kurum personeli, kuruluşlara ve müşterilere ait elde ettiği sırları, kanunen yetkili olanlardan başkasına açıklayamazlar, kendilerinin ve başkalarının yararına kullanamazlar'' denildi

Aynı mükellefiyetin banka ortak ve mensuplarıyla beraber 3. kişiler için de getirildiği ve aksi uygulamalar adli ceza ile müeyyide altına alındığı ifade edilen açıklamada, şöyle denildi:


''Bu itibarla, bazı basın ve yayın organlarında yer aldığı şekilde bazı banka mudilerine ait bilgilerin kanunen yetkili olmayan kişilere verilmesinin Kurumumuz kaynaklı olması ihtimal dışıdır. Zira gerek bankaların itibarlarının korunması ve gerekse mudilere ait bilgilerin sır kapsamında değerlendirilmesi konusunda hassas olan Kurum personelimiz, yetki ve sorumluluklarının bilincinde olduğu gibi yazılı olan ve olmayan etik değerleri esas alan görev yapma anlayışına sahiptir.''