BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Türkiye raydan çıkabilir mi?

The Economist, iki ayrı makalede Türkiye'deki son gelişmeleri değerlendirdi ve yatırımcıları uyardı.

Abone ol

The Economist dergisi, petrol akışını başladığı Bakü-Ceyhan projesinin tamamlanmasının, Türkiye'nin jeopolitik pazarlık gücünü artıracağını bildirdi.

Bu hafta Bakü'den Ceyhan'a petrol akışının sağlanmasıyla, Türkiye'nin aynı dili konuştuğu kuzenlerinden Azerbaycan'la önemli bir bağ kurmuş olduğuna dikkati çeken Economist, bu durumun ABD'nin bölgedeki siyasetinin ulaştığı nadir zaferlerden biri olduğunu yazdı. Projenin gerçekleşmesiyle Türkiye'nin doğu ile batı arasındaki enerji köprüsü olma rolünün altının çizildiğini yazan Economist dergisi, Rusya'nın güneyindeki eski Sovyet Cumhuriyetleri'nden yapılan gaz ve petrol satışları üzerindeki etkinliğinin de zayıfladığı
yorumunda bulundu.

Projenin tamamlanmasının, küresel enerji güvenliği konusundaki endişelerin arttığı bu dönemde, Türkiye'nin jeopolitik pazarlık gücünü arttıracağını kaydeden Dergi, ''ancak boru hattı bir yana, Rusya'nın eski hakimiyet alanları üzerindeki kültürel ve stratejik nüfuzu, hala Türkiye'nin Orta Asya'da kendi demokratik ve çağdaş İslam üzerine kurulu dini anlaşıyını yerleştirme hedefini engelleyebilecektir'' iddiasında bulundu.

Kafkaslar ve Orta Asya'da katı yönetimlerin işbaşında olduğunu ve Türkiye'nin buralarda güçlü otokratik rejimleri mi yoksa onların demokratik karşıtlarını mı desteklemek gerektiği konusunda kararsız kaldığını öne süren dergi, Türkiye'nin ticari ilişkileri giderek gelişen Rusya ile ilişkilerinde de ihtiyatlı olmak gerektiğine inandığını yazdı.

Türkiye'nin Rusya ile olan ilişkilerinin, pek çok yönüyle katılmak için çabaladığı AB ile olan ilişkilerinden daha dinamik olduğuna da işaret eden Dergi, bunu iki ülke arasında giderek büyüyen ticari rakamlarla da açıkladı.

PİYASALARDAKİ GELİŞMELER
Economist Dergisi, Finans ve Ekonomi bölümünde yer verdiği bir diğer makalede de, Türkiye'nin, 11 Mart'tan bu yana yatırımcıların riskli bulup çekilmeye başladıkları piyasalar arasında bulunduğunu ve bunlar içinde en çok darbe alanlardan biri olduğunu öne sürdü. Economist dergisi, yatırımcıları en çok kaygılandıran gelişmelerden birinin, gelecek yıl yapılacak seçimler öncesinde ''giderek artan siyasi istikrarsızlık'' olduğunu öne sürerken, Kıbrıs
konusundaki anlaşmazlıkların da, Avrupa Birliği ile Türkiye arasındaki
müzakereleri rayından çıkarmasından korkulduğunu iddia etti.

Brüksel'de ekonomik reformların hızını yitirdiğine dair bir inancın hakim olduğunu yazan Dergi, yatırımcıların bu kadar uzun süre ümitlerini yitirmemiş olmasını da ''sürpriz bir gelişme'' olarak niteledi.