BIST 9.717
DOLAR 32,52
EURO 34,94
ALTIN 2.440,18
HABER /  EKONOMİ

BDDK dolar operasyonu yapan Londralı bankayı ters köşe yaptı

Türkiye'yi kur saldırılarıyla diz çöktürme operasyonunun merkez üssünün Londra olduğu ortaya çıktı. BDDK’nın dünkü swap hamlesiyle TL likiditesine sıkışan Londralı bir bankanın pozisyon kapatmak için kredi aldığı belirtiliyor.

Abone ol

Morgan Stanley başta olmak üzere bazı İngiliz bankalarının hazine birimleri, pazar akşamı Türkiye saatiyle 20:00'den itibaren 3 saat boyunca spekülatif alım yaparak sığ piyasalarda dolar kurunun 7.22 TL'ye çıkmasını sağlamışlardı.

Kur saldırılarının tetikçisi bankalara karşı BDDK'nın swap hamlesi bir Londra bankasını zor durumda bıraktığı ortaya çıktı. Sabah gazetesi yazarı Dilek Güngör, bugünkü köşe yazısında operasyona katılan bir bankanın nasıl köşeye sıkıştığını yazdı.

BDDK'nın swap sınırlaması ne anlama geliyor?

BDDK MÜDAHALE ETTİ: "TL'deki sert değer kayıpları karşısında pazar akşamından bu yana proaktif önlemler alan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) dolardaki spekülasyonu engellemek için sabah saatlerinde attığı adım Londralı bankayı ters köşe yaptı. BDDK, swap işlemlerinde özkaynak sınırını yüzde 25'e düşürdü. Kurum, hafta başında dolardaki spekülatif saldırıları engellemek için bu oranı yüzde 50'ye çekmişti.
BDDK'nın hamlesiyle fonların ülke dışındaki swap piyasasındaki lira likiditesine erişimi sınırlandırılırken, yerel kreditörlerden para birimini ödünç alması zorlaştırıldı.

LONDRA'DA KREDİ ARADI: BDDK'nın hamlesiyle TL likiditesi için iyice köşeye sıkışan Londralı banka, açığa aldığı doları satıp zarar yazmamak adına kredi arayışına girdi. Bankanın yurtdışından TL pozisyonunu kapatmak için 300 milyon dolar kredi bulduğu söyleniyor."

'Kara Pazartesi' Operasyonu'nun tetikçileri kimler?

BDDK'dan yeni dolar hamlesi!

BDDK'dan yeni dolar hamlesi!

İtalyan iş adamı 228 bin dolarını Türk lirasına çevirdi

Katar'dan ABD'ye kapak! Türkiye'ye dolar yağdıracak tam 15 milyar dolar...