BIST 8.718
DOLAR 32,34
EURO 35,21
ALTIN 2.246,71
HABER /  EKONOMİ

BDDK'dan yeni dolar hamlesi!

BDDK aşırı yükselen dövize karşı yeni bir adım attı. Bankaların swap işlemlerinde öz kaynak sınırı yüzde 50'den yüzde 25'e çekildi. BDDK, hafta başında dolardaki spekülasyonu engellemek için bu oranı yüzde 50'ye çekmişti. Dolar ve euro kararın açıklanmasıyla birlikte hızlı düşüş yaşadı.

Abone ol

BDDK swap işlemleri ile ilgili düzenlemede değişikliğe gitti. Dolardaki spekülasyonu önlemek için swap işlemlerinde özkaynak sınırı yüzde 50'den yüzde 25'e düşürdü.

BDDK'den yapılan swap işlemleri açıklaması şöyle;

Bankaların yurtdışı yerleşiklerle yaptıkları bir bacağı döviz diğer bacağı TL olan para swaplarından, işlemin başlangıç tarihinde spotta yurtiçi bankaların TL verip döviz aldıkları swap işlemleri ile yine bu mahiyetteki swap benzeri (spot + vadeli döviz işlemi) işlemler toplamı bankaların en son hesapladıkları yasal özkaynaklarının yüzde 25’ini geçemeyecek olup, bu minvalde mevcut aşımlar giderilinceye kadar yeni bir işlem yapılamayacak ve bu mahiyetteki vadesi gelen işlemler yenilenemeyecektir. Söz konusu oran günlük olarak solo ve konsolide bazda hesaplanacaktır.

BDDK'nın bu kararının ardından dolar ve euro sert düştü.

Dolar alanlara kötü haber! Rüzgar tersine döndü dolar bugün ne kadar