BIST 10.622
DOLAR 32,21
EURO 35,06
ALTIN 2.498,09
HABER /  GÜNCEL

BBC 70 yıllık servisine kilit vurdu

Karayipler için İngilizce yayın yapan servis, 1939 yılında İkinci Dünya Savaşı sırasında bu adalardan gelip Britanya ordusu için savaşan askerlerin ailelerine yazdıkları mektupların okunması için kurulmuştu.

Abone ol

BBC'nin Karayipler için yaptığı İngilizce yayınlar 70 yılın ardından bugün sona erdiriliyor.

Bu hafta 'Karayipler için İngilizce Servisi'nde çalışan yayıncıların her biri, BBC arşivleri kullanılarak hazırlanmış birer kapanış programı sundu.

Karayipler için İngilizce Servisi, 1939 yılında, İkinci Dünya Savaşı sırasında bu bölgedeki adalardan gelip Britanya ordusu için savaşan askerlerin ailelerine yazdıkları mektupların okunması için kurulmuştu.

BBC yönetimi, Ocak ayı sonlarında çalışanlarının dörtte birini, yani yaklaşık 2400 çalışandan 650'sini işten çıkaracağını açıklamış, bu kesintiden dil bölümleri de paylarına düşeni almıştı.

BBC yönetimi, 272 milyon sterlinlik bütçesinde 46 milyon sterlin tasarruf yapmak zorunda olduğunu savunuyor.

Dünya Servisi'nin 32 dilde yayın yaptığı internet, televizyon ve radyo platformlarında, dünya genelindeki dinleyici, izleyici ve okuyucu sayısı toplam 240 milyonun üzerindeydi.

Bir tarih sona eriyor

Karar gereği beş dil servisi, Makedonca, Arnavutça, Sırpça ve Afrika için Portekizce bölümleri, geçen ay içerisinde yayınlarına son verdi.

1946 Yılında başlatılan Rusça radyo yayınları da yarın son buluyor.

Çincenin en çok konuşulan lehçesi Mandarince ile Ukrayna, Azeri, Kırgız, Nepal, Endonezya, Svahili ve Vietnam dillerinde yapılagelen radyo yayınlarına da bu hafta sonu son veriliyor.

BBC Dünya Servisi'nin İngilizce yayınları da kesintilerden payını aldı; Europe Today programı bugün son kez yayınlanacak; Politics UK, The Interview,The World Of Music programlarının yayın hayatları da bu hafta sonu bitecek.

BBC'nin Orta Dalga 648 metre üzerinden yapılan İngilizce yayınları da sona eriyor.

Kesintiler kapsamında BBC Türkçe Bölümü de radyo yayınlarını durduracak.

Ancak BBC Türkçe Servisi, NTV'de yayımlanan Dünya Gündemi programı ve bbcturkce.com adresindeki internet yayınlarını sürdürecek.

Dünya Servisi, 1932 yılında yayına başlamıştı. Bir dönemde, dil servisi sayısı 70'e yaklaşan BBC Dünya Servisi, zaman içinde yayın yaptığı dil sayısını 32'ye düşürdü.

2006 yılında da BBC Arapça televizyonun kurulmasına kaynak yaratmak için büyük bölümünü Balkan ve Doğu Avrupa dillerinin oluşturduğu 10 bölüm kapatılmıştı.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı, kurulduğundan bu yana BBC Dünya Servisi'nin bütçesini sağlıyor. Bu nedenle alınacak stratejik kararlarda söz sahibi. Ancak bakanlığın Dünya Servisi'nin yayın politikasına müdahale etme yetkisi yok.

Hükümetle BBC yönetimi arasında Ekim ayında varılan anlaşmayla Dünya Servisi'nin bütçesi Dışişleri Bakanlığı'ndan alınarak televizyon ruhsatlarıyla oluşturulan ana BBC bütçesinin kapsamına aktarılmıştı.

Bu uygulama üç yıl sonra başlayacak.