BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  RAMAZAN

Bazı ülkeler oruç tutmaya bugün başlayacak!

Bazı ülkeler Ramazan için ilk oruçlarını 28 Haziran Cumartesi günü, çoğunluğu ise 29 Haziran Pazar günü tuttu. Hindistan ve Pakistan ise bugün başlayacak

Abone ol

Bu yıl orucun başlangıç tarihinin tespit edilmesinde yapılan astronomik hesaplar, hilalin gözüküp-gözükmemesi ve ülkelerdeki İslam hukuku kurumlarının kararları çerçevesinde yaşanan farklı görüşler nedeniyle Müslümanların yoğun olarak yaşadığı ülkeler ve İslam âleminde Ramazan’ın ilk günü 3 farklı tarih olarak belirlendi.

Bazı ülkelerin Türkiye Diyanet İşleri Başkanlığı’nı, bir takım ülkelerin Suudi Arabistan Baş Müftülüğü’nün takip ettikleri bir kısmının ise kendi yöntemleriyle kararlarını aldıkları belirtildi. İslam dünyası ve Müslümanların yoğun olarak yaşadığı bazı ülkelerde Ramazan için ilk oruçlarını 28 Haziran Cumartesi günü tutarken çoğunluğu oluşturan diğer kesim ise Ramazan’a 29 Haziran Pazar günü başladı. Pakistan ve Hindistan hilali gözlemleme komiteleri yaptıkları açıklamalarda hilalin kendi bölgelerinden çıplak gözle görülememesi gerekçesiyle 30 Haziran Pazartesi günü (bugün) oruca başlanacağını ilan etti.

Türkiye bilimsel olarak hesapladı

DİYANET İşleri Başkanlığı’nın hilali gözlemlemede bilimsel yöntemleri tercih etmesi sebebiyle Türkiye Ramazan ayına 28 Haziran Cumartesi günü girdi. Bosna-Hersek, Hırvatistan, Makedonya, Karadağ, Slovenya, Sırbistan, KKTC Türkiye’yi takip ettiğini açıkladı. Kuzey Amerika Fıkıh Konseyi (ISNA) ve Kuzey Amerika İslam Toplumu da (FCNA) ABD ve Kanadalı Müslümanlar’ın cumartesi günü Ramazan ayına başladıklarını duyurdu.

Irak’ın Şii otoritesi

Başkanlığını tanınmış İslam âlimi Yusuf el-Karadavi’nin yaptığı Avrupa Fetva ve Araştırmalar Konseyi (ECFR) de cumar-tesi gününü Ramazan ayının ilk günü ilan etti. İrlanda, Arnavutluk ve Lüksemburglu Müslümanlar ECFR’nin bu fetvası doğrultusunda hareket ederken Libya, Yemen Sünni ve Zeydi fıkıh konseyleriyle Rusya Federasyonu ise kendi gözlemleriyle aynı kararı aldığını kaydetti. Irak’ın en büyük Şii otoritesi olan Ayetullahuzma Ali Hüseyin Sistani de Ramazan’ın cumartesi günü başladığını duyurdu.

Onlar sadece gözle aya baktı

BU yıl Ramazan’a 29 Haziran Pazar günü başlayan ülkeler çoğunlukta bulunuyor. Suudi Arabistan Baş Müftülüğü Ramazan ayına başlanması için çıplak gözle görülme kriterini esas aldığını bu sebeple Ramazan’ın birinci gününü 29 Haziran Pazar olarak belirledi. Avustralya, Avusturya, Azerbaycan, Bahreyn, Belçika, Bolivya, Bulgaristan, Çin, Danimarka, Mısır, Finlandiya, Gürcistan, Macaristan, İzlanda, Irak, İtalya, Ürdün, Kazakistan, Kuveyt, Kırgızistan, Lübnan, Moritanya, Hollanda, Norveç, Sudan, Suriye, İngiltere, Bangladeş, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri de Suudi Arabistan’ı takip edeceğini açıkladı. Umman, Filistin, Cezayir, Güney Afrika ve Fas ise kendi gözlemleriyle aynı kararı aldığını açıklarken İran’ın Şii otoritesi olan Ayetullahuzma Ali Hamaney de ilk orucun pazar günü tutulacağına dair fetva yayınladı.