BIST 10.320
DOLAR 32,24
EURO 35,07
ALTIN 2.468,05
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Baykalın bitişini özetleyen müthiş söz!

Baykal, en yakın arkadaşları’nın eliyle tarihe defnedilebilirdi.Öyle oldu. Yani Mission accomplished...

Abone ol

İNTERNETHABER.COM - CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal'ın avukatlarının o kasetteki görüntülerin Baykal'a ait olmadığını söylediyse de ne CHP’liler ve ne de iki hafta önce bu ‘çirkin komplo’ya karşı ayağa kalkan medya oralı olmadı. Aslında Radikal'den Cengiz Çandar'ın bugünkü köşesinde İngilizce'den ödünç aldığı söz herşeyi özetliyordu: ‘Mission accomplished’!... Yani: işlem tamamlanmıştır...

"Deniz Baykal'ı en yakın arkadaşları defnetti" diyen Cengiz Çandar'ın bugünkü yazısı yukarıdaki soruya yanıt verir nitelikte:

Bugünkü CHP Kurultayı, Deniz Baykal döneminin Türk siyasi hayatında bittiğinin CHP tarafından tescili anlamına geliyor.

Deniz Baykal’ın siyasi hayatı,  iki hafta önce ‘kaset olayı’ ile zaten bitmişti. Zamanlaması fazlasıyla dikkat çekici idi. Kurultay’a iki hafta kala. Yerine birinin tırmanması ve Kurultay’da Deniz Baykal’ın sonunun tescili için yeterli süre olarak düşünülmüştü herhalde.

Bir hafta ‘kaset olayı’nın travması ve çalkantıları için fazlaca kısa, iki haftadan ötesi ise gereksiz ölçüde uzun olacaktı anlaşılan. Kaset zamanlaması iyi hesaplanmış.

Dikkat edilirse artık iki hafta önce oradan buradan yükselen ‘alçakça komplo’, ‘bu işin hesabı sorulmalıdır’, ‘bu ne çirkinlik’ filan cinsinden protesto sesleri de kalmadı.

Deniz Baykal’ın avukatları da -veya kendisi- bu ‘vazgeçme’ye katkıda bulundular. Adını herkesin galiba ilk kez duyduğu ‘Ulusal Kriminoloji Kurumu’ adlı bir özel şirket, kasetin montaj olduğunu, kasette Deniz Baykal olduğu iddia edilen şahsın Deniz Baykal olmadığını ‘teknik analiz’ sonucu ileri sürdü; daha doğrusu Baykal’ın avukatları böyle açıkladılar ve ne CHP’liler ve ne de iki hafta önce bu ‘çirkin komplo’ya karşı ayağa kalkan medya oralı olmadı.

Oysa, hal buysa, CHP’lilerin daha iki hafta önce ‘dönüşü uğrunda’ açlık grevi başlattıkları yeri doldurulamaz genel başkanları için kıyamet kopartmaları gerekirdi.

İki haftalık ‘film’, kareleri sırayla ve tek tek incelendiğinde ‘yeri doldurulamaz’ genel başkanın, ‘yeri doldurulsun’ diye vizyona girmiş meğerse.

MİSSİON ACCOMPLİSHED (MİSYON TAMAMLANMIŞTIR)

Çandar yazısının sonunda İngilizce'de yer alan o çok ilginç bir  deyimle adeta Baykal'ın bugünlerde yaşadığı olayı özetledi: Mission accomplished; yani misyon/işlem tamamlanmıştır...

Nasıl doldurulabilirdi?


Birinin aday olması yetmeyecekti. Deniz Baykal’ın  gerek parti içi iktidarı ve gerekse ‘geri dönüşü’ için dayanmaya mecbur olduğu ‘aktörler’ aday olacak kişi üzerinde ‘konsansüs’ sağladıkları takdirde, yeri dolabilir ve Deniz Baykal, en yakın ‘mücadele arkadaşları’nın eliyle tarihe defnedilebilirdi.

Öyle oldu.

Önce Kemal Kılıçdaroğlu aday oldu. Birkaç saat içinde Genel Sekreter Önder Sav onun yanında saf tuttu. Ve, Deniz Baykal’ı bugünkü Kurultay’da ‘geri getirmesi için’ Ankara’ya getirtilen ‘il başkanları’ Kemal Kılıçdaroğlu dediler.

‘Mission accomplished’!

İşlem tamamlanmıştır