BIST 9.530
DOLAR 32,46
EURO 34,81
ALTIN 2.480,32
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Gandi Kemaldan Devrimci Kemale

Hindistan’da pasif direnişin simgesi Gandi olarak nitelendirilen Kemal Kılıçdaroğlu bundan sonra radikalleşecek.

Abone ol

Nergis DEMİRKAYA
İNTERNETHABER

ANKARA-
Cumhuriyet Halk Partisi’nde yeni bir dönem başlıyor. Yumuşak üslubu, sessiz, sakin, siyaset yapma biçimi nedeniyle "Gandi Kemal" olarak nitelendirilen Kılıçdaroğlu solda yeni bir yürüyüş başlattı. Yeni dönemde radikalleşeceğinin izlerini veren “Gandi Kemal”, "Devrimci Kemal" oldu.

GENEL BAŞKAN DEĞİL BAŞBAKAN SEÇİMİ

Son yıllarda yapılan CHP'nin her kongresinde bir heyecan vardı, ancak son kongre herkes için bir başka oldu. Kongrede kürsüye çıkanların sık sık dile getirdiği gibi, “Genel Başkan değil, Başbakan seçiyoruz” havası yaşandı. Bu heyecan, umut kongre salonu içinde ve dışında tam bir izdiham olarak kendini gösterdi.

KÜSKÜNLER BULUŞMASI

Kılıçdaroğlu’nun isminin ortaya çıkması ile CHP etrafında toplanması beklenen Baykal muhalifleri veya CHP küskünleri Kurultay’a gelerek yeni dönem umudunu solumak istedi. Teklif gelmesi durumunda CHP’ye katılmaya hazır olduğunu söyleyen Kamer Genç salona girişinde çok büyük alkış aldı. Partisini fesh edip Kılıçdaroğlu’na tam destek verecek olan Rahşan Ecevit ise “Onur konuğu” anonsu ile şereflendirdi.

BAYKAL’DAN MESAJ YOK

"Deniz'den esen rüzgarla Kemal'e ereceğiz" sloganıyla Baykal’ın unutulmadığı kongreyi Baykal ise sadece evinden izlemekle yetindi. Baykal Kurultay’a mesaj göndermedi. Kurultay sonrası bir açıklama yapacağını duyurmakla yetinen Baykal, Kılıçdaroğlu'nu ise telefonla arayarak kutladı.

Kongrede Baykal’a en büyük alkış Divan Başkanı Kemal Anadol’un CHP'yi anlattığı konuşmasında, "Deniz Baykal liderliğinde ABD'nin Irak harekatına karşı çıkan CHP" dedikten geldi. Bu sözler üzerine salonda büyük alkış koptu.

ÖNDER SAV KOLTUĞU KORUDU

İki yıl önce yapılan CHP Kongresinde Genel sekreterlik yetkisini sınırlayan, bu koltuğu sembolik hale getiren tüzük değişikliği bu kurultayda yürürlüğe girecekti. Önder Sav ile Deniz Baykal arasında sorun olduğu konuşulan bu madde "Baykalsız Kurultay"da iptal edildi. Bu karar Önder Sav'ın aynı yetkilerle genel sekreterlik koltuğunda oturmasının da önünü açmış oldu.

GANDİ KEMAL’DEN DEVRİMCİ KEMAL’E

CHP’nin 33. Kurultay’ında rekor oyla genel başkan adayı olan Kemal Kılıçdaroğlu sakin, sessiz, mütevazı üslubuyla biliniyor. Bu davranışları nedeniyle "Gandi Kemal" olarak nitelendirilen Kılıçdaroğlu Kurultay’da yaptığı konuşma ile bugüne kadar alıştığımız tarzın aksine daha radikalleşip hırçınlaşacağını gösterdi.

Başbakan Erdoğan’a “Recep Bey” diye seslenen Kılıçdaroğlu sol bir lider olacağı profili çizdi. Kılıçdaroğlu konuşurken arkasındaki ekranlarda “Devrimci Kemal” yazıları gösterildi.

80'Lİ YILLARIN SLOGANLARI

”Devrimci Kemal”in konuşmasındaki sol nüanslar bunlarla sınırlı değil. Kılıçdaroğlu yasaklardan bahsederken, delegelere 80’li yılların “Faşizme Geçit yok” sloganını attırdı.

”Yok edin insanın insana kulluğunu”, “Bir ağaç gibi tek ve hür bir orman gibi kardeşçesine” sözleri ile Nazım Hikmet’in şiirlerinden bölümler okudu.  Ahmet Arif'in Adiloş bebesini de unutmadı. 

ULUSALCILAR DA UNUTULMADI

Kılıçdaroğlu çizdiği “Devrimci” çizgi kadar ulusalcıları da gözetti. Kılıçdaroğlu’nun konuşması sürerken arkasındaki ekrandan Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklu bulunan gazeteci Tuncay Özkan, rektörler Mehmet Haberal, Ferit Bernay gibi hocaların görüntüleri yayınlandı.