BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  POLİTİKA

Baykaldan hükümete 2 uyarı

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, hükümetin Kürt açılımı konusunda partisinin kırmızı çizgilerini açıkladı.

Abone ol

Kürt açılımıyla ilgili hükümete iki noktada uyarıda bulunan Baykal, "Milli devlet anlayışı zarar görmesin", "etnisite Milli Eğitim’e taşınmasın" dedi.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, hükümetin Kürt açılımı konusunda artık somut bir öneri ortaya koymasını istedi.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Kayseri'den Hatay'a geçerken uçakta Kürt açılımı ile ilgili olarak NTV'nin sorularını yanıtladı..

"Artık muhalefetin değil iktidarın konuşmasına ihtiyaç var" diyen Baykal, Cumhuriyeti kuran ve demokratik gelişimini önemseyen bir parti olarak kendilerini sorumlu hissettiklerini ve belli değerlendirmeler yaptıklarını söyledi.

Baykal’ın hükümete yönelik iki uyarısından ilki milli devlet anlayışına yönelikti: "Türkiye şu ana kadar ki gelişimini milli devlet çerçevesi içinde gerçekleştirmiştir. Önümüzdeki dönemde de Türkiye'nin buna ihtiyacı vardır. Yerel yönetimlerin hizmet gücünün takviye edilmesi önemlidir ama Türkiye'nin yerel yöresel öyküleri değil milli ve evrensel ölçüleri bütün coğrafyasında etkin kılmaya ihtiyaç vardır.”

CHP liderinni diğer uyarısı ise anadilde eğitim konusunda oldu: "Etnisite kavramını ve etnik ölçüleri Milli Eğitim politikalarının dışında tutmaya mutlak ihtiyaç vardır. Etnisite, Milli Eğitim’e girerse o eğitim milli olmaktan çıkar. Devleti etnik dillerde ders verme sorumluluğuna çekmek hangi gerekçe ile açıklanırsa açıklansın, gerçekte toplumu ayrıştırma ve milleti bölme sürecinin ilk adımını oluşturur. Eğitimin milli niteliği etnik anlayışlarla parçalanacak olursa bunun vahim sonuçları ortaya çıkar."