BIST 10.046
DOLAR 32,39
EURO 34,58
ALTIN 2.384,04
HABER /  POLİTİKA

Baykaldan Erdoğana ağır itham

CHP lideri Baykal'ın hedefinde Erdoğan vardı. Kürt açılımına yönelik eleştirileri sürdüren Baykal ağır ithamlarda bulundu.

Abone ol

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, ''Başbakan, CHP'ye milleti ayırmaya yönelik bu projeyi konuşmak için gelecekse hiç gelmesin'' dedi.

Baykal Türkiye'nin bombaların patladığı Irak'a benzeyeceğini ileri sürerek "Böyle bir tabloya Türkiye'yi sürüklemeye kimin ne hakkı var, rahat mı battı size?" dedi.

Hükümetin okullarda Kürtçe eğitimi seçmeli ders olarak getirmesine Baykal ateş püskürdü.

AKP iktidarının DTP ve PKK ile işbirliği yaptığını ileri süren Baykal, PKK'nın uzun vadeli ülkeyi bölme planının parçası olduğunu ileri sürdü.

Baykal, İzmir programı kapsamında, Ödemiş'e bağlı Zeytinova belde belediyesini ziyaret etti. Ziyaretin ardından Ödemiş'e hareket eden Baykal, yol üzerindeki bir kahvehanede durarak gazetecilerin sorularını yanıtladı.

PKK'nın elinde silah bulundurmaya, silah kullanmaya devam edeceğini kaydeden Baykal, sözlerini şöyle sürdürdü:

OKULLARDA ETNİK DİLDE EĞİTİM

''Geride bıraktığımız 25 yılda bunca şehidi niye verdik Allah aşkına biz? Türkiye eğer bölünme yoluna girecekse, Türk milletinin birliği ortadan kalkacaksa, Milli Eğitime bağlı okullarda, devletin okullarında Türkiye'yi bölecek etnik dillerde eğitim yapılacaksa, bu mücadeleyi bugüne kadar niye verdik?

Başbakan, bize, CHP'ye, milleti ayırmaya yönelik bu projeyi konuşmak için gelecekse hiç gelmesin. Bizim böyle bir bekleyişimiz yok. Derhal bu projenin hükümetin projesi olmadığını ve meclise getirmeyeceğini aydınlığa kavuştursun. Bunu yaparlarsa kendileri için de Türkiye için de iyi bir iş yapmış olurlar. Bunu yapmazlarsa Türkiye'yi çok ciddi gerilimlere sürüklerler. Bunun altında kalırlar. Bunu önlemek için sonuna kadar hareket ederiz.''

Baykal, Anadolu'yu gezeceklerini ve iktidarı bu projeden alıkoymak için çalışma yapacaklarını sözlerine ekledi.CHP Genel Başkanı Baykal, İzmir'in Torbalı Belediyesi önünde halka hitaben yaptığı konuşmada, hükümete yüklendi.

İKİ MİLLETLİ OLURUZ

''Başbakanın dilinin altında bir bakla olduğunu ama bunu bir türlü çıkarmadığını öne süren Baykal, şöyle devam etti:

''(Açılım yapacağız) diyor, bir türlü sırrı vermiyor. Bugün Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı'nın açıklaması var. Baklayı onun ağzıyla çıkarmaya başlıyor. Neymiş, okullarda Kürtçe eğitim başlayacakmış. Geçenlerde bir yazar, 'bizi terör bölemez, bizi bölerse dil böler' diyor. Hepimiz ortak bir temele sahibiz. Okullarda Türkçe herkese öğretiliyor. Hepimiz Türkçe'yi temel resmi dil olarak kabul ettik. Okullarda çocuklara öğretilecek dili ayrıştırmaya yöneliyorlar. Bu yapılırsa, biz millet anlayışımızı kaybetmeye başlarız. Tek millet artık iki millet olmaya başlar.

''KUZEY IRAK'A YÖNLENDİRMEK İSTİYORLAR''

Kürt kökenli vatandaşların isteği nedir; onlar iş, ekmek istiyorlar, iyi eğitim istiyorlar, ayrıştırmayı istemiyorlar, bölmeyi istemiyorlar. Kürt kökenli insanlarımız hak ettiği yere gelmeyi istiyor. Biz de onları görüyor, 'Türkiye'nin en başarılı okullarını Güneydoğu Anadolu'ya taşıyalım' diyoruz. Bunlar da onların en başarılı olacak şekilde eğitilmesini değil, onları ayrıştırmayı, onları Kuzey Irak'a yönlendirmek ve Türkiye ile olan köklü bağlarını koparmayı istiyorlar. Bu yanlış. Bu PKK nın politikasıdır.

ÖCALAN'IN NİYE İSTEDİĞİNİ ANLIYORUM AMA BAŞBAKAN KİMİ ADINA YAPIYOR?

AKP iktidarı DTP ve PKK ile işbirliği yaparak, Milli Eğitim sistemini sabote etmek için en tehlikeli dinamiti, mayını Milli Eğitimin içine yerleştirme kararı almıştır. Bu, fevkalade yanlıştır. Bu, onları Türkiye'den koparmaya yönelik uzun vadeli planın parçasıdır. Bu PKK'nın planıdır. Bununla anaların gözyaşı da durmaz. Bugün seçmeli ders Kürtçe olacak, yarın mecburi ders olarak konulacak. Yarın da 'sosyolojiyi, tarihi benim ana dilimde ver' denecek. Onun sonucunda biz çocuklarla hangi ortak noktada bir araya geleceğiz? Nerede kaldı kardeşlik, beraberlik? Bu bizi ayırmanın ifadesidir. Bunu Apo'nun niye istediğini anlıyorum, bunu PKK'nın diye istediğini anlıyorum, ama Başbakan niye yapıyor, onu işte anlamıyorum. Başbakan kimin adına bunu yapıyor?

RAHAT MI BATTI?

Maalesef bu tezgah işlemeye başlamıştır. Artık Başbakanın ağzındaki baklanın ne olduğu ortaya çıkmıştır. Biz bunu önleyeceğiz. Irak'ta 3-4 günde bir bomba patlıyor, 40-45 kişi ölüyor. Böyle bir tabloya Türkiye'yi sürüklemeye kimin ne hakkı var, rahat mı battı size?''