BIST 10.471
DOLAR 32,77
EURO 35,09
ALTIN 2.457,99
HABER /  POLİTİKA

Baykal keyiften dört köşe

Sezer büyük keyifle çıktı kürsüye. Mutluluğu yüzünden okunuyordu. Önce güldü sonra Erdoğan'a yüklendi.

Abone ol

Deniz Baykal, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, cumhurbaşkanı seçiminin ilk tur oylaması ve ardından yaşanan gelişmelere değindi. Baykal'ın grup salonuna gelişi ve kürsüye çıkışı sırasında, ''Başbakan Baykal'' sloganı atıldı.
     
"MUTLULUĞUNUZU GÖZLERİNİZDEN OKUYORUM "
    
Konuşmasına başlarken, ''Yüzünüze bakıyorum, her zamankinden farklı bir
durum var. Daima sizleri burada güler yüzlü, kendinden emin, özgüveni yüksek, heyecanlı, coşkulu gördüm ama bugün bir başka haliniz var. Sanki ülkemize, demokrasimize, cumhuriyetimize çok önemli bir görev yapmış olmanın sevincini, huzurunuzu, mutluluğunu gözlerinizden okuyorum'' diyen Baykal, şöyle devam etti:

''Bugün güzel bir gün. Parti olarak çok büyük bir görev yaptık. Türkiyemizin
aydınlık geleceğine inanan, hukukun üstünlüğüne inanan insanlar olarak gerçekten çok büyük bir görev yaptınız, hepimize ihtiyaç duyduğumuz desteği kararlılıkla sergilediniz. Sizden aldığımız destek, inanç ve güvenle, el birliği içinde çabamızı çalışmalarımızı sürdürdük ve bu noktaya ulaştık. Hepinizi yürekten kutluyorum.''

2002'DE ONLARI UYARMIŞTIK

Tarihi bir dönem yaşadık, çok büyük mücadeleyi verdik. 2005 Temmuz'unda gidiş iyi değildir demiştim. Olay ciddidir diye ilk uyarılarımızı yapmıştık. Anayasal düzeni tahrip etmeye yönelik bir anlayış görüyorum.

Milletimiz bu tehdit karşısında sorumluluğu kimseye devretmemiştir. 2002 kasımında sakın ha ülkenin rotasını değiştirmeye kalkma. Laiklik birikimiyle el uzatmayın dedik.  Olmaz diye. Bize güvence verdiler. Bir kaç yıl sonra öngördüğümüz gibi tablo ortaya çıkmıştır.

Onların kendilerine göre bir anlayış vardır. Onların kafasında Cumhuriyet zihninden başka bir proje vardır.

ONLARIN REFERANSI ANAYASA DEĞİL
Bunların refearansı Anayasa değildir. Kendilerine özgü referansları vardır. Eğer siz devlet adamıysanız sizin referansınız Anayasa olmak zorundadır.
Bunların zihninin arkasında 1920 sonrasındaki Türkiye'deki cumhuriyet çizgisinin ülkeyi tahrip ettiği anlayışı içindedirler.

Onlar inancı kamuya taşımak amacındalar. Allahla kul arasındaki inancı yetersiz saymaktadırlar. Bu yaklaşım ülkeyi Arap-ortadoğu kültür egemenliğine çekmeyi amaçlamaktadır.

Çankaya fethedilecek bir zirve haline gelmiştir. O nedenle olay Çankaya'ya seçme işi olmaktan çıkmıştır. Çankaya'ya ek kriterler getirmeye çalışmışlardır. Bir bakan Gül'ün adaylığı sonrası İslam alemine hayırlı olsun diye ilan etmiştir.  

SİNE-İ MİLLET HAKSIZLIĞI

Geldiğimiz nokta tehlikenin ortadan kalktığını göstermiyor. Tam tersine yapacak çok iş var. Sine-i millet kaçağı dendi, bu haksızlığı hepimiz sabırla göğüsledik açtık. Hepimize verdiğiniz destek için teşekkür ediyorum.

Bir yııl önce önce genel seçim sonra Köşk seçimi önerdik. Dört yılda seçim yapalım dedik. Anlatamadık. Hayır seçim olmasın diyenleri şimdi tebessümle izledik.

Aday göstermiyorlar diye eleştirdiler. Aday göstersek parlamentoya gidecektik. 367 tartışması önemli dedik. Herkes kendi başına hüküm vermesin. Bu konu önemli dedik. İlan ettik kamuoyuna biz bu iddiayı mahkemeye götürürüz dedik. Seçim olmamalı dedik.

AL SANA İŞTE MİTİNG

Sen gönlüne göre cumhurbaşkanı seçemezsin dedik. Gel uzlaş dedik bildiğini okuma dedik. Uzlaşmacı tavrımızı gösterdik. Daha önce seçime gidelim dedik. Yargıya niye gidiyoruz Anayasa uygulansın diye gidiyoruz. Anayasa'ya aykırı hüküm makbul hukukun gereğini söylemek yanlış oluyor.

Fırsatçı dediler, miting yapmadık, Miting dediler işte al sana Tandoğan mitingi al sana Çağlayan mitingi denildi.

EZDİRME KENDİNİ PEHLİVAN
Anayasa Mahkemesi Türkiye'yi ferahlatmıştır. En sorumlu olması gereken Başbakanın kullandığı üslupu esefle karşılıyorum. İşine gelmeyen bir karar aldı diye saygısız bir dil kullanma hakkı var mı? 

Özel çabalarla yeni bir seçim yapmanın yanlış tercih olduğu ortadadır. Çeşitli benzetmeler yapıldı. Pehlivanlar kırk dersler gibi. Arınç'ın sözünden esinlererek Gül'e diyeceğimiz bir şey var: Ezdirme pehlivan kendini ezdirme.

Seçim yapmak bu hükümetin kimseye lütfu değildir. Lüks değil anayasal mecburiyettir. Seçim yapmaya mecburdur. Olmayacak işler üretiyorlar. Yeni cumhurbaşkanı seçilinceye kadar görevi Meclis Başkanı yürütür iddiası.

SEZER GÖREVİNDE KALACAK

Yeni Cumhurbaşkanı seçilinceye kadar Ahmet Necdet Sezer cumhurbaşkanıdır. Yeni cumhurbaşkanı da Ahmet Necdet Sezer gibi olacaktır.

Derhal erken seçim kararı almak. 25 yaş kararını hızla tamamlamak. Sonra da milletin huzuruna çıkmak.  Reformu bu meclise bırakmak yeni bir kiz doğurur. Bırakın ne yapacaksa yeni Meclis yapsın.

Anayasamızda bir ilkemiz var. Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir milletin. Milletin egemenliğine şirk koşacağız. Onu çarpıtma ortadan kaldırma, seçilmiş padişah yaratacağız.

DSP'YE BÜTÜNLEŞME ÇAĞRISI

Kendi partizanlık anlayışınla seçemezsin. İstediğimiz arkadaşımızı orada seçtiremedik biz size gösteririz anlayışıyla ele alınacak bir konu değildir.
Cumhuriyete sahip çıkma bilinci meydanlarda kalmayacak. Son dönemde bana saldıranların arkasında eyvah geliyor bunlar olduğunu dikkatini çekmek isterim.

Solun bütünleşmesi konusudur. Bu konular konuşmaya çok elverişli olan ama çoğu kere somut sonuçlar alamaya müsait değildir. Şu anda da anlayışımızı sürdürüyoruz. Önemli seçmen tablosu CHP'de. Solda bütünleşmenin önem taşıdığına da inanıyorum. Kendi ortak ilkelerimiz çerçevesinde bulmalıyız.
DSP ile bütünleşmek istiyoruz...CHP ile Ecevit adının buluşmasına ihtiyaç var.