BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19
HABER /  POLİTİKA

Baykal kapıyı kapadı

Sağduyu adına 'herkes bir geri adım atsın' çağrısına Baykal karşı çıktı. Peki CHP liderinin itirazı neler?

Abone ol

Ortam gergin, tansiyon yüksek mi yüksek.. Yangını söndürmeye yönelik adım atması beklenen Baykal'dan şimdilik olumsuz yanıt geldi.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu'nun 'taraflar geri adım' çağrılarına CHP'den olumsuz sinyaller geliyor. Baykal: Laikliğin ihlaline yeşil ışık yakamam diyor..

Gerilimi düşürecek bir formül Ankara kulislerinde konuşuluyor.

1- AKP, parti kapatmayı zorlaştıracak mini anayasa değişikliğinden vazgeçer,
2- Türbanı serbest bırakmak için yapılan anayasa değişiklikleri, Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilir,
3- AKP’nin kapatılmasını isteyen iddianame, Anayasa Mahkemesi tarafından geri çevrilir.

Milliyet yazarı Fikret Bila işte bu formülü Baykal'a anlattı. Ancak Baykal'ın cevabı hiç de yumuşak değildi. Hükümete çok kızgın olduğu gözlenen CHP lideri bu formüle karşı. Neden karşı olduğunu bu sözlerle anlatıyor:

(...)Benden ne istendiğini anlamış değilim. Eğer biz bunu yaparsak, AKP’nin laikliği ihlal etmesine, içini boşaltmasına, Anayasa’yı çiğnemesine yeşil ışık yakmış oluruz. Bu olacak iş midir? Ayrıca, devam eden davaya da müdahale anlamına gelir. Parti kapatma davasını TBMM iznine bağlama düşünceleri var, peki TBMM’deki çoğunluk Anayasa’yı ihlal ediyorsa ne yapacağız?”

AKP laikliğe bağlı olacağını taahhüt edecek, biz de anayasa değişikliğinde AKP’ye destek olacağız? Peki ben Tayyip Bey’e nasıl güveneceğim? AKP’nin laikliğe bağlı kalacağının güvencesini kim verecek? Sivil toplum kuruluşları mı? Kaldı ki, cumhuriyetin temel nitelikleri konusunda AKP ile pazarlık mı yapacağız? Böyle temel nitelik yaklaşımı olur mu?