BIST 10.277
DOLAR 32,30
EURO 34,80
ALTIN 2.401,97
HABER /  POLİTİKA

Baykal davaya üzüldü ama...

Cuma gününden beri suskundu. Kapatma davasına dair doğrudan bir yorum yapmadı. Sonunda canlı yayında konuştu ve üzgün olduğunu söyledi.

Abone ol İNTERNETHABER

CHP lideri Deniz Baykal'ın AK Parti hakkında açılan kapatma davasıyla ilgili görüşü büyük merak konusuydu. Sonunda suskunluğunu bozdu. Star ana haber anchormanliği koltuğuna oturan Uğur Dündar'ın canlı yayın konuğu oldu.

Baykal, önce suskunluğunun nedenini açıkladı; "Benim tavrımın böyle olması gerektiği kanısındaydım. Yargıtay Başsavcısı bir iddianame hazırladı diye bunu siyasete çekmeyi yanlış buldum. Sukunetimin nedeni buydu. Bir telaş heyecan içinde, bir hukuki belgenin tartışma konusu olması yargıya saygısızlık olurdu."

DERİN ÜZÜNTÜ DUYDU
Peki Baykal, AK Parti hakkında açılan kapatma davasını nasıl değerlendiriyor. Baykal, "çok üzüldüm" diyerek şaşırttı. Ama üzülmesinin derinlerindeki neden farklıydı.

Şöyle konuştu Baykal; "Hiç bir şekilde demokratik ortamda siyasi partinin kapatılmasından memnun olmak söz konusu değildir. Ben AK Parti için açılan davayı görünce derin bir üzüntü duydum. Türkiye'de böyle bir noktaya gelinmiş olması, yüzde 46'nın üstünde oy alan bir partinin kapatılması için delillerin oluşması üzücüdür."

YASAKLI OLMAYI İYİ BİLİRİM

Deniz Baykal, partisi kapatılan biri olarak bunun ne anlama geldiğini çok iyi bildiğini belirterek, "Ben partinin kapatılmasının ne demek olduğunu yaşadım bilirim. Üstelik böyle haklı ve ciddi iddialar ortaya atılarak değil. 5 yıl siyasi yasaklı oldum. Bu yasağın ne demek olduğunu da çok iyi bilirim. Bunları yaşamış biri olarak üzüntüyle karşılamam çok doğal" dedi.

İDDİANAMEYİ BEĞENDİ

Türkiye'de yargının işlediğini belirten Baykal, "Yargıya bir siyasi müdahale, yönlendirme, siyasi talimat olduğunu asla düşünmüyorum" dedi. Baykal, iddianemeyle ilgili olarak ise, "Önümüzdeki hukuki bir iddianame, bir husumet duygusu ile hazırlanmış bir iddianame değildir. Çok objektif ve sorumluluk sınırları içinde hazırlanmış çok iyi bir iddianamedir" yorumunda bulundu.

BAYKAL BÜYÜKANIT'A BOZUK

Deniz Baykal, canlı yayında Orgeneral Yaşar Büyükanıt ile yapılan röportajı da izledi. Baykal, TSK ile yaşadığı polemik sorulunca şunları söyledi;

"Ben başından beri sınır ötesi harekatı değerlendirirken hiç bir zaman TSK ve onun başındaki Büyükanıt ile tartışmak aklımın ucundan bile geçmemiştir. Bence Büyükanıt'ın bu değerlendirmeler üzerine özel bir hassasiyet göstermesine gerek de yoktu. Askeri operasyonun bir siyasi bir diplomatik boyutu vardır. Orda mehmetçik parlak bir sonuç almıştır, bundan kuşkumuz yok. Bizim eleştirilerimiz harekatın diplomatik yönüyle ilgiliydi" dedi.