BIST 10.927
DOLAR 32,19
EURO 34,98
ALTIN 2.512,54
HABER /  POLİTİKA

Baykal darbeciyi ilan etti!

Baykal bu kez çok ama çok ağır konuştu. Ergenekon'a ilişkin "bu bir terördür" dedi. Ve darbeyi yapan adresi gösterdi!

Abone ol

İNTERNETHABER

Meclis'te grup toplantısında konuşan Deniz Baykal'ın gündemi yine yoğundu. Ermenistan meselesiyle başladı. "Türkiye'nin alet edilmesini Hükümet içine nasıl sindiriyor" diye sordu. Sonra dünkü Ergenekon gözaltılarına ilişkin konuştu. Konuşması yenilir yutulur cinsten değildi. "Bu bir terördür" dedi. Hatta daha da sertleşti ve "Bu bir AKP darbesidir" diye son noktayı koydu.

Baykal şöyle konuştu:

KİMSENİN BİLMEDİĞİ ERGENEKON ÖRGÜTÜ

Nedir bu örgüt? Genelkurmay'a soruyorlar 'biliyor musun?' diye "Ben böyle bir şey duymadım" diyor. Milli Güvenlik Kurulu'na katılanlara soruyorlar "Benim haberim yok" diyor. Askerin haberi yok, sivilin haberi yok. Hiçbir istihbarat kuruluşunun haberi yok. İddianameden öğreniyoruz ki 60'dan bu yana etkin bir örgütmüş. Her şeyin içinde onlar var.

AKP'DEN ÖNCE AKP'YE KARŞI KURULMUŞ

Bu örgüt AKP'ye karşı mı kurulmuş? Evet öyle, tüm sanıklar öyle... Ama iddiaya bakıyoruz bunlar daha AKP ortada yokken bile var. Türkiye'de bir sürü yanlış işi buraya bağlıyorlar. Bu ciddi, güvenilir, hukuki bir dava izlenimini vermiyor. Bu davaya ihtiyaç olduğunu Başbakan da, Gül de söylemişti. Bu iddiaları yazılmayacak kaydıyla gazetecilere söylediler. Sonra düğmeye basıldı ve yürürlüğe geçildi.

İDDİANAME AYRIDIR İTHAMNAME AYRIDIR

Sami Selçuk '40 yıllık hukuk hayatımda böyle bir iddianame görmedim' dedi. Kapsamı belli değil. olayla ilişkisi olan olmayan orada. İddianamenin ağırlığı olacak, bir iddia olacak, somut belgelere, kanıtlara dayalı bir iddianame olacak. İddianame ayrıdır, ithamname ayrıdır. İddianamede somut bir iddia vardır. Şimdi mahkeme iddianayi tanzim etmek durumundadır.

GİZLİ TANIK KİM BİLİYOR MUSUNUZ?
[PAGE]

İLK KEZ GİZLİ TANIK GÖRÜYORUZ
Öcalan davası 1 yıldan kısa bir süre içinde tamamlandı. 1 yıldan kısa sürede gerçek bir terör örgütü yargılandı ve tamamlandı. Oysa burada daha iddianame hazır değil. Baştan beri bir itham süreci... Savcının dayanaklarına bakıyoruz. Ortada bir haham var. Bir gizli tanık var. İlk kez Türkiye gizli tanık görüyor. Bir de telefon kayıtları... Ve mülakatlar... Hukukta mülakat diye bir şey mi var? Hukukta iddia vardır iddia... 

GİZLİ TANIK KİM BİLİYOR MUSUNUZ?
Gizli tanık ilgi çekici birisi... Davanın temel hedefleri; 1 Danıştay cinayetleri aslında bir Ergenekon cinayetidir. 2) Cumhuriyet Mitingleri terör örgütünün hükümeti yıkmaya yönelik bir eylemdir... Bunları ispatlayacaklar. Gizli tanığı size hatırlatalım. Kasten adam öldürmekten 9 yıl, ablasını öldürmekten 20 yıl, nufüs kaydında sahtecilikten 8 yıl, öz yeğenini satarak fuhuş yaptırmaktan 8 ay, Danıştay cinayetinden müebbet hapis cezası almış... Bu kişi danıştay davası sırasında Atatürk hakkında burada söyleyemeyeceğim ağır iftiraları çekinmeden yapmış, küfür niteliğinde sözler söylemiş bir kişi şimdi Ergenekon'un en temel dayanak noktasından biri... Bu dayanak noktası bize diyecek ki Danıştay cinayetini Ergenekon işlettirdi. Akıl bu kadar kendinden geçti mi, sağduyu kendini kaybetti mi, vicdan diye bir şey yok mu artık? Hahamın işkenceyle alınmış sözleri, gizli tanığın güya itirafları... Çeşitli kişilerin bu iddiaları kabul etmeleri halinde savcının kendilerine birtakım şeyler teklif ettiğini söylemeleriri... Bunları kabul etmek mümkün değil...

KIZLARIN OKULA GİTMESİNİ Mİ SİNDİREMİYORSUNUZ?
[PAGE]
 
SİLAHLARI İNCELEYİN AMA TÜRKAN SAYLAN'IN İŞİ NE?
 
Ama silahlar bulundu... Bunlar elbette incelenecek... Ama Türkan Saylan'ın bunlarla ne ilişkisi var? Pek çok kişi benim söylediğim gerçekleri bildiği halde bunları söylemekten çekiniyor. Beni de götürürler korkusuyla... Ayıptır, işin temeli yanlış...
 
NİYE GÖZALTINA ALDILAR AÇIKLAMIYORLAR
Dün büyük gözaltılar uygulandı. Devletin eski rektörleri, rektörleri, ÇYDD'nin sayın genel başkanı, şube başkanları, üyeleri gözaltına alındılar. olayın resmi bilgiyle aydınlatılmış bir tarafı yok. Bize Haberal niye gözaltına alınmış söylenmiyor. Kimse bilmiyor. Alıyorsunuz, niye aldığınızı kabul edilebilir bir gerekçeyle izah bile etmiyorsunuz. Niye alıyorsunuz, bu dernek bir törer derneği mi? Böyle bir durum olabilir mi? Türkiye buna seyirci kalabilir mi? Sonra bunalrın özelliği ne diye bakıyoruz?
 
KIZLARIN OKULA GİTMESİNİ Mİ SİNDİREMİYORSUNUZ?
Haberel bu toplumun en üretken aydınlarından birisi... Üniversite kurmuş, böbrek naklini ilk gerçekleştiren insan... Hocaların hocası... Yüzlerce insanı o yetiştirdi. Haberal yüzlerce evde hayır duası alıyor. Gözaltına alındığında ilk sözü "ameliyat yapacaktım ne olacak?" diyor. Hastası da "seni bekleriz hocam" diyor. Türkan Saylan'a bakıyoruz. 29 bin öğrenciye burs veriyor. 36 bin kızı okula çekmiş. Hayatını çağdaş eğitime vermiş. Bunu mu içinize sindiremiyorsunuz. Kızlar okula gitsin, laik demokratik cumhuriyetin genç ve aydınları olarak yetiştirilsin, bunu mu istemiyorsunuz?

BU BİR AKP DARBESİDİR
[PAGE]
 
TARİH TÜRKİYE İLE DALGA GEÇİYOR
Dün bu gözaltıların yaşandığı günün tarihi 13 Nisan'dı... Eski tarihle 31 Mart'tır. Tam yüz yıl önce 31 Mart'ta yaşananların yıldönümünde bu gözaltılar yaşadılar. gözaltına alanlar bu gözaltıları bir rövanş duygusuyla yapmadıysa Tarih Türkiye'ye çok anlamlı bir ironi içine girdi, bir uyarı yaptı.
 
BU BİR AKP DARBESİDİR
Bu hiç şüphe yok terördür. Şimdi böyle bir terör uygulanıyor. Bu uygulamalar hiç şüphe yok bir darbedir. Bir AkP darbesidir. Daha da önemlisi bir AKP darbesidir.

MAÇA GİTMEYİ BİLİYORSUN, NİYE SUSUYORSUN?
[PAGE]



MAÇA GİTMEYİ BİLİYORSUN, NİYE SUSUYORSUN?

Azerbaycan'da huzursuzluk var. Türkiye'de rahatsızlık var. Tüm bunlar Türkiye'nin ne yapacağnın belirsizliğinden kaynaklanıyor. Türkiye'nin ne yapacağı belli değil, neden belli değil? Neden ne yapacağımızı Azerbaycan'ın Ermenistan'ın Türkiye'nin ve ABD'nin anlayacağı şekilde söylemiyoruz. Dış işleri bakanı nerede, maç yapacağım diye Erivan'a giden Cumhurbaşkaın nerede? Maça gitmeyi biliyorsun, şimdi niye konuşmuyorsun? "Biz perde arkasında bazı sözler verdik, bazı umutlar oluşturduk?" Kime yönelik? Ermenistan'a, AbD'ye yönelik... Sayın Obama da bunu ifade etti. Bu ortaya çıkınca birden bire sıkıntı ortaya çıktı. Şimdi sorunu çözmeye değil, sıkıntıyı yönetmeye, durumu idare etmeye çalışıyorlar.

SINIR SORUNU AŞILABİLİR
Böyle durumlarde gizlilikler, perde arkası pazarlıkları olmaz. Belli bir aşamada birisi çıkıp gerçekleri anlatmalıdır. Milletin dikkatinden bunu kaçıramazsınız. Türkiye'de de Azerbaycan da da birçok insan bunu bekliyor. Türkiye'nin Ermenistan'la ilişkilerinde 3 grup sorun var. Biri Azerbaycan'ı ikisi Türkiye'yi doğrudan ilgilendiren sorunlardır. Türkiye'nin sorunu, Ermenistan'ın Türk sınırını açık bir şekilde açık olarak kabul etmemesindendir. Biz Ermenistan'ı resmi olarak tanıyan ilk devletlerdeniz. Ama Ermenistan Türkiye ile sınırını kabul etmiyor. Onun batı Ermenistan dediği, Türkiye'nin doğu Anadolu'sunu kendi sınırları içine katmayı düşlüyor. Bu bir sorundur. Ermenistan'ın bu özlemlerini ben aşılamaz bir durum olarak görmüyorum. Çünkü yeni kurulan bir devletin böyle bir özlemleri olabilir. Bu durumu Suriye ile de yaşadık. Ama özgüvenimiz yerinde... Bir süre sonra onlar gerçeklerle yüzleşecek, ayakları suya erecek... Bu olabilir...

SOYKIRIM SORUNU AŞILABİLİR

İkincisi Ermenistan Türkiye'yi soykırım yapmış ülke olarak itham ediyor ve bu ithamını dünyanın çeşitli parlamentolarına kabul ettirerek Türkiye'yi sıkıştırmaya çalışıyor. Bu doğru bir yaklaşım değildir. Bizim Türkiye olarak takındığmızı tavır çok açıktır. Kendi arşivlerimizi güvenilir tarafsız tarihçilere açmaya hazır olduğumuzu ilan ettik. Ama karalamayı kabul edemeyiz. 1915 nire, 2009 nire... 100 yıl oluyor... 100 yıl önce yaşanan olaylar nedeniyle 100 yıl sonra bir ülkenin siyasetine ambargo konulmak istenmesi kabul edilemez. Bunu yapanlar gittikçe gülünç hale geliyorlar. Bunu da ciddiye almıyoruz. Türkiye soykırım ithamını bir kompleks haline getirmemeli getirmeyecektir. Geçiniz onu diyoruz, gel ciddi konuları konuşalım...

AZERBAYCAN'I RUSYA'YA MI KAPTIRACAĞIZ?
 
[PAGE]

  

Ama sıcak yakıcı bir sorun var. Ermenistan'ın Azerbaycan'la ilişkisi... Ermenistan Yukarı Karabağ'ı bahane ederek Azerbaycan'ın topraklarının yüzde 20'sini işgal etmiştir. Buna herkes işgal diyor. 4 tane BM kararı var. Hepsi de Ermenistan'ın Azerbaycan'ı işgal ettiğini söylüyor. Tüm uluslararası kuruluşlar diyor ki "evet burada bir işgal var" Ermenistan'ın o topraklardan çıkması gerektiği çok açıktır. Buraya gelip bize uluslararası hukuk önerisi yapan yabancılar neden Ermenistan'ın işgaline bir laf etmiyor?
 
DEĞİŞEN NE Kİ SINIRLARI AÇALIM?

İşgal olduktan sonra biz o zamanki sayın Demirel döneminde meşru bir tedbir almışız ve Ermenistan'la sınırlarımızı kapatmışız. Kimse de bir şey dememiş. 17 yıl geçmiş. Şimdi bize "uzattınız artık, sınırları açın" diyorlar. Sınırları açarsak, işgal devam edecek. Meşruiyet kazanacak. Bu doğru bir şey mi? Niye bizi oraya yönlendiriyorsunuz? Nasıl Türkiye'yi alet olarak kullanmaya çalışıyorsunuz. Türkiye yöneticileri buna nasıl içine sindiriyor. Sınır açıldıktan sonra bitmiştir artık. Sınırı kapatmak Ermenistan'a ciddi zarar verdi.  4 milyon nüfusu 2 milyona düşmüş, milli geliri düşmüş. Demek ki bizim sınırı kapatmamız işe yaramış. Sınırı açarsak işi çözmenin barışçı yolu kalmaz.
 
GAZPROM HEMEN PETROLU ALMAYA KALKTI
Azerbaycan'la Türkiye arasında çok özel bağlar var. Farklı kültürlerden gelsek bile iki ülkenin dayanışma içinde olmasını gerektiren o kadar büyük nedenler var ki... Azerbaycan Kafkasya'nın en büyük ülkesi, enerji kaynakları en büyük ülkesi... Coğrafi konumu açısından olağanüstü önemli... Azerbaycan Türkiye dostulğunu yaşatırsak, Azerbaycan'ın önemi, Türkiye'nin önemi haline gelmeye başlayabilir. Bakü Ceyhan boru hattı bunun örneği. azerbaycan bizim ideal iş arkadaşımız.... Sorun  ortaya çıkınca Gazprom yani Rusya hemen bir temsilci gönderdi ve tüm petrol kaynaklarınızı biz almaya hazırız dedi. Görüşmeler birkaç gün içinde başlayacak. Biz hala bir şey söyleyemiyoruz. Hükümet bu belirsizlik ortamından vazgeçmeli. Ne olacaksa bilelim.