BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  POLİTİKA

Baykal da YİMPAŞla vurdu

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, partisinin grup toplantısında iktidarı topa tuttu

Abone ol

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, din ve inanç kullanılarak yapılan büyük bir kolektif yolsuzluğun, Türkiye'de yıllarca örtbas edilmesinin inandırıcı izahı olmadığını belirterek, ''AK Parti içinde YİMPAŞ'ta aktif sorumluluk almış kaç milletvekili olduğu sorusunun cevabı alınmadan, 'niye bu konu aydınlığa kavuşturulmuyor' sorusunu cevaplandırmak mümkün olur mu?'' dedi.

Baykal, partisinin TBMM grup toplantısında yaptığı konuşmada, 2007 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Tasarısını eleştirdi. Bütçenin arkasında 8 yıla yaklaşan IMF ile işbirliği döneminin bulunduğunu ifade eden Baykal, bu bütçenin, iktidarın hazırladığı 5. bütçe olduğunu anımsattı. Baykal, bütçenin, Türkiye'yi ekonomik kurtuluşa götüren ekonomi politikaların yer aldığı bir belge olmaktan çok uzak olduğunu, sorunlara kalıcı çözüm taşıma iddiası bulunmadığını savundu.

Bütçeyi, ''işsizlik, yatırımsızlık, üretimsizlik, yüksek reel faizle Türkiye'yi yönetmeyi içine sindirmiş bir bütçe'' olarak nitelendiren Baykal, ''Bu bütçe, kısır döngü bütçesidir. Faiz, yatırımsızlık, işsizlik, halka vergi bütçesidir'' dedi. Baykal, bütçenin arkasında yıllardır uygulanan ekonomi politikaların yattığını; bir avuç kişinin, bu politikalar sayesinde yüksek rant kazandığını ifade etti. ''Hortumları, rantı kestik'' sözlerini, ''boş'' diye değerlendiren Baykal, en büyük rant ve soygun döneminin şimdi işletildiğini öne sürdü.

-''HAKSIZLIĞIN KURBANI''-

Tarımla uğraşan kesimin, çok büyük bir haksızlığın kurbanı olduğunu belirten Baykal, çiftçinin 2002'de 1 litre mazot alabilmek için 4 kilogram buğday satarken, şimdi bu rakamın 6 kilograma çıktığını; 1 adet traktör almak için 2002'de 56 ton buğday satılırken, şimdi 70 ton buğday satıldığını söyledi. Baykal, CHP Kırşehir Milletvekili Hüseyin Bayındır'ın, ''tarım kredi kooperatifine borcu olduğu için hapse giren bir kişi olduğunu'' söylemesi üzerine, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker'in, ''bunun, yalan olduğunu ifade ettiğini'' anımsattı. Baykal, Mustafa Kaya isimli bu kişinin grup toplantısında bulunduğunu belirterek, ''Mustafa Kaya burada, karar burada, 'bu doğru değil' diyen hükümet işbaşında'' dedi.

-''FAY KIRILMASI''-

Baykal, Türkiye'nin, iki haftadır YİMPAŞ olayını konuştuğunu ancak, bu konuya ilginin çok geciktiğini belirtti. Yüz binlerce vatandaşın dini duyguları istismar edilerek, aldatılarak, yılların birikimlerinin vaatlerle alındığını kaydeden Baykal, ''İnsanlar paralarını alamayacağını anlayınca toplumsal şok yaşamıştır. Asıl deprem budur: İnsanların umutları, emekleri, kazançları üzerinde çok büyük fay kırılması olmuş, umutları kaybolmuştur'' diye konuştu. Baykal, paralarını kaptırmanın acısını yaşayan vatandaşların, sağlıklarının bozulduğunu, felç, ruh hastası olduğunu, ailelerin parçalandığını anlattı. Vatandaşların, 20 yıllık birikimlerine din, inanç, kutsal değerler adına el konulduğunu ifade eden Baykal, bu kadar büyük bir sahtekarlığın olamayacağını söyledi. Baykal, ''Bu insanların, bu insanlarla dayanışma içinde olanların dindarlığına inanılabilir mi?'' diye sordu.

-BAKANLAR İLE YAN YANA ÇEKİLEN FOTOĞRAF-

''Paraları verirken, bize mi sordunuz'' denildiğini belirten Baykal, YİMPAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Uyar'ın, AK Parti Yozgat Milletvekili İlyas Arslan'ın cenaze töreninde 4 bakanla yan yana çekilmiş fotoğrafının yer aldığı ve ''4 bakan var, bir gören yok'' yazılı büyütülmüş boydaki gazete haberini gösterdi. Baykal, ''Bu cenaze resmi de ölmüş bir milletvekilinin cenazesi değil. Sizin elinizde, hukukun, ahlakın, devlete saygının cenaze töreni'' dedi. Bu olayın, dini, ahlaki, hukuki ve sosyal boyutunun bulunduğunu dile getiren Baykal, bu konuyla ilgili TBMM araştırma komisyonunun raporları olmasına rağmen, yapılması gerekenlerin yapılmadığını belirtti. Almanya'nın derhal harekete geçmesine rağmen, Türkiye'de neden gereğinin yapılmadığını soran Baykal, ''bürokrasi, devlet çalışmıyor'' söylemlerine inanmanın beklenemeyeceğini kaydetti.

-''SORULARIN CEVABI ALINMADAN''-

Milyarlarca doların nereye gittiği, bu paraları kimin, hangi hesaba gönderdiği sorularını yönelten Baykal, bu paraların AK Parti'ye yakın bir şirkete gittiğinin bilindiğini ancak, bilinmeyen yanların da bulunduğunu söyledi. AK Parti içinde YİMPAŞ'ta aktif sorumluluk almış kaç milletvekili olduğunu soran Baykal, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Bu soruların cevabı alınmadan, 'niye bu konu aydınlığa kavuşturulmuyor' sorusunu cevaplandırmak mümkün olur mu? On binlerce insanı ilgilendiren milyarlarca dolarlık, din ve inanç kullanılarak yapılan büyük bir kolektif yolsuzluğun yıllarca Türkiye'de örtbas edilmiş olmasını, ciddi araştırma yapılmamış olmasını, inandırıcı şekilde kimseye izah etme imkanı yoktur.'' Baykal, bunun, CHP iktidarı döneminde ilk ele alacakları konu olduğunu, kimsenin yanına bu yolsuzluğun kar kalmasına izin vermeyeceklerini belirterek, ''Bunu yapmak, milletimize, hukukumuza, dinimize ve inancımıza borcumuzdur'' dedi.