BIST 10.365
DOLAR 32,63
EURO 35,52
ALTIN 2.442,74
HABER /  GÜNCEL

Baydemirden 2. gerilla vakası

Osman Baydemir kendisini mahkemelik eden kelimeyi duruşmada tekrarladı. Savcı bugün mütaalasını verdi.

Abone ol

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ile DTP Diyarbakır İl Başkanı Nejdet Atalay’ın 5 yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi.

Terör örgütü PKK'ya gerilla dediği için yargılanan Baydemir, bugünkü duruşmada yaptığı savunmada "Duyarlı bir vatandaş olarak ölen polislerin, askerlerin, sivil vatandaşların ve gerillaların ölümünden duyduğum üzüntüyü dile getirdim." dedi.

Kuzey Irak’ta PKK kamplarına yönelik gerçekleştirilen kara harekatını protesto etmek amacıyla 25 Şubat 2008 günü Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Konukevi önünde toplanan kalabalığa hitaben yaptıkları konuşmalardan dolayı haklarında dava açılan Belediye Başkanı Osman Baydemir ile DTP İl Başkanı Nejdet Atalay’ın yargılaması 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi. Duruşmada Baydemir ile Atalay hazır bulundu.

Osman Baydemir savunmasında, iddianamede belirtilen konuşmayı yaptığını belirterek şunları söyledi:

Polisin ve gerillanın ölmesini istemedim

“Bu konuşmayı yaparken amacım Türkiye’deki çatışma ortamının son bulması, demokratikleşmenin gerçekleşmesiydi. Duyarlı bir vatandaş olarak ölen polislerin, askerlerin, sivil vatandaşların ve gerillaların ölümünden duyduğum üzüntüyü dile getirdim. Ayrıca ölen tüm kişilerin annelerinin acılarını paylaştığımı dile getirdim. Benim kullandığım asker, polis ve gerilla kelimeleri teknik anlamda kullanılan kelimelerdir. Bunu kullanırken övme ve yüceltme gibi amacım yoktur. Ölen tüm kişilerin dedeleri bu vatanı ortak olarak kurmuşlardır. Bu hususun da gözönünde bulundurularak hiçbir askerin, hiçbir polisin ve gerillanın ölmesini istemediğimi dile getirdim. Benim amacım övme, ya da yerme kastı olsaydı herkesin bildiği başka kelimeleri kulanırdım. Amacım duyarlı bir vatandaş olarak barışa katkıda bulunmaktı.”

DTP İl Başkanı Nejdet Atalay da savunmasında, “İddianamedeki konuşmayı yaptım. Amacım, 30 yıldan beri bölgede akan kanın devletin düşündüğü şekilde çözülemeyeceğini belirtmekti. Partimin, devletin olaya bakış ve çözümü ile ayrı düşüncede olduğunu söyledim. Suçsuzum, beraatimi istiyorum” dedi.

SAVCI CEZALANDIRILMALARINI İSTEDİ

Savcı mütalaasında, Nejdet Atalay’ın kalabalığa hitaben, ‘Daha önce yapılan 24 operasyondan sonuç alınamadığı anlaşılmıştır. 60 ocağa ateş düştü, ama asker, ama gerilla daha fazla gözyaşı daha fazla yangın demektir’ dediğini belirtti. Mütaalada, Osman Baydemir’in ise, ‘Bu sorun operasyonlarla ölümlerle çözülemez. Yüreğim acıyor. Hiçbir polis, asker, gerilla hayatını kaybetmesin. Kardeşçe yaşayalım. Bir gerilla, bir asker hayatını kaybetse yerine geçecek 100 kişi vardır’ gibi sözler sarfederek, PKK’lılardan ‘Gerilla’ diye bahsettiği vurgulandı. İddianamede sanıkların, PKK Yürütme Konseyi’nin 2007 yılında başlattığı ‘Önder Apo’yu yaşa ve yaşat’ içerikli ‘Edi Bese’ hamlesel sürecini çağrıştıran ve Türkçe karşılığı olan ‘Artık yeter’ sözlerini kullandıkları kaydedildi.

KONYA'DAKİ POLİSLER ŞİKAYETÇİ OLDU

Kısa bir ara veren mahkeme, sanık avukatlarının savunma için süre istemesi nedeniyle duruşmayı erteledi. Baydemir ve Atalay’ın yaptıkları konuşmaların basın ve yayın organlarında yer alması nedeniyle Konya’nın Meram İlçesi’nden Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunan Hakkı Yıldız, Aydın Şahin ve Bektaş Yıldırım adlı 3 polis ise iddianamede müşteki olarak gösterildi.