BIST 10.740
DOLAR 32,21
EURO 35,00
ALTIN 2.502,77
HABER /  DÜNYA

Bayan Blairden inciler!

İngiltere Başbakanı Tony Blair'in avukat eşi Cherie Booth, işkenceyi "devlet terörizmi" olarak nitelendirdi.

Abone ol

İngiltere Başbakanı Tony Blair'in avukat eşi Cherie Booth, işkenceyi "devlet terörizmi" olarak nitelendirdi.

Londra'daki düşünce kuruluşu "Chatham House"da bu gece avukat sıfatıyla konuşan Bayan Blair, Amerikan Guantanamo kampındaki tutsaklara yapılan işkenceye atıfta bulunarak, "devlet terörizmi" olarak tarif ettiği işkenceyi kınadı ve şiddete başvuranların gerekçelerinin aynı olduğunu söyledi: "Meşru yoldan ikna edemediğinin iradesini kırmak..."

"İşkence bizim düşündüğümüz gibi işlemez. İnsanlar, cellatlarının onlardan duymak istediği her şeyi eninde sonunda söyler" diyen Bayan Blair, uluslararası sözleşmelerin hiçbir istisnaya yer vermeksizin işkenceyi yasakladığını hatırlattı. "Hiçbir istisna bulamazsınız; savaşta bile..." diyen avukat, "İşkence yasadışıdır; savaş halinde de savaş tehdidi baş gösterdiğinde de diğer bütün acil hallerde de... Uluslararası hukuk, rütbesiz askerden devlet başkanına kadar işkenceye olur veren herkes hakkında soruşturma açılmasını öngörür" görüşünü vurguladı.

İnsan hakları alanında uzmanlığıyla tanınan Bayan Blair, İnsan Haklarını İzleme Örgütü'nün son işkence raporunun hazırlanmasına katkıda bulunmuştu.