BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

Batman terör örgütü davasında 7 tahliye

Batman'da KCK yapılanmasında bulundukları gerekçesiyle tutuklanan 19 sanıktan 7'si ilk duruşmada tahliye edildi.

Abone ol

Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın ilk duruşmasında 19'u tutuklu 23 sanık hazır bulundu. Mahkeme başkanı sanıklar hakkındaki delil ikamelerini okuyarak savunma yapmaları için söz verdi.

Mahkeme başkanı hazırlanan iddianamede, sanıklar hakkında fiziki takip, gizli tanık beyanlarından dolayı terör örgütünün şehir ve gençlik yapılanmasında bulundukları gerekçesiyle dava açıldığını aktardı.

Sanıklar ise tercümanları aracılığıyla yaptıkları savunmalarında, üzerilerine isnat edilen suçlamaları kabul etmeyerek tahliye talebinde bulundu.

Cumhuriyet savcısı ise hazırladığı mütaalada tutuklu sanıklardan Şemsettin Karabaş, Turan Sivrisakal ve Vacip Çetinkaya'nın tahliyesini, diğer tutuklu sanıkların ise "suçun vasıf ve mahiyeti", "gizli tanık ifadeleri", "kuvvetli suç delilleri" ile "delilleri karartma ve kaçma şüphesi" bulunduğu gerekçesiyle tutukluluk hallerinin devamına karar verilmesi yönünde görüşünü bildirdi.

Sanık avukatları ise savcının diğer tutuklu müvekkillerinin tutukluluk halinin devamını isteyen mütalaasına katılmadıklarını belirterek, gizli tanık beyanlarının gerçeği yansıtmadığı için müvekkillerinin tahliyesini istedi.

Sanık avukatlarının tahliyeye ilişkin taleplerinin ardından mahkeme heyeti duruşmaya ara verdi. Mahkeme heyeti verdiği aranın ardından, tutuklu sanıklardan Dilek Arzık, Efe Çetin, Turan Bilgiç, Mesut Toftik, Vacip Çetinkaya, Şemsettin Karabaş ve Turhan Sivrisakal'ın tahliyesine, diğerlerinin ise tutukluluk hallerinin devamına karar vererek, duruşmayı erteledi.

-İstenen cezalar

13 Şubat 2012 tarihinde Batman'da yapılan operasyonda gözaltına alınan, aralarında öğrencilerin ve BDP üyelerinin de bulunduğu sanıklar hakkında, TCK'nın "terör örgütüne üye olmak" ve "terör örgütünün yöneticiliği" suçlarından 7 ile 22 yıl arasında değişen hapis cezaları isteniyor.