BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19
HABER /  GÜNCEL

Batı Anadoluda deprem beklentisi

Uzmanlar Isparta'nın da içinde bulunduğu güneybatı bölgesinde 6 veya daha büyük şiddette deprem beklendiğini düşünüyor.

Abone ol

Süleyman Demirel Üniversitesi Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yalçın Kalyoncu, Isparta'nın da içinde bulunduğu güneybatı bölgesinde 6 veya daha büyük şiddette deprem beklendiğini bildirdi.

Yrd. Doç. Dr. Yalçın Kalyoncu, Vali Şemsettin Uzun'a verdiği brifingde, Isparta'nın da içinde bulunduğu güneybatı bölgesinde 6 veya daha büyük şiddette bir deprem beklentisi olduğunu açıkladı.

İnsanların daha çok İstanbul'da yaşanması olası depremi konuştuğunu belirten Kalyoncu, şunları kaydetti:
“Ancak güneybatı, yani Afyon, Isparta, Burdur, İzmir gibi illerin yer aldığı bu bölge de ciddi anlamda risk taşıyor. Deprem haritasına baktığımızda fay hatlarının buralarda yoğunluk içinde olduğunu görmekteyiz.

Bunun yanı sıra Çanakkale, Balıkesir, Bursa, Kütahya, Manisa, Kocaeli, Düzce ve Bingöl gibi illerde de fay hatları yoğunluktadır. Güneybatı bölgesinde 6 veya daha fazla büyüklükte bir deprem beklentisi içindeyiz. 7 ve daha büyük şiddetteki depremlerin her 100 veya 200 yılda bir tekrarlandığı kanaatindeyiz. Bu yönde de SDÜ olarak bir araştırmamız var.”

Isparta kent merkezinin yanı sıra, Sultandağı, Eğirdir Hoyran, Kovada, Beyşehir, Aksu ve Burdur'da fay hatları olduğuna dikkati çeken Kalyoncu, Isparta'nın en çok Burdur'dan geçen fay hattından etkilendiğini belirtti.

Yapılan araştırmalarda Aksu'daki fayda bir hareketlilik olduğunu belirten Kalyoncu, “Yer hareketliliğini düzenli takip etmemiz için sismik cihazlar yerleştirmekteyiz. Bu konuda da Isparta Valiliği'nden destek bekliyoruz” dedi.