BIST 10.267
DOLAR 32,22
EURO 34,77
ALTIN 2.416,78
HABER /  GÜNCEL

'Batı Afrikalı göçmen, eski IMF Başkanı'na karşı'

Strauss-Kahn'ı suçlayan otel görevlisinin basına mülakat vermesi iyi bir fikir miydi?

Abone ol


Gineli otel görevlisi Nafissatou Diallo, saklandığı yerden çıkarak dünyaya Dominique Strauss-Kahn'ın kendisine cinsel saldırıda bulunduğunu ilan etti.

Bir tanığın bir suç davasının devam ettiği böyle bir aşamada bırakın ABC televizyonuna ya da Newsweek dergisine mülakat vermesini, konuşması dahi alışıldık bir durum değil.

Ama bu davada hiçbir şey normal değil zaten.

Yapılan mülakatlar da Diallo ve Strauss-Kahn kampları arasındaki mücadelenin son aşamasını oluşturuyor.

Bu çatışma apayrı iki dünyayı yansıtıyor - biri Bronx mahallesindeki Batı Afrikalı bir göçmen, diğeri küresel mali seçkinler aleminin bağlantıları güçlü, zengin bir hayat süren üyesi...

Geçmişte Manhattan Bölge Başsavcılığı'nda seks suçları biriminin başında bulunan polisiye yazarı Linda Fairstein, Diallo'nun mülakat verme kararının iki sonucu olabileceği görüşünde.

"Savcılığın kuralı bellidir, tanığınızın basına değil, mahkemeye konuşmasını istersiniz." diyor.

"Zira mülakatlar, savcılığın başına bela olur - anlatılanlar tutarlı olsa dahi, verilen her bir mülakat, savunmanın, çarpraz sorgu için daha fazla ayrıntı edinmesini sağlar. En ufak hata ya da dil sürçmesi, mahkeme salonunda 20 dakikalık bir çarpraz sorguyu da beraberinde getirebilir."

Fairstein, Diallo'nun Newsweek ve ABC'ye verdiği mülakatları inceledikten sonra olumlu görüş belirtiyor.

Fairstein'e göre Diallo'nun mülakatları savcılığın davasına katkı sağlamış olabilir, zira "Diello hem akıllı hem de anlattıkları tutarlı, tüm koşulları ortaya koyuyor ve saygı uyandıran bir tablo sunuyor."

Savcılık, Diallo'nun geçmişini inceledikten sonra mahkemeye başvurarak savunma avukatlarına kendisinin güvenilirliğiyle ilgili birtakım meseleler olduğunu bildirmişti.

Savcılığın değerlendirmesine göre Diallo iltica başvurusu ya da vergi geri ödemelerine ilişkin doğruyu söylememiş, şüpheli saldırı sonrası yaşananlara ilişkin ifadesinde de değişiklik yapmıştı.

Fordham Üniversitesi hukuk profesörlerinden James Cohen, Diallo'nun basına çıkmasının savcılığın üzerinde, davayı düşürmemesi için baskı yaratacağı görüşünde.

Ancak Cohen, Diallo'nun bir tanık olarak güvenilirliği konusundaki şüpheler yüzünden davanın düşmesi ihtimalinin de yüksek olduğunu düşünüyor.

Cohen'a göre "İltica başvurusunda yalan söylemesi, bu ülkede kalmak için her şeyi göze aldığı ve her tür yalanı söyleyecek durumda olduğu izlenimini uyandırıyor."

Strauss-Kahn'ın avukatları, müvekkileri hakkındaki suçlamaların düşürülmesini isterken Diallo, eski IMF başkanının hapse atıldığını görmeyi umuyor.

Bir sonraki duruşma ise 1 Ağustos Pazartesi günü yapılacak.