BIST 10.199
DOLAR 32,40
EURO 34,76
ALTIN 2.404,47
HABER /  POLİTİKA

Başkanlık için 400 milletvekili istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Balıkesir'de başkanlık sistemi için 400 milletvekili istedi.

Abone ol
Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni Türkiye için yeni anayasaya ihtiyaç olduğunu söyledi. Başkanlık sistemi için Balıkesirliler'den destek isteyen Erdoğan, meydandaki vatandaşlardan 400 milletvekili için söz aldı. İşte Erdoğan'ın muhalefeti kızdıracak o sözleri;

Erdoğan, Balıkesir'de, Kuva-i Milliye Meydanı'ndaki toplu açılış töreninde konuştu. Alanda bulunanlara "Yeni Türkiye'ye hazır mıyız, yeni anayasaya hazır mıyız" sorusunu sorup "evet" yanıtını alan Erdoğan, "Ama bütün bunlarla beraber bir şeye daha ihtiyacımız var. Nedir o? Başkanlık sistemine hazır mıyız? İşte bütün bunlar için yapılacak olan çalışma, 400 vekil...400 milletvekiline hazır mısınız? Bunun için çok çalışmak lazım, kapı kapı, ilçe ilçe dolaşmak lazım ki 400 vekille beraber yeni Türkiye'nin temelleri atılsın, yeni anayasa hazırlansın ve yeni anayasayla da inşallah başkanlık sistemine geçilsin. Geçilsin ki hızla mesafe alalım. Artık bizim çok farklı bir hızla yürümemiz lazım" ifadesini kullandı.
 
Ziya Paşa'nın "Dolaştım mülki İslamı bütün viraneler gördüm" sözlerini anımsatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti:
 
"Bugün Ziya Paşa, aynı yerleri dolaşsa herhalde 'Dolaştım mülki İslamı bütün akan kanlar gördüm, ağlayan çocuklar, kadınlar, yaşlılar gördüm' derdi. 'Tabiat boşluk kabul etmez' diye bir söz var. Bizim medeniyetimizin, değerlerimizin boş bıraktığı bir yer, başkalarının hoyrat, zalim, ayrıştırıcı, gönül yıkıcı, kan dökücü elleriyle dolduruluyor. Buna karşı biz medeniyetimizi yeniden ayağa kaldıracağız. Zulmü, şefkatle kötülüğü iyilikle, şiddeti merhametle yeneceğiz.
 
Bizim medeniyetimizde, kalemin kılıçtan üstün olduğunu asla unutmayacağız. Kendimizi, ailemizi, çocuklarımızı en iyi şekilde, en donanımlı şekilde yetiştireceğiz."
 
"ATI ALAN DA ÜSKÜDARI GEÇİYOR"
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan, değişen dünyada Türkiye'nin yerinde kalmasının düşünülemeyeceğine işaret ederek, eski Türkiye'nin tüm alışkanlıklarıyla, tüm eksikleriyle tüm yanlışlarıyla artık geride kaldığını belirtti.
 
"Şimdi yeni Türkiye'yi inşa etme zamanı" diyen Erdoğan, 80 yılda yapılanları 12 yılda 3'e katladıklarını, ama hala 1960 ve 1980 darbesinin ruhunu biçimlendirdiği, kurumlarını oluşturduğu bir sistemle yola devam etmeye çalıştıklarını vurguladı.
 
Halbuki Türkiye'nin hızlı karar almaya, bunları hızla uygulamaya ihtiyacının bulunduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi:
 
"Şu anki durumumuz neye benziyor biliyor musunuz? Bilgisayar çağında hala kağıt kalemle 10 haneli, 20 haneli rakamları çarpmaya, bölmeye, toplamaya çalışıyoruz. Elbette sonunda, iyi kötü işlemi bitiriyoruz ama bu arada atı alan da Üsküdar'ı geçiyor.
 
Başkanlık sistemi deyince tabii birilerinin tüyleri diken diken oluyor. Bugün dünyada en geçerli sistem hangisinin diye baktığımızda hep bunu görüyoruz. Üstelik bu sistem, bizim yönetim geleneğimizin de yabancısı değil. Sanmayın ki başkanlık sistemi, tüm gücü, tüm kontrolü, tüm sistemi başkanın emrine veriyor. İste Amerika'da Sayın Obama, hala Sağlık Reformu'nu yapamadı. Niye? Kongre sebebiyle.
 
Başkanlık sisteminde denetim mekanizmaları, mevcut parlamenter sistemden bile daha güçlüdür. Bir defa Meclis çok güçlü. Aynı şekilde yasal denetim çok güçlü. Hepsinden önemlisi milletin denetimi çok güçlü. Nasıl mı? Her seçim döneminde başkan gidecek, millete hesap verecek. Üstelik partim şöyle yaptıydı, bakanlarımla böyle ettiydi gibi bahaneleri de olmayacak. Çünkü başkan, milletin karşısına kendi programıyla kendi taahhütleriyle çıkacak, ona göre destek isteyecek. Göreve geldiğinde de bakanlarını, bürokratlarını istediği gibi parlamento içinden değil, parlamento dışından atayacak, sonra da dönecek millete hesabını verecek."

"MUHALEFET NEDEN İSTEMİYOR?" 
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Buradaki asıl mesele ne biliyor musunuz? Muhalefet yeni anayasayı, başkanlık sistemini niye istemiyor biliyor musunuz?" sorusunu yönelterek, "Çünkü işin ucunda milletin karşısına çıkıp ülkenin geleceğine ilişkin projelerinizi anlatma, sonunda da yine çıkıp hesap verme var. Bizdeki muhalefetin en çok korktuğu şey bunlar. Projeymiş, çalışmaymış, hesap vermeymiş, bunlar bizim muhalefeti bozar. Onlar oturdukları yerden cumhurbaşkanına, hükümete hakaret etmekten, iftira etmekten başka bir şey bilmezler" dedi.
 
"KOŞAN TERLEYEN CUMHURBAŞKANI"
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan, çalışan, koşan, terleyen bir cumhurbaşkanı olacağını ifade ettiğini dile getirerek, "Bundan bile rahatsız oldular. Kendileri gibi bir cumhurbaşkanı istiyorlar. Avara kasnak gibi sürekli dönüyor gözüken ama aslında hiçbir işe yaramayan sadece görüntüden ibaret bir siyaset anlayışıyla Türkiye bir yere gidemez" diye konuştu.

"YENİ ANAYASA İÇİN YENİ FIRSAT" 
 
Kuva-i Milliye meydanından tüm Türkiye'ye seslendiğini ifade eden Erdoğan, "7 Haziran seçimleri ülkemiz için büyük bir fırsat gelin bu fırsatı iyi değerlendirelim. Bir sonraki seçimler 4 yıl sonra, bu 4 yıl yeni Türkiye vizyonumuz için çok önemli. Yeni anayasayı yapacak, başkanlık sistemini hayata geçirecek bir Meclisi bu seçimlerde oluşturmalıyız. Ben Türkiye'nin doğrudan milletin oylarıyla göreve gelen ilk Cumhurbaşkanını seçen milletimin başkanını da seçme iradesini göstereceğine inanıyorum" ifadesini kullandı.
 
Alandakilere, "Balıkesir yeni Türkiye'yi istiyor mu? Balıkesir yeni anayasayı istiyor mu? Başkanlık sistemini istiyor mu? Balıkesir bu büyük değişimin öncülüğüne hazır mı" diye soran Erdoğan, "evet" yanıtını aldı.
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "400 vekil tamam mı? Siz şimdi maratona da hazırsınız" diyerek, gösterilen ilgiye teşekkür etti.
 
"HER AKŞAM BEDDUA SEANSI"
 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Aldığın oylarla güldürdün bizleri / Pensilivanya ağladı çılgınlar gibi / Erdoğan, Erdoğan, Tayyip Erdoğan" sloganları üzerine, "Her akşam 23-24 seansında beddua seansları yapıyorlarmış. Ama bizim böyle bir derdimiz yok değil mi? Biz insanların hidayetiyle görevliyiz. Bizim görevimiz bu, biz buna devam edeceğiz" dedi.