BIST 10.257
DOLAR 32,34
EURO 34,86
ALTIN 2.379,87
HABER /  GÜNCEL

Başkan adayı, babası adına özür diledi

Güney Kore'nin darbeci eski liderinin kızı, yaklaşan başkanlık seçimlerinin favori adayı Park, babasının insan hakları ihlalleri için özür diledi.

Abone ol

Güney Kore’de devlet başkanlığı adaylarından, ülkenin eski lideri Park Chung-hee’nin kızı, Park Geun-hye, babasının iktidarı zamanında yaşanan insan hakları ihlâllerinden dolayı özür diledi.

Park Aralık'ta gerçekleşecek başkanlık seçimlerinde iktidar partisinin adayı.

Babası 1961’de askeri darbe ile iktidara geldi ve 1979’da kendi istihbarat şefi tarafından öldürülene kadar yönetimde kaldı.

İktidarı döneminde ekonomiyi canlandırdıysa da, muhaliflerini acımasızca ezmek ve demokratik gelişimi geciktirmekle suçlandı.

İktidar partisinden adaylığını geçen ay garantileyen 6o yaşındaki kızı, Güney Kore’nin ana partilerinden biri tarafından devlet başkanlığına aday olarak seçilen ilk kadın.

BBC Seul muhabiri Lucy Williamson Park’ın kampanyasına başladığı andan itibaren babasının mirasıyla mücadele etmek durunda kaldığını söylüyor.

Baba Park’ın Güney Kore’nin ekonomik başarısını tetiklediği kabul edildiği halde, pek çok genç ve liberal seçmen insan hakları sicilini ülkenin tarihinde bir leke olarak görüyor.

Bir basın toplantısı düzenleyen Park, babasının ekonomik kalkınma ve ulusal güvenlik meselelerine öncelik verdiğini belirtti.

Park “Gösterişli büyümenin ardında baskıcı bir emek ortamının mağduru olan işçilerin fedakârlıkları var. [Bizleri] Kuzey Kore’ye karşı koruyan ulusal güvenliği sağlama çabalarının ardında devlet gücüyle işlenen insan hakları istismarları var” dedi.

Samimi özürlerini sunan aday “Neticelerin siyasi araçları asla haklı kılmadığının demokrasinin değişmez bir değeri olduğuna inanıyorum” şeklinde konuştu.

Park, 19 Aralık’ta yapılacak seçim anketlerinde favori aday olarak görünüyor.