BIST 10.471
DOLAR 32,79
EURO 35,08
ALTIN 2.458,82
HABER /  POLİTİKA

Başerin olmazsa olmazları

Türkiye'nin PKK ile mücadeledeki temsilcisi Edip Başer CNN Türk'e konuştu. İşte mesajlar;

Abone ol

Emekli Orgeneral Edip Başer CNN Türk'te gazeteciler Fikret Bila ve Murat Yetkin'in sorularını cevaplandırdı.

İlk olarak ilkelerini açıklayan Başer, " PKK bir terör örgütüdür. İlk temel ilke bütün varlığıyla ortadan kalkmasıdır. Kayıtsız ve şartsız hiçbir şey öne sürmeden silahlarını bırakması ve devletin adaletine teslim olması gerekir. Hiçbir koşulda muhatap kabul edilmez. PKK'nın siyasallaşmasına yol açacak bir oluşum da kabul edilemez." dedi.

'Baykal'ın PKK muhatap alınabilir' endişesine de katıldığını belirten Başer, "İlk günden muhataplarımıza yukarıda bahsettiğimiz ilkeleri açıkladık. Çok açık bir şekilde riskleri bildiğimizi bunları karşımızdaki yetkililere söyledik. Bu riski en azından kendi açımıza ortadan kaldırdık. Böyle bir oyunun da parçası olmayız" diye konuştu.

Fikret Bila'nın "Ralston'un doğrudan veya dolaylı bir pazarlık yapması halinde ne yapacaksınız?" sorusuna karşılık Başer, "Benim PKK'yı muhatap alan bir misyonun parçası olmam. Terörle müceadelenin ekonomik, siyasi, sosyal ve psikolojik boyutu var. Örneğin Doğu'nun geri kalmışlığı ön plana çıkarılıyor. Oysa benim memleketim olan Sivas'ın tozlu yollarını bilmiyorlar. Olaya siyasi yön katıyorlar." diye cevap verdi.

Terör örgütünün dallanıp budaklandığını belirten Başer, Avrupa'yı suçladı. Başer, "Yaygın biçimde genişlemiş bir terör örgütü olmasında Avrupa'nın hoşgörüsünün payı büyük. İkiyüzlü riyakar art niyetli politikalar PKK'yı belirli bir güç düzeyine ulaştırmıştır." dedi.  

Terörle mücadelede kararsızlık görmediğini söyleyen Başer şu ifadeleri kullandı: "Karşısında olan devlet kurumları terörle mücadelede oy kaybı endişesiyle gevşerse terör çok daha ileri boyutta etkinlik kazanır. Türkiye'de böyle bir kararsızlık sezmiyorum. Ulus devlet ve ülke bütünlüğü konusunda partilerin ayrılığı söz konusu değil. "

Başer ayrıca özel temsilcilik görevine Org. Yaşar Büyükanıt'ın önerdiğini sözlerine ekledi.