BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

Başçı sunumunda 'Piyasa faizlerini düşürmenin yolunu' anlattı

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın da katıldığı toplantıda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a faizlerde düşüş yaşanabilmesi için hangi şartların oluşması gerektiğini anlattı.

Abone ol

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın da katıldığı bir toplantıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a bir sunum yaptı.

Yaklaşık iki saat süren toplantının ardından Erdem Başçı'nın Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nı terk ettiği, Ali Babacan'ın ise Başçı'dan yaklaşık yarım saat sonra Saray'dan ayrıldığı belirtildi.

Görüşmenin ardından herhangi bir açıklama yapılmasa da Merkez Bankası Başkan Başçı'nın sunum metnini internet sitesinde kamuoyu ile paylaştı.

130 sayfalık sunumda dikkat çeken bölümler faiz politikasına dair yapılan analizler oldu.

Başçı, 'Piyasa faizlerini düşürmenin yolu' başlığıyla hazırlanan görselde 4 ana maddeye dikkat çekti:

  • İstikrar ve güven artırıcı adımlar
  • Mali disiplin (kamu borç yükünün hafifletilmesi)
  • Fiyat istikrarına odaklı bir para politikası duruşu
  • Bu yolla enflasyon beklentileri ve enflasyon risk primi düşeceğinden piyasa faizleri kademeli olarak düşebilir

Türk Lirası'nın değeri konusunda ise Merkez Bankası'nın kullandığı görselde para politikasının gevşeyeceğine -yani faizlerin düşürüleceğine dair- beklentilerin arttığı dönemlerde TL'nin değer kaybettiği ifade ediliyor.

Buna karşılık, faiz artırımı anlamına gelebilen para politikasında sıkılaşma eğiliminin ise TL'ye değer kazandırdığı vurgusu yapılıyor.

TL'de yaşanan değer kaybının enflasyona da olumsuz yansıdığı hatırlatılan sunumda zayıf TL ile birlikte 'İthal mal fiyatları kanalından enflasyonda yükseliş' olduğu ifade ediliyor.