BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Başbuğ'dan terörü bitirecek şifreler

'Küresel Terör Sempozyumu'nda konuşan Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ terörü bitirecek şifreleri verdi.

Abone ol

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, 'Küresel Terör Sempozyumu'nda konuştu. Medyanın terörle ilgili olayları veriş biçimini eleştiren Başbuğ şöyle konuştu:

Teröristlerin en büyük amacı toplumların dikkatini çekmektir. Medyada terör örgütleriyle ilgili haberler sunulurken, bu haberin kapsamı verileceği süre çok önemlidir. Elbette verilmelidir, ancak doğru bilgiye dayalı olarak verilmelidir. Burada bizim eksikliğimiz varsa kimseyi suçlayamayız. Medyada bunu yaparken bu haberlerin verileceği süreye dikkat etmesi lazımdır. 2 dakikada verecekseniz 15 dakikada vermeyin. Bir haberi lütfen 10 kere göstermeyelim. Tekrarlar çok önemli.

İşte Başbuğ'un konuşmasından ana başlıklar:

TERÖRİZMİN İNSANLIĞI YOK

Küresel terör ülkelerin işbirliğini zorunlu kılmaktadır. Terör insanlık dışıdır, terör acımasızdır. Bugün burada aramızda dost ve kardeş Pakistan'ın Peşaver'deki 11. Kolordu Komutanı Korgeneral Muhammed Mesut da var. Kendisiyle Pakistan'a yapmış olduğum ziyaret esnasında 14 Ekim 2009 tarihinde tanışmış ve görüşmüş idim. Korgeneral Mesud, maalesef oğlunu, tek oğlunu 4 Aralık 2009 tarihinde bir terör saldırısı esnasında kaybetti.

Hepinizin huzurunda yaşadıkları büyük acıyı bir defa daha kendisiyle paylaşmak isterim. Terör karşısında boyun eğmemeliyiz. Acımızı yüreğimize gömmeli mücadelemize kararlılıkla devam etmeliyiz. Korgeneral Mesud'un burada bizimle beraber olması işte bunun güzel bir örneğidir. Demokrasi, haklar, özgürlükler ve sorumluluklar sistemidir. Demokrasinin sunduğu fırsat alanlarını kullananlar bireylerin en temel hakkı olan yaşam hakkını hedef alan terörizm faaliyetlerini hiçbir nedenle hoşgöremez. Terör ve terörizm desteklenemez, görmezlikten gelinemez.

İSLAMLA TERÖR ÖZDEŞLEŞTİRİLEMEZ!

Yeri gelmişken semavi bir din olan İslam'ı terörle özdeşleştirmenin de küresel terörizmin politik amacına hizmet edeceğini hatırlatmak isterim. Türkiye, PKK terör örgütüyle 30 yılı aşkın bir süredir mücadele etmektedir. Bu süre zarfında çok acı kayıplar yaşadık. Önemli bedeller ödedik ancak unutulmamalıdır ki, devletler ve milletler gereken durumlarda bedel ödemeye de hazır olmalıdır.

Zaman zaman yeri geldi ulus olarak tek başımıza mücadelemizi sürdürdük. Dolayısıyla terörizmle mücadelede uluslararası işbirliği ve güçbirliğinin önemini biz acı tecrübemiz sonucunda öğrendik. Uluslararası işbirliği ve güçbirliğinin sağlanması zorunludur. Terörizm gibi bir orduyu iyi analiz edebilmek için disiplinlerarası bir yaklaşıma ihtiyacımız var. Terörü bir olgu olarak değerlendirip nasıl, nerede ve hangi şartlarda ortaya çıktığını anlamalıyız. Terörün düşünme biçimini analiz etmeliyiz.

TERÖRLE MÜCADELEDE YÖNTEM

Terörle, terörizmle mücadeleyle terör örgütü ve teröristle mücadele kavramlarının arasındaki ilişki ve farklılıktır. Terörle mücadele devletler tarafından ve topyekün şekilde esas itibarıyla güvenlik, ekonomik, sosyokültürel, propaganda ve uluslararası alanda koordineli olarak yürütülen faaliyetlerdir. Bu faaliyetler birbirini tamamlar. Bazen bu faaliyetler arasındaki ilişki toplama işleminden çok çarpma işlemine de dönüşebilir.

Bizim görevimiz terörle bir yere varılamayacağını göstermek olmalıdır. Terörle mücadele mutlaka ve mutlaka yasalar çerçevesinde yürütülmelidir. Terörle mücadele insan od aklı olmalıdır. Elbette teröristle masum bölge halkının karıştırılmaması ise vazgeçilmez bir husustur. Ayrıca terörist ile teröristlere yardım edenler, teşvik edenlere ve onlara değişik nedenlerle sempati duyanları iyi ayırt edebilmeli ve herbirine karşı farklı davranış biçimleri mutlaka geliştirilmelidir.

HALKIN DESTEĞİ ÇOK ÖNEMLİ

Terörle mücadelede bölgenin halkının desteği ve güvenlik kuvvetlerinin yanında yer alması mutlaka sağlanmalıdır. Zaten bu sağlanamazsa başarıya ulaşılması çok zordur. Diğer önemli husus hiçbir zaman unutmayalım ki, terörle mücadele uzun soluklu bir süreçtir. Terör karşısında sabırlı, azimli ve itidalli olmalısınız. Elbette bu terörle mücadelenin zorluğunun ve sabırlı davranılması gerektiğinin yalnız güvenlik kurumları tarafından değil siyasi karar alıcılar, medya ve kamuoyu tarafından algılanması zorunlu ve önemlidir.

Terör örgütleri mücadelenin uzaması ve toplumsal sabrın tükenmesini ister. Bu nedenle stratejilerini toplumsal sabrın üzerine kurmaya çalışır. Terörizmle mücadelede toplumsal ve yönetsel sabrın gösterilmesi gerekir. Diğer önemli bir husus terörle mücadelede topluma gerçekçi olmayan beklentiler verilmesinden kaçınılmalıdır. Şimdi belki yeni bir kavrama değişik bir açıdan değinmeye çalışacağım. Belki terörle mücadelede çok sık duyulan bir kavram değil ama önemli olduğunu düşünüyorum.

BAŞBUĞ'DAN YENİ KAVRAM: EKO SİSTEM

Terörizm kendini üreten, yaşatan ve kuşatan eko sistemin bir parçasıdır ve onunla birlikte varolur. Eko sistem nedir? Elbette eko sistem deyince çok genel anlamıyla içinde bulunan çevre ve düzeni anlatır. Bu bölgedeki tüm bitkiler, canlılar, hayvanlar, insanlar var. Eko sistem bunların birbirleriyle ve çevreleriyle olan ilişkileri anlamadır. Terör olaylarına baktığımız zaman görüyoruz ki, terör örgütleri içerisinde bulundukları bu eko sisteme şekil vermeye çalışıyor.

Bu konu çok önemli. Terörle mücadelede devlet, terör örgütleri herkes önemli. Terörün beslendiği bu eko sistemi terörle mücadeleye katkı sağlamaya dönüştürmek fevkalade önemli. Terörün beslendiği yerel eko sistemi anlamak zorundayız. Genellikle terörün beslendiği eko sistemler çok karmaşık. Bakıyorsunuz, modern, post modern ve bir de geleneksel ağlar var. İçiçe girmiş, karmaşıklık burada. Bunun yanında bakıyorsunuz, terör örgütleri sınır aşan suç örgütleriyle de uyuşturucu, insan, silah kaçakçılığı yapıyor.

Yalnız yaşadığı eko sistemin, o çevrenin içinde değil. Çevre dışına da taşıyor, uluslararası boyuta da taşıyor. İşte bunlar terörle mücadelenin çok karmaşık bir şey olduğunu gösteriyor. Amaç terörü yalnız bırakan bir eko sistem yaratmaktır. Bu ulus devlete düşen bir görevdir. Güvenlik güçleri açısından diyoruz ki, alanda terörle mücadele eden personel bölgedeki eko sistemiyle birleşmelidir. Eko sistem deyince coğrafya var, çevre var insanlar var, bütünleşmeniz lazım. Coğrafya ile içiçe yaşamanız lazım, coğrafyayla dost olmak mecburiyetindesiniz.

BÖLGEYLE BÜTÜNLEŞMELİYİZ

Güvenlik kuvvetleri bu coğrafyayla bütünleşmezse başarı şansı yoktur. Bu her bölge için böyledir. Coğrafyanın uzaktan hakimiyeti çok zordur. Ayağınızı basa basa hakim olabilirsiniz. Güvenlik kuvvetlerine diyoruz ki, siz de eko sistem içinde bir aktör olmanız gerekiyor. Nasıl bir aktörlük bu, 7 gün 24 saat kesintisiz. Bunu başaranlar terörle mücadelede başarılı olur. Başaramayanların gerçekten başarıya ulaşmaları zordur.

Türkiye'de güvenlik güçleri ekosistemin gerekliliğini dünyada en iyi bilendir. Bölgede 1550'ün üzerinde müstakil görev yapan ünitemiz var. Silahlı kuvvetler devletin ulaşamadığı yerlerde köyün ihtiyacını karşılamalıdır. Geçici ve köy korucuları sistemi var. Bugün PKK'nın birinci önceliği bu korucu sistemin kaldırılmasıdır. Niye? Çünkü rahatsız oluyorlar. PKK ile mücadelede bunlar çok önemli görev ve sorumluluk üstlenmiştir.

KÖY KORUCULARINI FEDA EDEMEYİZ

Geçici köy korucularının terörle mücadelede yer alması sorunun etnik olmadığıın göstergesidir. Hata yapan korucu elbette var. Hata yapanı sistemden ayırırsınız. Ama tüm sistemi suçlama örgüt amacına hizmettir.Terör örgütlerinin eylem yelpazesi çok geniş ,kırsalda ve şehirde farklı tip ve yoğunlukta eylem yapılıyor. Kırsalda ve şehirde yapılan eylemlere karşı farklı mücadele vermek gerekir.

Bazen güvenlik güçlerinin fazla kuvvet kullanması daha az güvenliği ortaya çıkartır. İstihbarat doğru olmalı, uygun zamanda gelmeli ve etkili olmalıdır.İnsan istihbaratı yoksa terörle mücadelede başarı zordur. Eğer insan istihbaratında zayıfsanız işinz çok zor. Çünkü insan istihbaratı çok önemli. İşin aslı sizin yetiştirdiğiniz personel bu istihbaratı sağlar. Bunu yapamazsanız istihbarat alanında çok eksikleriniz olur.

TAKİP ETMEK MEDYANIN GÖREVİ

Olayları takip etmek medyanın kamusal görevi. Kamu hassasiyeti ve artan medya denetimi günümüzde taktik düzeydeki doğruların da önemini arttırıyor.Uzman çavuştan ordu komutanna kadar herkes, sosyolojik bilgilerle donatılmış olması gerekir. Görevli personel bölgenin tarihini ve sosyolojik yapısını bilmezse başarı zordur.

Medya doğru bilgilerle kamuoyunu bilgilendirmeli. Siz devlet kurumu olarak medyaya doğru bilgi vermezseniz medya ne yapacak? Biz zamanında medyaya doğru bilgi veriyor muyuz vermiyor muyuz? Vermezseniz medya sağdan soldan duyduğu bilgilerle haber yapmak durumdadır. Elbette haber özgürlüğüne, objektif değerlendirmelere saygılıyız. Bazen bu özgürlüklerin topluma zarar verme sınırının da olması gerektiğini düşünüyoruz. Bu da sınırsız olmamalıdır. Medya 'evet ben vereceğim, ama verdiğim haber topluma yararlı mı yoksa zararlı mı oluyor?' Bu kararı yine medyanın kendisi vermesi doğaldır.

Teröristlerin en büyük amacı toplumların dikkatini çekmektir. Medyada terör örgütleriyle ilgili haberler sunulurken, bu haberin kapsamı verileceği süre çok önemlidir. Elbette verilmelidir, ancak doğru bilgiye dayalı olarak verilmelidir. Burada bizim eksikliğimiz varsa kimseyi suçlayamayız. Medyada bunu yaparken bu haberlerin verileceği süreye dikkat etmesi lazımdır. 2 dakikada verecekseniz 15 dakikada vermeyin. Bir haberi lütfen 10 kere göstermeyelim. Tekrarlar çok önemli.