BIST 10.046
DOLAR 32,49
EURO 34,84
ALTIN 2.409,91
HABER /  GÜNCEL

Başbuğdan ABDden önemli mesaj

Org. İlker Başbuğ, ''PKK uluslararası desteğini yitiriyor. K.Irak'ta kendilerine yer olmadığını görmeye başladılar'' dedi

Abone ol

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ ve ABD Genelkurmay Başkanı Michael Mullen, New York'ta "Türk Amerikan Konseyi" toplantısında bir araya geldi.

İki ülke genelkurmay başkanlarının 25 yıl sonra ilk kez bir araya geldiği toplantıda Orgeneral Başbuğ, Kuzey Irak'ın artık PKK için güvenli alan olmadığı mesajını verdi; "PKK'yı bitirmek için özel bir noktadayız" dedi. ABD'li komutan ise "Türkiye'nin Pakistan üzerindeki etkisini kullanmasında ısrarcıyız" diye konuştu.

YOK EDENE KADAR SAVAŞMAKTA KARARLIYIZ

Orgeneral Başbuğ, "Biz aynı zamanda, terörizme karşı savaşın devlet tarafından güvenlik, ekonomik, sosyo-kültürel, propaganda ve uluslararası ilişkiler alanlarında da organize edilmiş koordineli faaliyetlerin bir kombinasyonu olduğuna inandık. Ancak terör örgütü bir yandan silahlı teröristlerini muhafaza ederken, sadece ekonomik ve sosyo-kültürel alanlarda alınan tedbirlerle terörizmin bitirilebileceğini düşünmek bir hatadır. Bu çerçevede terörist örgütle, tamamen ortadan kaldırılıncaya kadar savaşmakta çok kararlıyız" dedi.

ANA İLKE İNSAN MERKEZLİ OLMAK

Başbuğ, "Terörizme karşı savaşta ana stratejik ilke, bunun insan merkezli bir süreç olmasıdır. Süreç, insanların kalplerine ve kafalarına hitap etmelidir. Bu hayli kritik meselede, terörizmle mücadele tedbirlerinin mevcut yasal sistemle uyumlu olması gerekmektedir" diye konuştu.

KUZEY IRAK PKK İÇİN GÜVENLİ DEĞİL

PKK terörüyle mücadelede benzersiz bir noktaya ulaşıldığını belirten Başbuğ, Irak'ın kuzeyinin, Aralık 2007 tarihinden bu yana, PKK için güvenli sığınak olma özelliğini yitirdiğini kaydetti. PKK'ya yönelik uluslararası desteğin de ciddi biçimde azaldığını belirten Başbuğ, terör örgütünün, amaçlarını silahlı mücadele yoluyla kazanıp kazanamayacağını tartışmaya ve Irak'ın geleceğinde kendilerine yer olmadığını görmeye başladığını anlattı.
Başbuğ, "bütün bu gelişmelere karşılık, PKK terör örgütü Irak'ın kuzeyindeki varlığını korumaktadır. Irak'ın kuzeyindeki bu varlığı ortadan kaldırmadan, terör örgütünü yok etmek mümkün değildir" diye konuştu.

GÜVENLİK YA HER YERDE YA HİÇBİR YERDE

Başbuğ, bugün dünyada karşı karşıya kalınan en büyük tehlikenin şiddet, terörizm ve bunun arkasındaki radikal düşünceler olduğunu ve dünyanın bu radikal, etnik, dini, ideolojik düşüncelere karşı işbirliği içinde hareket etmesi gerektiğini söyledi. Orgeneral Başbuğ, bu çerçevede dünyada güvenliğin de küreselleştiğini vurguladı ve "küresel barış ve güvenlik ya her yerdedir, ya da hiçbir yerdedir" dedi.

TÜRKİYE'Yİ SARAN SORUNLU BÖLGELER

Türkiye'nin etrafındaki problemli bölgeleri sayan Başbuğ, bunları, "normalleşme sürecine giren ve barışın halen kırılgan olduğu Balkanlar, yeni dünya düzeninde halen yerini bulmaya çalışan Rusya, enerji güvenliğinin odağı Kafkaslar, toprak bütünlüğünü korumaya çalışan Irak, nükleer krizin eşiğine kadar gidebilecek İran, İsrail-Filistin sorunu, her an kaos ortamına girebilecek Lübnan, küresel istikrara yeni bir boyut ekleyebilecek Afganistan ve uyuşturucu, insan kaçakçılığıyla silah ticaretinde önemli bir yol olarak görülen Doğu Akdeniz" olarak sıraladı.