BIST 10.248
DOLAR 32,27
EURO 34,76
ALTIN 2.396,00
HABER /  POLİTİKA

Başbakan'ın kafası karışık!

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Başbakan Erdoğan'ın kongredeki sözlerini değerlendirdi.

Abone ol

Habertürk TV'de canlı yayın konuğu olan BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'tan önemli açıklamalar.

Demirtaş AK Parti Kongresi'nden Kürt sorununa, Anadil tartışmalarından Oslo sürecine, CHP'nin çıkışından müzakere sürecine değin bir dizi konuda açıklama yaptı.

YENİ BİR ŞEY GÖRMEDİK

Başbakan Erdoğan'ın pazar günü partisinin kongresinde yaptığı konuşmayı değerlendiren Demirtaş, Erdoğan'ın mesajlarının Kürtleri tatmin etmediğini söyledi.

"Bir partinin kendinin iç çalışmasıdır kongre. Sayın Başbakanın duygularını, düşüncelerini derli toplu ifade etmiş olması dışında yeni bir şey görmedik. Orada ilk defa ifade edilmiş, geleceğe dair perspektif değişikliği yaratacak hiçbir şey göremedik.

Demirtaş, AK Parti programına eklenen 'ana dilde savunma' hakkına ilişkin ise şunları söyledi:

"Bir partinin kongresinde hedeflerimiz arasında bunlar var demesi bir adım değil. Daha önceki bildirgelerde ana dile ilişkin önemli belirlemeler var. AK Parti'nin bunu ilk kez dile getirdiğini düşünmemek lazım. Bugüne kadar herhangi bir adım atmamasına rağmen AK Parti kongresinde bunların ifade edilmiş olması umut vaat eden bir gelişme değil. 2023'ten bahsediliyor. O zamana kadar bu davalar devam mı edecek, arkadaşlarımız savunma yapmak için 2023 yılını mı bekleyecek?"

CİDDİ TEMAS YOK

Demirtaş, Başbakan Erdoğan'ın televizyon yayınında Öcalan'ı adres göstermesini ise şu sözlerle değerlendirdi:

"Tahminler üzerine konuşmak istemem. Net ve somut bir bilgimiz yok. Görüşme olup olmadığına dair bilgimiz yok. Şu andaki gidişat, siyasete yansıması, şiddet olaylarının devam ediyor olması, savaş ortamının şiddetlenmesi, İmralı'ya avukatların gidemiyor olmasını düşündüğünüzde bir görüşme olmadığını düşünüyoruz. Ciddi bir temas yok.

Elbette sayın Başbakan'ın açıklamalarını da önemli bulduk. Nihayetinde ölümleri durdurmak istiyorsak, gelen cenazelerden acı duyuyorsak, elimizin taşın altına koyacağız taahhütünde bulunuyorsak, o dönem bu dönemdir.

BAŞBAKAN'IN KAFASI KARIŞIK

Demirtaş, Başbakan Erdoğan'ın BDP'yi muhatap kabul etmeyiz sözlerini ise tutarsızlık olarak yorumladı:

"Bu kafa karışıklığı ve tutarsız açıklamalar herkesin birbirine güven duyması gereken ortamda söylenmesi güvensizlik yaratıyor. Tutarsız bir söylem kullanıyor. Siz bu işin muhataplarını dikkate alarak müzakare yapabilirsiniz, biz de BDP olarak bu muhataplardan birisiyiz. Herkesin yapabilecek bir şeyi vardır. Herhangi bir muhatabı dışladığınızda diyalog ve çözüm sürecinin bir ayağı eksik kalır. Sayın Başbakan'ın BDP'ye yönelik sert tutumunu bir kenara bırakması gerektiğini düşünüyorum. BDP'yi dışlayacak ve ötekileştirecek bir söylemden çıkması lazım. Başbakan neredeyse PKK'yı çağrı yapıp, BDP'yle aranıza mesafe koyun diye çağrı yapacak."