BIST 10.083
DOLAR 32,44
EURO 34,80
ALTIN 2.432,66
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Başbakan'dan son dakika hükümet kurma açıklaması

Başbakan Ahmet Davutoğlu AK Parti grubunda son dakika açıklama yaptı. Hükümeti kurma görevi bugün Erdoğan tarafından verilecek. Artık düğmeye basılıyor ve süreç başlıyor.

Abone ol

ANKARA 'daki son dakika gelişmeyi Başbakan Ahmet Davutoğlu duyurdu. Başbakan Ahmet Davutoğlu yeni hükümet için tarih verdi. Davutoğlu AK Parti grubunda "Hükümeti kurmak için görevlendirme Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından muhtemelen bugün verilecek." dedi.

Başbakan Davutoğlu, hükümet kurma görevlendirmesinin ardından muhtemel koalisyon görüşmelerinin haftaya yapılacağını söyledi.

MHP'Lİ HALAÇOĞLU'NU KINADI

Başbakan Davutoğlu AK Parti grubunda yaptığı açıklamalarda MHP'li Yusuf Halaçoğlu'nun 'dinsiz' açıklamasına da değindi. Davutoğlu bu konuda şunları söyledi;

-"Sayın Baykal üzerinden yapılan spekülasyonlarda, MHP'nin Grup Başkanvekili'nin, din ile parti arasında ilişki kurarak sarf ettiği söz, kesinlikle hepimiz tarafından kınanan, hiçbir şekilde kabul edilemeyecek, Türk siyasetine kara bir leke olarak geçmiş bir sözdür"

başbakandan-son-dakika-hükümet-kurma-açiklamasi.jpg

Başbakan Davutoğlu'nun konuşmasından satıbaşları:

Çok kritik bir dönemde çok önemli bir vazifeyi hep birlikte ifa ediyoruz. Meclis Başkanlığı seçiminde yaşananlar AK Parti'nin ilkeli duruşu ve 258 milletvekilimizin dayanışması konusunda hepinizi tebrik ediyorum.

Meclis Başkanlığı sonrası kazanan sadece AK Parti değil, ilkeli ve ahlaklı siyaset kazandı.

"GİZLİ OYLAMADA FİRE OLMADI"

Biz bir milletvekilimizi aday gösterdiğimizde sonuna kadar arkasında dururuz dedik ve durduk. AK Parti bir karar aldığında arkasında çelik gibi durur. Hiçbir gizli bir oylamada herhangi bir fire olmadı. Hepinizi tekrar tebrik ediyorum.

Ahlaklı bir siyaset ile tavrımızı ortaya koyduk. Kazanan taktik manevralara itibar etmeyen ahlaklı siyasettir.Siyaset matematik değil, ahlak felsefesi olduğunu bir kez daha bu sonuçla ortaya koymuş olduk. Onlar blokçu siyaset yaparken biz teamülden yana olduk.

"AK PARTİ İÇİNDE ÇATIŞMA YAŞANMADI"

AK Parti içinde hiçbir çatışma yaşanmadı. AK Parti herhangi bir partiyi rencide edecek bir tavır sergilemedi. Zafer sarhoşluğu yaşamadı. Biz kazandık bile demedik, hayırlı olsun dedik yolumuza devam ettik.

Ama diğer partilere bakın Sayın Baykal üzerinden yapılan spekülasyonlar yaptı. MHP'nin grup başkan vekilinin sarf ettiği söz hepimiz tarafından kınanan ve hiçbirimiz tarafından kabul edilemeyecek siyasi tarihimize düşen bir kara leke olmuştur. Yusuf Halaçoğlu'nun sözlerini bir kez daha reddediyoruz ve kınıyoruz.

Seviyesizliğinizi kendi aranızda sürdürün ama AK Parti'yi hiçbir seviyesizliğin içine sokmayın.

"HİÇBİR KARARIMIZI TEK BAŞINA ALMADIK"

Bugün başkanlık divanı oluşacak inşallah. Partilere sesleniyorum. 7 Haziran’da takılan tavırlara dikkat çekmek istiyorum. Bundan sonra da takip edecek siyasetin unsurları da seçim sonrası gösterdiğimiz tavırdır. Cumhurbaşkanı muhtemelen bana hükümet için bugün görev verecek. Hiçbir kararımızı tek başımıza almadık.

AK Parti büyük bir harmandır. Bundan sonra da sürdüreceğiz, her ihtimale hazırlıklı teşkilatlarımız. Aydınlarla, bazen iftarda bit gruplar, bazen sahurda başka bir grupla istişare yaptık. Görmediğimiz, kaçırdığımız bir şey var mı diye. Kanaat önderleriyle konuştuk. Halkımızla buluşuyoruz. Muhteşem bir iftarda onlar kucaklaştık.

"KUTUPLAŞTIRMA SİYASETİ BİTMİŞ"

Kurumsal bir faaliyet içine girdik. Cumhurbaşkanımız görevlendirmesini beklemeden hazır olmak için koalisyon görüşmeleri için komisyonlar kurduk. Hiç kimseye önyargılı bakmadan, seçim beyannamelerinde ne demişler dite titiz bir çalışma yürüttük, raporlarını da dün aldım.

Diğer partiler vekillerinin sözlerine karşılık vermekle meşgul, AK Partinin farkı budur, hepinize teşekkür ediyorum. Kutuplaştırma siyaseti bitmiş. Maalesef diğer partiler statik bir pozisyon belirlediler, kendilerini mahkum ettiler şimdi kıvranıyorlar.

"HDP VAHİM BİR DURUMDA"

Siyasete çatıdan başlarsınız, başlarsınız tartışmaya, biz temelden başladık. HDP daha vahim bir durumda . Şiddetle terörle arasına mesafe kuramadı. Hala demokratik bir mücadele içindeyim, şiddete teröre gerek yok diyemedi. Yaptıkları her açıklama Kandil’den ayar verilerek yapılıyor.

Siirt’deki saldırılardan sonra açıklama bekledik. Çatışmasızlık söylemin ötesine geçilmiştir. Herkes safını tercih etmelidir. Evet biz çözüm sürecini savunduk, kardeşliği savunduk. Burada gelip konuşsunlar ama silahını bıraktıklarını söylesinler.

"CUMHURBAŞKANLIĞI MAKAMI TARTIŞMA KONUSU OLAMAZ"

Hiçbir müzakerede her ne konu gelirse gelsin konuşmaya hazırız. Ama cumhurbaşkanlığı makamı Türkiye'de en üst makamdır. Cumhurbaşkanlığı makamını asla tartışma konusu yaptırmayız.

Cumhurbaşkanı'nın hükümeti görevlendirme süresi geciktirdiğini söyleyenler Anayasal sistemi bilmeyenlerdir. TBMM Başkanlık Divanı'nın oluşmasındaki gecikmeden sorumlu değiliz.

Mevcut hükümetin meşruiyeti konusunda şüphe olmasın. Ankara'da hükümet vardır, hem de güçlü bir hükümet vardır. Bölgemizdeki gelişmelerden bugün Türkiye etkilenmiyorsa bu AK Parti'nin tutunduğu tavır sayesindedir. Yatırımlarımızda hiçbir gecikme olmayacak.

"GELECEK HAFTA PARTİLERİ ZİYARET EDECEĞİM"

Bosna Hersek ziyareti sonrası gelecek hafta partileri ziyaret edeceğim. Eğer bugün görevlendirme olması halinde bayram öncesi ilk tur görüşmelerini yapmayı planlıyoruz. Yapıcı bir tutum sergileyeceğiz. AK Parti olarak her türlü şeyi görüşmeye hazırız ama dayatmayı kabul etmeyiz. Yumruklarımızı çözelim tokalaşmaya hazır olalım. Biz bu kritik kavşakta da ülkemizin geleceğini düşüneyeceğiz.