BIST 9.138
DOLAR 32,38
EURO 35,03
ALTIN 2.326,89
HABER /  POLİTİKA

Başbakan Yıldırım'dan son dakika referandum tarihi açıklaması

Başbakan Binali Yıldırım referandum ne zaman olacak sorusuna yanıt verdi. Yıldırım, referandum tarihinin bu hafta içinde Yüksek Seçim Kurulu'nda belirleneceğini duyurdu.

Abone ol

Başbakan Binali Yıldırım'dan beklenen referandum tarihi açıklaması geldi. Herkesin merak ettiği referandum ne zaman olacak sorusuna Ankara'da AK Parti İl Başkanları toplantısında konuşan Binali Yıldırım yanıt verdi. Yıldırım, Yüksek Seçim Kurulu-YSK'nın referandum tarihine bu hafta içinde karar vereceğini söyledi.

İşte Başbakan Yıldırım'ın konuşmasından satır başları;

-Anayasa değişikliği muhtemelen nisan ayının ilk yarısında 20'sine kadar uygun bir tarihte yapılacak. Zannediyorum bu hafta içerisinde tarih açıklanmış olur. Bu YSK'nın kararı tabi. Değişiklik Cumhurbaşkanının onayına sunuldu. Cumhurbaşkanı onayladıktan sonra Resmi gazetede yayımlandıktan sonra 60 günü takip eden ilk pazar günü halkoylaması yapılır diyor kanun.''

23 İLE YATIRIM MÜJDESİ
-Dün Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da 23 ilimizi ilgilendiren hayati bir adımı attık önemli kararlar aldık. 23 il için yatırım yapmak üzere müracaat eden sayısı bin 200'ü aşmış durumda. Toplam yatırım miktarı 20 milyar doları bulmuş vaziyette. Bu yatırımlar gerçekleşirse doğrudan 112 bin 400 vatandaşımız iş aş sahibi olacak. Bu rakamlar ön talep sırasında yapılan müracaatlardır. Program resmen dün başladı.

SİSTEM NASIL İŞLEYECEK?

-Program kapsamında yatırım yapan herkese fizibilite hazırlama danışmanlık yapma gibi hizmeti ücretsiz devlet verecek. Onlar yatırım hizmetini piyasadan alacaklar maliyetini biz karşılayacağız. Yatırım için arsa arazi temininden başlayarak arsa üzerine bina yapılması dahil desteği vermeye devam edeceğiz. 10 milyona kadar sabit yatırım bina vesaire bedelini biz karşılayacağız. Hizmet sektörlerine iki konuda destek sağlıyoruz. Birincisi çağrı merkezi hizmeti vermek isteyenlere, ikincisi veri merkezi kurmak isteyenlere destek vereceğiz.

ASTANA ZİRVESİ 
Suriye'de ateşkesin sağlanması için Rusya ve İran ile birlikte insiyatif aldık. Astana'da ateşkesin izlenmesi için mutabakat sağlandı.
Suriye'deki iç savaşın sona erdirilmesiyle birlkte şimdi yeni bir Suriye yönetiminin oluşturulması bu konuda tam mutabakat sağlandı. Astana zirvesi hayırlı sonuçlar doğuracak Suriye'de kalıcı çözüm süreci başlamış olacak.

ANAYASA VE REFERANDUM
-18 kez değişiklik yapılan 82 anayasasını 19. kez değiştirme talebini milletimize sunmaya hazırlanıyoruz.  Şu anda yapılan 2007 referandumundaki işi tamamlanmaktır. Aslında bu değişiklikler o zaman yapılmalıydı. Kaç sefer söyledik rejim değişmiyor. 1923'te Cumhuriyet ilan edildi, rejim tartışması sona erdi.  

VESAYETİN TEK SAHİBİ MİLLETTİR
-Cumhurbaşkanını vatandaş doğrudan seçince vesayet Anayasası'ndaki haklarla mevcut durum uyumsuz hale geldi. Yapılan bu değişiklikle durum düzeliyor. Yetkiyi millet veriyor, hesabı da millet soruyor. Vesayetçiler de havasını alıyor.

NİYE BU DEĞİŞİKLİK YAPILIYOR?
-Ak parti niye bunu değiştiriyor ne istedinizde vermedi millet bu şekilde bir takım laflar ediyor. ABD 228 senede 45 tane Başkan değiştirmiş. Neredeyse 5 senede bir biz 93 senede 65 hükümet değiştirmişiz. Eğer biz her 4 yılda bir seçim yapsaydık 65. hükümet 2183 senesinde kurulacaktı. 168 sene sonra kurulacaktı. Bu bir istikrara gerek olduğunun göstergesidir. 5 sene sonunda vatandaş karar verecek. Milletin işi gücü seçimle uğraşmak değil . Diyoruzki 5 senede bir seçim yapılsın Cumhurbaşkanı da Milletvekilleri'de aynı anda seçilsin yoluna devam etsin.

MECLİSİN GÜCÜ ARTIYOR
-Diyorlar 'Yeni sistemde güvenoyu yok.' Güvenoyunu millet veriyor zaten. Asıl varken vekiline iş düşer mi? 'Meclis'in etkinliği azlıyor.' Hadi oradan, neresi azalıyor? Genel görüşme, yazılı soru önergesi, Meclis araştırması, kanun yapma, cumhurbaşkanını yargılama var. Bakanları sıraya, hesaba çekmeye hakkı var. Aslında Meclisin gücü artıyor.

MHP İLE ORTAK KAMPANYA DİYE BİRŞEY YOK
-Biz bu değişikliği MHP ile beraber uzlaşarak yaptık. Milletimizin önüne getiriyoruz. MHP kendi prensipleri içerisinde Meclis'teki duruşunu sokakta da gösterecek. Biz de AK Parti olarak kendi kampanyamızı yapacağız. MHP ile ortak kampanya diye bir şey yok. Ama bu değişiklik konusunda amaç birliği var.''