BIST 9.693
DOLAR 32,58
EURO 34,79
ALTIN 2.502,40
HABER /  POLİTİKA

Başbakan Yıldırım: Barış için fırsat doğmuştur

Türkiye’nin girişimleriyle hazırlanan ve ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs kararını eleştiren karar tasarısının Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda kabul edilmesine hükümet ve muhalefet kanadından ilk tepkiler olumlu oldu.

Abone ol

ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin Kudüs kararını reddeden karar tasarısının, BM Genel Kurulunda 9'a karşı 128 oyla kabul edilmesine ilişkin siyasiler ilk değerlendirmelerini Twitter üzerinden yaptı. 

BM Genel Kurulu'ndaki tarihi Kudüs kararına Başbakan Yıldırım'dan ilk yorum geldi. Yıldırım, "Bu karar Kudüs için, barış çabaları için bölgedeki yeni bir fırsat doğurmuştur." dedi.

İşte Yıldırım'ın konuyla ilgili yaptığı ilk değerlendirme:

BM Genel Kurulu'nun Kudüs konusunda büyük çoğunlukla aldığı karar memnuniyet vericidir. Bu karar Kudüs için, barış çabaları için bölgedeki yeni bir fırsat doğurmuştur. Gözdağı ve tehditler ile ülkelerin iradelerini etki altına alma gayretleri BM Genel Kurulu'ndan çıkan bu kararla başarısızlığa uğramıştır.

KILIÇDAROĞLU: ÖNEMLİ BİR ADIM

Kılıçdaroğlu, Twitter hesabından yaptığı paylaşımlarla Kudüs tasarısının ABD'nin tehditlerine rağmen BM Genel Kurulunda kabul edilmesini değerlendirdi.

 CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, "Kan ve gözyaşının hakim olduğu Ortadoğu daha fazla gerginliği kaldıramaz. BM Genel Kurulunda alınan Kudüs kararı Ortadoğu'nun huzuru ve dünya barışı için atılmış önemli bir adımdır." ifadelerini kullandı.

İBRAHİM KALIN: KÜRESEL ADALET ADINA...

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Twitter hesabından, "Trump yönetiminin Kudüs kararını reddeden karar tasarısı, BM Genel Kurulunda 9'a karşı 128 oyla kabul edildi. Kudüs adına, Filistin davası adına, küresel adalet ve vicdan adına bu tarihi karar hayırlı olsun" paylaşımında bulundu.

ÇAVUŞOĞLU: DAHA ÇOK ÇALIŞACAĞIZ:

​Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Genel Kurul, ABD'nin Kudüs kararını net bir şekilde reddetti. Genel Kurul'da dayanışma ortaya kondu. Büyük memnuniyet duyuyoruz. 1967 sınırlarıyla Filistin devleti ve Doğu Kudüs'ün de Filistin'in başkenti olarak kabul edilmesi konusunda daha çok çalışacağız" dedi.

 'BM ÜYELERİNİ BİRLEŞTİRDİ'

Başbakan Yardımcısı Bozdağ ise, "BM'nin bu kararı, İslam ülkelerini birleştirdiği gibi BM üyelerini de birleştirmiş, Kudüs'ün sadece Filistinlilerin, Müslümanların değil, insanlığın meselesi olduğunu da göstermiştir" ifadelerini kullandı.

Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, Twitter hesabından, "Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın gür çağrısı cevabını buldu. Birleşmiş Milletler Genel Kurulunun Kudüs konusundaki kararı, hakkın zorbalığa galip geldiği bir gün olarak tarihe geçti" paylaşımında bulundu.

​'DÖNÜM NOKTASI'

AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik ise, BM kararının bir 'dönüm noktası' olduğunu belirterek şu açıklamada bulundu:

​"Trump'ın tarihsel bir hata olan vahim kararı dünyanın ezici çoğunluğu tarafından reddedildi. Bu oylamadan çıkan karar, meşruiyet adına çok sevindiricidir. Bir dönüm noktasıdır. Bu oylamadan çıkan karar bağlayıcı olmasa da, meşruiyetin net tanımını yaptığı için çok etkili olacaktır. Tehdit ve şantaja karşı, meşruiyet öne çıkmıştır. Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıyan kararının reddedilmesi, Kudüs'ün tarihsel statüsünün altını çizmiştir ve meşru olanı ilan etmiştir. Türkiye'nin adalet ve meşruiyet adına yükselttiği Kudüs sesi, dünyanın vicdanında ve kararında yankılanmıştır. Filistin ve Kudüs için son derece tarihi ve mutlu bir gün. Tüm dünyada meşruiyeti savunanların kazandığı bir gün…"

'DÜNYA 5'TEN BÜYÜKTÜR'

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Mahir Ünal, Twitter'da yaptığı açıklamada şunları belirtti:

"BM Genel Kurulu'ndan çıkan bu karar insanlığın vicdanındaki adalet duygusunun tecellisidir. Kudüs'ü savunmanın insanlığı savunmak olduğunun göstergesidir. Dünyanın şantajlara ve tehditlere boyun eğmeyeceğini göstermesi açısından son derece önemlidir. Bu karar ayrıca Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın ‘'Dünya 5'ten Büyüktür'' çağrısının güçlü bir tescilidir. Haktan ve hukuktan yana duruş sergileyen tüm üyeler bu tarihi adımla daha adil bir dünya için umutların artmasını sağlamıştır."

Oturumda, BM Genel Kurulu'na üye 193 ülkeden 172'si oy kullandı. 

Kudüs sorununun İsrail ile Filistinliler arasındaki müzakereler neticesinde çözülmesini öngören ve kentin statüsüyle ilgili diğer kararları geçersiz olarak niteleyip iptal edilmeleri gerektiğini belirten tasarıya, dokuz ülke ret oyu verirken, 35 üye ise çekimser kaldı. Tasarının kabulü için oylamaya katılan ülkelerin üçte ikisinden fazlasının lehte oy kullanması gerekiyordu.

Erdoğan'dan BM'deki tarihi Kudüs kararına ilk yorum

BM'nin kararı Meclis'te alkışlarla karşılandı!