BIST 10.083
DOLAR 32,41
EURO 34,75
ALTIN 2.433,76
HABER /  POLİTİKA

Başbakan Erdoğan'dan AB mesajı

Başbakan Erdoğan, Avrupa Günü dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Erdoğan, AB için açık irade ortaya koyduk dedi.

Abone ol

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Avrupa Birliği'ne üyelik sürecimiz, kıtada oluşmaya başlayan bütünleşme süreci çerçevesinde, Avrupa ailesiyle birlikte yaşama irademizin açık bir göstergesidir" dedi.

Başbakanlık Basın Merkezi'nden yapılan açıklamada, Erdoğan'ın Avrupa Günü dolayısıyla bir mesaj yayımladığı belirtildi.

Avrupa Günü'nün 1999'dan bu yana kutlandığını anımsatan Başbakan Erdoğan, bunun Avrupalılık düşüncesinin 500 milyonluk bir coğrafyada ortaklaşa idraki bakımından yararlı bir vesile oluşturduğunu belirtti.

Erdoğan, mesajında şunları kaydetti: "Türkiye, Avrupa Birliği'ni demokrasi, insan hakları, hukukun üstünlüğü ve serbest piyasa ekonomisi gibi ortak evrensel değerleri benimsemiş ve kendisinin de tarihi ve coğrafi olarak bir parçasını teşkil ettiği büyük bir aile olarak görmektedir. Avrupa değerlerinin temel noktasını teşkil eden Avrupa Konseyinin kuruluşunda yer alan Türkiye, günümüzde hemen hemen tüm Avrupa kurumlarının saygın üyesidir. Avrupa Birliği'ne üyelik sürecimiz, kıtada oluşmaya başlayan bütünleşme süreci çerçevesinde, Avrupa ailesiyle birlikte yaşama irademizin açık bir göstergesidir.

1999 yılında adaylık statüsü elde etmemizin ardından, 2005 yılında başlatılan üyelik müzakereleri ve bu sürece koşut olarak gerçekleştirilen kapsamlı reformlar, bizi Birliğe daha da yakınlaştırmıştır. Önümüzdeki dönemde bu doğrultudaki çabalarımız kesintiye uğramadan devam edecektir."

AB ile müzakere sürecinde zaman zaman görülen güçlüklerin dönemsel olduğuna inandıklarını vurgulayan Erdoğan, şöyle devam etti: "Bu bağlamda, gün geçtikçe güçlenen Türkiye'nin Avrupa ailesi içinde yer almasının Birliğin çıkarına hizmet edeceği görüşünün AB içinde hakim olmaya başladığını, üyeliğimize yönelik uzun vadeli vizyoner perspektiflerin, kısa vadeli siyasi çıkarlara dayalı bakış açılarına baskın gelmeye başladığını memnuniyetle müşahede ediyoruz.

Esasen bu doğrultuda Birlik içinde gerekli sağduyu ve iradenin mevcut olduğunu görmekteyiz. Türkiye'nin, Avrupa Birliği'ne katılım hedefi doğrultusunda, önümüzdeki dönemde Avrupa halklarının da desteğiyle ilerlemeye devam edeceği ve ülkemizin bütünleşmiş bir Avrupa içinde hak ettiği yeri alacağı inancıyla, Türk ulusu ve Avrupa halklarının Avrupa Günü'nü kutluyorum."