BIST 10.192
DOLAR 32,38
EURO 34,77
ALTIN 2.406,41
HABER /  POLİTİKA

Başbakan Erdoğan'a sürpriz telefon!

İngiltere Başbakanı David Cameron, Başbakan Erdoğan'ı telefonla aradı.

Abone ol
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile telefon görüşmesi yaptı. Erdoğan'ın ikinci telefon görüşmesinde ise İngiltere Başbakanı David Cameron ile Irak ve Suriye'yi konuştu.
 
Başbakanlık kaynaklarından elde edilen bilgiye göre görüşmede, Irak başta olmak üzere bölgesel konularda görüş alışverişinde bulunuldu.
 
Irak'ın mezhep temelli bir çatışmaya sürüklendiği kaygısını paylaşan Erdoğan ve Biden, acilen bir 'mutabakat hükümeti' kurulması gerektiğine dikkat çekti.
 
Yeni kurulacak hükümetin tüm Irak vatandaşlarını kucaklaması gerektiğini belirten Erdoğan ve Biden, hükümette sünni halk kitlelerine yeniden siyasi temsil imkanı sağlanması gerektiğini vurguladılar.
 
Irak'ta rehin tutulan Türk vatandaşlarının Türkiye'ye dönmesi konusunun da gündeme geldiği görüşmede, Türkiye ve ABD'nin Irak ve Suriye'de yaşanan gelişmelerle ilgili ortak çalışma ve yakın temas içinde olma konusunda da mutabık kalındı.
 
Erdoğan öncesinde ise İngiltere Başbakanı David Cameron bir görüşme yaptı.
 
Başbakanlık kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Cameron, Suriye ve Irak'taki gelişmelerle ilgili telefonla Başbakan Erdoğan'ı aradı.
 
İki liderin, 20 dakika süren görüşmede, ikili ilişkilerin yanı sıra Suriye ve Irak'taki son gelişmeler başta olmak üzere, bölgesel konular hakkında görüş teatisinde bulunduğu öğrenildi.
 
Erdoğan ve Cameron'un Irak'taki siyasi gerginliği ve mezhep çatışmasını endişeyle karşıladıkları, sorunun çözümü için bir milli mutabakat hükümeti kurulması gerektiğini vurguladıkları belirtildi.
 
Suriye'de yaşananların, yaklaşık bir milyon Suriyelinin Türkiye'ye sığınmasını beraberinde getirdiğini hatırlatan Erdoğan'ın, bölgedeki sorunlar konusunda Avrupa Birliği'nin daha aktif olması gerektiğine de işaret ettiği bildirildi.
 
Erdoğan ve Cameron'un, terörle mücadele konusunda yakın işbirliğinin daha da yoğunlaştırılması gerektiğini belirttiği, önümüzdeki süreçte de temas halinde olma konusunda mutabık kaldıkları kaydedildi.